Scheidsrechter: Guy Goethals

Eric Bechtholt - Oscar Criquielion
Toeschouwers: 7.500

Na R Antwerp FC - KSV Cercle Brugge

Spektakel dat meer dan zeven doelpunten verdient: in het hol van de leeuw worden geen indringers geduld

DEURNE - Trainer Rotty en zijn spelers hebben woord gehouden. Zij hebben zich zaterdagavond op de Bosuil niet ingegraven, wel vanaf het eerste fluitsignaal geprobeerd de ongeslagen leidersploeg met eigen wapens te verslaan. In het hol van de leeuw worden echter nog steeds geen indringers geduld.

Een agressief begonnen R Antwerp FC scoorde al na acht minuten, deed dat nog viermaal na de rust en niet toevallig kwam het eerste Brugse doelpunt er pas nadat op het scorebord een 4-0 flikkerde. De vaststelling dat Wim De Coninck nog een tweede maal werd geklopt en met de vuisten een tweetal andere Brugse doelpunten voorkwam, laat terecht vermoeden dat het zaterdagavond tot een waar voetbalfestijn kwam. De wedstrijd verdiende meer dan zeven doelpunten. Zo redeneerde niet alleen Antwerptrainer George Kessler.

De snelle Kalusha, de steeds op de loer liggende Jerolimov en Sanders moesten tijdens het eerste kwartier meer verdedigen dan aanvallen. Al in de eerste minuut leek een doelpunt in de maak, maar na voorbereidend werk van Hans-Peter Lehnhoff, Francis Severeyns en Mark Van der Linden konden Yves Vanderveeren en Rudi Smidts net niet scoren. In de achtste minuut was het toch zover. Na balverlies van Frenay lepelde Thierry Pister de bal op het hoofd van Mark Van der Linden en Yves Feys was geklopt. Een geweldig eerste kwartier werd besloten met een hard, grondscherend schot van Frans van Rooij op de onderkant van de paal.

Verloren de thuisspelers na dit geweldig begin hun concentratie? Werden zij van de kook gebracht door de lef van hun tegenstanders? Of dachten ze de schaapjes in een door de regen geteisterd stadion toch al op het droge? Veel veranderde tijdens de overige minuten van de eerste speelhelft. De Antwerpspelers verloren hun greep op het middenveld. Veel voorzetten belandden in de verkeerde voeten en Wim De Coninck moest zich reppen om te voorkomen dat de zelfoverschatting van sommige ploegmaats werd afgestraft.

De doelverdediger van Cercle Brugge KSV kwam nog wel oog in oog te staan met Hans-Peter Lehnhoff, Francis Severeyns en Frans Van Rooij, maar al die tijd was het ook duidelijk dat de gasten wel degelijk met drie spitsen op de natte grasmat stonden.

Direct na de rust werd de thuisploeg zowaar tegen het eigen doel geplakt, Wim De Coninck bleef overeind. De Bruggelingen misten een tikkeltje zelfbeheersing. De Antwerpkeeper wierp de bal na twee geslaagde tussenkomsten ver in tot bij een wegspurtende ploegmaat en haalde zijn team uit de verdrukking. Cisse Severeyns, voordien al enkele keren opgemerkt door zijn soms weer gewaagde dribbelnummertjes, kon na voorbereidend werk van Jan Poortvliet en Hans-Peter Lehnhoff de bal onder het lichaam van Feys in de hoek van het doel doen verdwijnen.

Toen de Brugse doelman twee minuten later de bal regelrecht in de voeten van Mark Van der Linden trapte, diste de Antwerpaanvoerder een mooi en succesvol nummertje zelfbeheersing op. Met een lobbal deed hij de ergernis om de vlak voordien niet-bestrafte penaltyfout van Feys op Hans-Peter Lehnhoff verdwijnen. Het feest was nog niet afgelopen. Vrijgespeeld door Thierry Pister kogelde Hans-Peter Lehnhoff de bal in het doel. Slechts enkele minuten later, toen de thuisploeg iets te weinig spelers achteraan had gehouden, scoorde de listige Jerolimov op aangeven van Kooiman. Rudi Smidts, na voorbereidend werk van Cisse Severeyns en N'Zoko legden de 5-2 eindcijfers vast.

Poorteman zette de Wim De Coninck met een verre knal nog aan het werk. De Antwerpkeper moest nog tweemaal de vuisten gebruiken. Aan de overkant miste Francis Severeyns twee scoringskansen. Hans-Peter Lehnhoff trof nog eens de deklat, Mark Van der Linden vond Feys op de goede plaats. En al die tijd maakte Frans van Rooij furore door zijn hard en schitterend werk. De blonde Nederlander kon zijn hartje ophalen. In het middenveld en ook in de omgeving van Wim De Coninck. De Bruggelingen waren immers gekomen om aan te vallen!

Zij moesten tot hun ontzetting vaststellen dat R..A.F.C. een autoritaire leidersploeg is. Een ploeg met een uitstekende organisatie, een merkwaardig zelfvertrouwen en een fysieke conditie die niet vreemd is aan de 25 (van de 34) doelpunten die het in dit kampioenschap na de rust maakte (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 23/11/1987).

Diamond Award voor voltreffer van Hans-Peter Lehnhoff

DEURNE — Voor de derde maal in dit kampioenschap heeft de rood-witte falanx, qua totaalvoetbal overigens een eminente lijstaanvoerder vijf doelpunten tegen het net geschoten. A.D. Kessler zei het zeer kernachtig: "Voor hetzelfde geld had het ook 10-4
kunnen zijn. Een spektakelwedstrijd in de absolute zin van het woord, waarin ook de tegenstander een pluim verdient voor het degelijke weerwerk, want dit KSV Cercle Brugge mocht zelfs hoger aangeslagen worden dan RSC Anderlecht van voor veertien dagen. Grote winnaar was Jan Publiek, na de rust in een dolle sfeer en zelfs sympathiserend met... K Beerschot VAV.

Van zodra KBVAV op een 0-1 voorsprong was geraakt werd ieder doelpunt van de stadsgenoten op zoveel applaus onthaald als de rood-witte treffers, net alsof de 'Entente Anversoise' nooit opgehouden had te bestaan! Typisch voor de voetbalpret op die grauwe en druilerige novemberavond. De wedstrijd bereikte pas na de rust zijn voile intensiteit, maar had na een kwartier afgesloten kunnen worden. De thuisploeg raasde als een TGV doorheen de Brugse linies, maar noch de openings-salvo's van Yves Vanderveeren en Rudi Smidts, noch een reeks hoekschoppen resulteerden in een vroeg doelpunt.

Het kwam er niettemin na een balverlies van Frenay, door Thierry Pister prompt afgestraft. Mark Van der Linden moest een met de passer gemeten voorzet slechts inknikken. Precies na een kwartier trof Frans van Rooij met zijn staalharde linker de staander. Het bleef dus bij 1-0 en kwellende onzekerheid tot aan de rust.

R.A.F.C., niet geblaseerd, maar toch een tikkeltje nonchalant, slaagde er niet in het middenveld schoon te vegen. Frans van Rooij geraakte zijn ei niet kwijt, al werd hij een keer door Feys afgeblokt. Mark Van der Linden bleef onder de middelmaat. Ook Hans-Peter Lehnhoff kon de remmen niet losgooien. KSV Cercle Brugge, in eerste instantie behoudend, voetbalde vlot mee. De bezoekers vonden gemakkelijker een aflossingspunt maar buiten een afstandsschot van Poorteman en een solo van Jerolimov moest Wim De Coninck geen klusjes klaren. Onmiddellijk na de rust kantelde de wedstrijd. Slechts vijf minuten dreigden de rood-witten in de puree te geraken.

Broeckaert was de piloot van KSV Cercle Brugge dat in de kortste keren de gelijkmaker op het oog had, maar zo driest was met zijn initiatieven dat de thuisploeg en H.-P. Lehnhoff nu ruimte vonden. De Duitser trof eerst de vuis ten van Feys, maar schoof daarna de laatste voorzet in de voeten van Cisse Severeyns, die beheerst zijn elfde seizoentreffer scoorde. De nummer elf van R.A.F.C. bedankte met een gave voorzet, maar H.-P. Lehnhoff werd door Feys van de sokken gelopen. Een schoolvoorbeeld van een strafschop. Guy Goethais weigerde die echter en dat was allicht een flagrante fout in zijn leiding.

Hij was echter niet de enige die blunderde. Cercledoelman Feys hield een sinterklaasgeschenk klaar. Een slordige uittrap in de voeten van Mark Van der Linden, die met een keurige lob de 3-0 op het bord zette. De stemming zat erin en het spektakel bereikte het kookpunt. In goed zestig seconden jumpte Wim De Coninck een loeier van Vantournout weg en schoot H.-P. Lehnhoff, na voorbereidend werk van Mark Van der Linden en Thierry Pister, een Bundesligagoal onder de balk. Het was de parel aan de Antwerpkroon.

Cisse Severeyns, die zelf nog een paar keurige kansen om zeep hielp, bood Rudi Smidts het vijfde doelpunt aan. H.-P. Lehnhoff trof vanop 25 meter de paal. KSV Cercle Brugge was nog niet uitgeteld. Jerolimov, auteur van het tegendoelpunt, gaf ook de assist voor het tweede van de ingekomen Nzoko. In de eindfase moest een steengoede Wim De Coninck zowel Poorteman, Jerolimov als Broeckaert van een derde doelpunt weghouden. De laatste spetters in een sprankelend duel (Frans Van Bergen - GvA - 23/11/1987).

3 Peter Carly (in)
63'

12 Paul Sanders (uit)/
9 Anjambo NZoko (in)
75'

Ivo Jerolimov
Cisse Severeyns
      Paul Sanders
8' Mark Van der Linden 1-0
Ruststand 1-0
51' Cisse Severeyns 2-0
53' Mark Van der Linden 3-0
66' Hans-Peter Lehnhoff 4-0
      Ivo Jerolimov 4-1 71'
74' Rudi Smidts 5-1
      Anjambo N´Zoko 5-2 76'
90' Eindstand 5-2 90'