André Van Herzele - Fonny Plessers
Toeschouwers: 6.000

Na KSV Waregem - R Antwerp FC

Het grote verdriet van Nicky Schippers

WAREGEM. — Als Nicky Schippers niet zo'n stoere jongen was en er hadden geen supporters in zijn buurt gestaan, zou hij zeker geweend hebben. Ook een uur na de wedstrijd kon de Antwerpdoelman zijn grote woede en zijn grote ontgoocheling niet van zich afzetten. "Alweer niets verdiend en alweer verloren met mij tussen de palen. Net als vorige week tegen KV Mechelen speel ik een goede wedstrijd, net als toen heb ik rechtstreeks te maken met ons verlies. Het is om tegen een muur op te lopen van ellende. Een hele avond moeten toezien hoe je aanvallers geen bal tegen het net krijgen en dan op zo'n manier verliezen. Dit kan toch niet."

Het kon dus wel. Toen Christiaens na 75 minuten alleen naar doel rende en Nicky Schippers geen andere keuze had dan hem zo snel mogelijk tegemoet te ijlen, zag iedereen in het stadion hetzelfde als Ponnet: strafschop. Maar omdat Nicky Schippers zo lang na de wedstrijd nog altijd overtuigend herhaalde dat hij helemaal geen fout had begaan, vroegen we Christiaens ook eens naar zijn versie. Ongewild, want in een poging om zijn gelijk te bewijzen, bevestigde de Waaslander dat Nicky Schippers niet gelogen en Ponnet zich dus vergist had...

"Nicky kwam op mij af, liet zich al lopend vallen en tikte de bal met de hand weg. Ik was ook in volle ren, bleef de bal in de gaten houden en botste dan ineens tegen Nicky Schippers aan. Als een auto die op een stoep rijdt. Hij was dus voor me ingevlogen, ik kon niet anders dan tegen hem aanknallen. Dat is toch strafschop..." Nicky Schippers, die bij deze faze een schoen van Christiaens in het gezicht kreeg en vier minuten verzorging nodig had voor een bloedneus plus lelijke trap op het hoofd, ging daar niet mee akkoord. Terecht. Als de uitleg van Christiaens juist is en dat zal wel, dan beging de Antwerpdoelman inderdaad geen enkele van de negen overtredingen die met een rechtstreekse vrijschop bestraft moeten worden. Nicky Schippers speelde de bal, niet de tegenstander, dat geeft de Waregemspeler ongewild toe. Geen penalty dus.

Ponnet legde de bal tech op de stip en het was 1-0. Weer geen punt voor R Antwerp FC. Mede door die strafschop, maar vooral toch door eigen onmacht. Slechts drie
doelpunten scoren in zeven wedstrijden, het zegt heel wat over de aanvalskracht. Cisse Severeyns (voor de rust veruit de beste bezoeker), Harry Cnops, twee keer Rony Van Rethy en ook nog eens Mark Van der Linden misten kansen die een voetbalprof gewoon niet mag verkwanselen. Leon Nollet, die in die situatie nog niet spoedig verbetering ziet komen, rekende dus maar op zijn sterke afweer en de discipline in het middenveld. Bijna lukte dat. Wat toch doorkwam, werd door Nicky Schippers knap gestopt. Een 0-0 was dus best mogelijk geweest. Ponnet floot dat ene puntje echter ook nog van het scorebord.

Twee strafschopgoals goed voor vier punten

WAREGEM — SV boekt vier op vier uit de laatste twee competitiewedstrijden. In beide matchen had de West-Vlaamse club een penalty nodig om de bezoekede doelman te verslaan. Vorige week klopte Olmos doelman Bodart vanop de strafschopstip, nu kon Christiaens Nicky Schippers verschalken.

Het scheelde nochtans geen haartje of R.A.F.C. boekte haar eerste zege van het seizoen. De pas 18-jarige Cisse Severeyns bleek vooral in de eerste helft gehakt te maken van zijn tegenstanders. In zijn eentje forceerde de absolute uitblinker van.de partij enkele Antwerpse doelkansen. Zijn bewaker Mauroo zag alle kleuren van de regenboog. Gelukkig voor de thuisploeg liepen kapitein Marc Millecamps en de Braziliaan Da Silva goed te voetballen. Bovendien verkeerde doelman Wim De Coninck in één van zijn begenadigde dagen. Hij liet een flink aantal mooie tussenkomsten noteren. Rony Van Rethy rukte herhaaldelijk slim op uit de achterhoede. Met een knappe voetreflex voorkwam de plaatselijke portier een 'gemaakt' doelpunt van de stoere Antwerpenaar. Heel even diende ook Veyt bij te springen. Hij stuurde een knal van Harry Cnops vanop de doellijn naar andere oorden. Het zwarte beest voor KSV was en bleef Cisse Severeyns.

Na de pauze (en wellicht na een uitbrander van zijn trainer) herpakte bewaker Mauroo zich. Toch bleef Cisse Severeyns voor onrust zorgen. Tot in de bezoekende kleedkamer klonken nadien woorden van lof over de prestatie van de jonge aanvaller van de Great Old. Jammer voor hem en zijn club voetbalde hij samen met spelers die niet van plan waren zich in het zweet te lopen. KSV Waregem kon de beide punten thuishouden, omdat het bleef zoeken naar de opening in de stugge bezoekende defensie. Niet alleen de flink georganiseerde verdediging van R.A.F.C. speelde de thuisploeg parten. Veel voetballers klaagden nadien ook over de uitrusting van hun tegenstanders. SV was traditiegetrouw uitgedost in witte broek en rode shirt. De gasten van hun kant hadden voor een rode broek en een witte shirt gekozen.

Dat had tot gevolg, dat nu en dan een speler van de ene club een één-twee probeerde aan te gaan met een tegenspeler. Of moeten we toch geloven dat het zoveel slechte voorzetten waren in het Regenboogstadion? Een kwartier voor tijd maakte Hans Christiaens er korte metten mee. Een combinatie Van Baekel-Delesie (in de eerste helft ingekomen voor de geblesseerde Mertens) bracht de SV-spits alleen voor doelman Schippers. Een knappe dribbel en even later lag Hans horizontaal. Ref Ponnet, die een feilloze wedstrijd floot, twijfelde geen halve sekonde. Hans Christiaens ook niet. Hij knalde zelf de penalty tegen de touwen (Frank Pauwels - bron: onbekend - 13/10/1986).

Door het oog van Bob (7)

Op verplaatsing bij je boeman de betere zijn, vier reële open doelkansen de nek omwringen en dan onverdiend met een penalty-doelpunt 1-0 de boot ingaan, het overkwam de Great Old aan de Gaverbeek. R Antwerp FC liet in het Regenboogstadion de beste prestatie sedert de start van de competitie noteren tegen een eerder mak KSV Waregem.

Met een onuitgegeven elftal, waarin Ratko Svilar, Yves Vanderveeren en Ronny Prins wegens blessures, diende vierde spits Albert Van den Bergh als rechtsachter aan de slag. ) De roodwitten zich tijdens de eerste helft de gevaarlijkste ploeg. Vooral met de beste Antwerpspeler, Francis Severeyns, had de Waregem-verdediging voortdurend de handen vol.

Na de rust barstte de wedstrijd open. R Antwerp FC creëerde ettelijke kansen om op voorsprong te komen. Een schot van Harry Cnops (47') werd in extremis door Veyt op de doellijn weggewerkt. Twee doorbaken van Ronny Van Rethy strandden telkens op Waregem-doelman Wim De Coninck. Nadat even tevoren de gekwetste Danny Koekelcoren zich diende te laten vervangen door Eric Diels, viel zo'n kwartier voor tijd de beslissing in het voordeel van de ploeg die het niet verdiende.

Dank zij een verkeerde terugspeelbal van Harry Cnops kon Christiaens alleen op Nicky Schippers af. De Antwerpdoelman diende de ex-Beverenaar af te stoppen. De penalty werd door Christiaens zelf omgezet (1-0)! In de blessuretijd kreeg Mark Van der Linden een enige kans op de gelijkmaker, maar hij schoot overhaast voorlangs. Na een 3 op 14 en slechts drie gemaakte doelpunten, blijft R.A.F.C. steeds op zoek naar die eerste zege (Antwerp Clubblad 5 - 26/10/1986)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 13/10/1986)

11 Harry Cnops

24' Marc Mertens (uit)/
Juvenal Olmos (in)

3 Danny Koekelcoren (uit)/
12 Erik Diels (in)
60'

2 Albert Van den Bergh (uit)/
13 Zoran Lukovac (in)
80'

Thierry Pister
75' Hans Christiaens (penalty) 1-0
90' Eindstand 1-0 90'