Robert Surkijn - Charles Colet
Toeschouwers: 4.100

Na R Antwerp FC - R Standard CL

Luikse sluipschutters schieten rood-witte dromen aan diggelen

DEURNE. - Twaalfde minuut tweede helft. Op het scorebord blinkt een 0-2 stand. Hoog in de staantribune begin een stadionbediende de vlaggen te strijken. Als om te illustreren dat de toestand toch verloren was voor de onproduktieve Bosuilen met drie doelpunten in 630 minuten op het conto, ving hij aan met de eigen rood-witte kleuren.

Diep onder hem denkt de ploeg er echter helemaal anders over. Net op het ogenblik dat het rood-wit voor een week in de koffers verdwijnt, kopt Francis Severeyns de aansluitingstreffer voorbij een grabbelende Bodart. Luttele minuten later trapt diezelfde Francis Severeyns de gelijke stand op het bord. Een ommekeer op een paar minuten tijd. Het is een lot dat R Standard CL meermaals overkomen is in de Scheldestad. Nochtans had R Standard CL na 45 minuten de wedstrijd volledig in handen. Vanuit een egelstelling speurden de Luikenaars zorgvuldig de zwakke plekken in de thuisdefensie af. Eens die gevonden, sloegen ze genadeloos toe.

Dat gebeurde voor een eerste keer na dik twintig minuten, op een ogenblik dat er nog bitter weinig gebeurd was. Petrovic dreef de bal op, gaf die dan af aan Delangre die rechtstreeks voor doel gooide. Repcic werkte zich handig vrij en het onheil was gebeurd. Een klein kwartier later was het op een bijna identieke manier, opnieuw prijs. Weer kwam de voorzet vanop rechts, dit keer van Petrovic. Opnieuw stond in bet centrum een man vrij. Het was Czemia, die uit de actie van gewezen Antwerpmannen de stand verdubbelde. En dan gebeurde wat eigenlijk niet verhoopt was.

Het spelbeeld sloeg volledig om, omdat R Standard CL haar broodje gebakken achtte en er van R Antwerp FC via meer vleugelspel plots meer aanvallende impulsen uitgingen. De thuisploeg vocht om weer op gelijke hoogte te geraken en sneed volledig de adem van de bezoekers af. Een eerste verwittiging kwam van Harry Cnops, die in de middencirkel handig wegdraaide van Delangre, een raid naar het doel van Bodart inzette en besloot met een schot op de paal. Vervolgens loste Cisse Severeyns, tot groot genoegen van de weinig verwende Antwerpsupporters, Mark Van der Linden af als doelpuntenmaker van dienst.

De eerste treffer viel hem als een rijpe appel in de schoot. Een poging van Rudi Smidts pletste op de deklat en de jonge Antwerpbelofte had weinig moeite om in de herneming raak te koppen. Welgeteld vier minuten later stond opnieuw Cisse Severeyns, die slechts met veel hang-, trek- en duwwerk min of meer afgestopt kon worden, op de goede plaats. Ook daarna duwde de Great Old, die in vol enthousiasme de eerste seizoensoverwinning binnen het bereik voelde, op voile kracht door. De Luikse sluipschutters lieten echter niet na hun aanwezigheid te doen opmerken.

Halverwege de tweede helft had Nicky Schippers, die de ondanks eerdere berichten nog gekwetste Ratko Svilar onder de lat verving, twee opeenvolgende keren een sublieme reflex in huis op pogingen van Hellers en Czernia. Vijf minuten voor tijd volgde de koude douche. Repcic zette Ronny Van Rethy en Danny Koekelcoren in de wind, Nicky Schippers kwam te vroeg uit en de droom was voorbij. Een knappe tweede helft bleef nog maar eens zonder beloning in de puntenstand (Bruno Hoeben - GvA - 20/10/1986).

"Beste speelhelft sedert ik bij R Antwerp FC ben" (Leon Nollet)

Verrassing nog voor het eerste fluitsignaal gegeven werd. Niet Ratko Svilar, maar Nicky Schippers vatte post tussen de palen. "Ik heb goed doorgetraind zaterdag", vertelde de doelman. "Opeens voelde ik weer pijn en dus ging het niet. Vanmorgen heb ik nog een spuit gekregen, maar die hielp niet veel." Na de wedstrijd pikte Leon Nollet in op de kwetsuur van Ratko Svilar. "Het voordeel dat hij altijd als doelman gehad heeft, begint zich nu op 36-jarige leeftijd tegen hem te keren. Snelheid en explosiviteit verdragen zijn spieren blijkbaar niet meer. Vorig seizoen kloeg hij over zijn rechterlies, nu hindert de linkerlies hem. Een operatie de oplossing? Dan zijn we hem voor geruime tijd kwijt en in feite is hij niet te missen op dit ogenblik." Veel meer had de Antwerptrainer niet te vertellen. Begrijpelijk, de ontgoocheling was groot. "Die tweede helft was misschien wel het beste dat ik van R.A.F.C. gezien heb sedert ik hier ben, maar we oogsten er geen punten mee. Wellicht is de verdediging te zacht. Repcic mag bij het derde doelpunt ongehinderd naar binnensnijden, in dezelfde situatie zou Cisse Severeyns al lang getorpedeerd zijn (b.r.h. - bron: onbekend - 20/10/1986).

Door het oog van Bob (8)

R Antwerp FC trad voor het eerst aan in de blauwwitte kleuren van de hoofdsponsor, maar leed voor de tweede opeenvolgende maal een onverdiende nederlaag na een meer dan behoorlijke prestatie tegen een weinig imponerend R Standard CL.

De eerste vijfenveertig minuten toonden de Luikenaars zich wel de betere ploeg. Met doelpunten van Repcic (22') die vanuit een onmogelijke hoek via de paal raak trof en Czerniatynski (38') die een voorzet van Petrovic inkopte, leek de Great Old al bij de rust uitgeteld (0-2).

Kwam dan de tweede helft met R.A.F.C. in een heel andere gedaante! Een knaller van Harry Cnops trof helaas de deklat. Toch kwam de Great Old na een doorlopend overwicht in vier minuten tijd langszij dank zij twee klassedoelpunten van Cisse Severeyns. In de 58e minuut kopte hij de aansluitingstreffer binnen (1-2) nadat een afstandschot van Rudi Smidts de deklat trof. Vier minuten later verzilverde de Uefa-internationaal een voorzet van Mark Van der Linden op sublieme wijze door de bal met de linkervoet mee te nemen en met de buitenkant van de rechtervoet over een machteloze Bodart te plaatsen (2-2)! Enig!

Op dat ogenblik geloofden vele aanwezigen in een Antwerp-zege. De thuisspelers voetbalden eindeljk terug met vertrouwen. R Standard CL was de knock-out nabij! Met nog vier minuten te spelen kwam de anti-climax! Repcic werd door Petrovic aangespeeld. Zelfs met Rony Van Rethy, Danny Koekelcoren en Rudi Smidts op de huid, vond de Luikse nummer 11 nog middel om de bal over de onnodig uitgekomen Nicky Schipper te lobben (2-3)!

Tergend onrechtvaardig voor al wie met R Antwerp FC begaan is, maar de vijfde opeenvolgende nederlaag is een feit! Je zou voor minder wanhopen (Antwerp Clubblad-5 - 26/10/1986).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 20/10/1986)

9 Alex Czerniatynski

46' 8 Rudi Taeymans (uit)/
13 Zoran Lukovac (in)

4 Gilles Thomas (uit)/
13 Patrick Aussems (in)
46'

3 Guy Hellers (uit)/
14 Jean-Marc Bosman (in)
85'

Gilbert Bodart
      Srebrenko Repcic
      Patrick Aussems
      Srebrenko Repcic 0-1 21'
      Alex Czerniatynski 0-2 37'
Ruststand 0-2
58' Cisse Severeyns 1-2
62' Cisse Severeyns 2-2
      Srebrenko Repcic 2-3 86'
90' Eindstand 2-3 90'