Hubert Van Der Linden - Herman Varendonck
Toeschouwers: 9.000

Na Club Brugge KV - R Antwerp FC

Wellens loopt hattrick mis

BRUGGE - Ook na de negende competitiedag blijft Club Brugge KV de autoritaire leider. Een voetbalfeest is het zaterdagavond echter niet geworden in een mistig Olympiastadion. Daarvoor weigerde het R Antwerp FC van Arie Haan botweg alle medewerking. De in puntennood verkerende rood-witten hadden slechts één bedoeling, de schade beperken. Dat is ze aardig gelukt, al kon de nederlaag uiteindelijk niet ontlopen worden. Schutter van dienst Wellens trof in de tweede speelhelft twee keer raak. Nadien verkeek hij nog de kans om vanop de stip een hattrick rond te maken.

Zo gaat dat met een vlot draaiend Club Brugge KV. Topschutter Degryse moest met een lichte kwetsuur langs de kant blijven. Henk Houwaert toverde met Willy Wellens, terug van heel lang weggeweest, een valabel alternatief uit zijn hoge hoed. Hij stond zaterdag voor het eerst dit seizoen in de ploeg bij Club. De blonde spits integreerde zich onmiddellijk in het blauw-zwarte geheel. Hij ontpopte zich tot matchwinnaar bij de thuisploeg, die het in de eerste periode tegen een superdefensief R.A.F.C. biezonder moeilijk had om Ratko Svilar te bedreigen.

De bezoekers plooiden zoals verwacht massaal op de eigen speelhelft terug en wilden (of konden) niet anders dan aan verdedigen denken. Dat deden ze zo secuur dat Club in die eerste 45 minuten niet één uitgespeelde kans kreeg. Alleen enkele vrijschoppen drongen door tot in het hart van de Antwerpdefensie. De bal viel nooit in de goede opening. Blauw-zwart bleef geduldig en zocht het verder naar een barstje in de rood-witte muur. Vroeg in de tweede periode werd die ook gevonden. Piet Wildschut haalde op rechts Alex Querter onderuit, wat hem ook nog een goedkope gele kaart opleverde. Verheyen trapte de vrijschop. De bal bleef hangen in een bos spelers en belandde bij Wellens in buitenspel. Handig draaide hij voorbij Ratko Svilar en schoot binnen.

R.A.F.C. kroop een beetje uit haar egelstelling en bewees dat het ook kan voetballen. De bezoekers kregen op het uur echter een tweede tegengoal te slikken. Papin ontsnapte op rechts, zond scherp voor en vond opnieuw Wellens om af te ronden. Toen diezelfde Papin in de 61e minuut door Ratko Svilar onderuit gehaald werd, liet Leo Van der Elst de kans aan Wellens om een derde doelpunt te scoren. De Antwerpdoelman stopte de te stil getrapte penalty. Club liet stoom af, denkend aan de opdracht van woensdag tegen Boavista. De wedstrijd verwaterde. In de slotminuten kwam Harry Cnops nog dicht bij het eerreddende doelpunt. Jensen sloeg de strak gestrapte bal met een puike parade uit zijn doelvlak (Luk Luyten - GvA - 30/09/1985).

De competitie door het oog van Bob (9)

Met twee doelpunten van Wellens, die de licht gekwetste De Gryse verving, heeft een in vorm verkerend Club Brugge KV een logische zege verworven, die nochtans pas na de rust tot stand kwam.

De eerste helft pakte de Great Old in verdediging uit met een tactische opstelling waarmee de Bruggelingen geen raad wisten. Bij de rust leken de rood-witten goed op weg naar het verwerven van een gouden punt. Vlak na de hervatting gebeurde het dat Piet Wildschut een zuivere sliding uitvoerde op Querter, maar door scheidsrechter De Lombaerde bestraft werd met een gele kaart (!) en een vrijschop tegen. De bal door Wellens met de borst meegenomen en in doel verwerkt (1-0). Nog voor de Bosuilen van de opdoffer bekomen waren, glipte Wellens nogmaals door het centrum van onze verdediging (2-0) en meteen gingen de laatste Antwerpillusies in rook op.

Even later kreeg Wellens dan de gelegenheid om van op de penaltystip tot een hattrick te komen dank zij een door De Lombaerde licht toegekende strafschop voor fout (?) van Ratko Svilar op Papin. De Antwerpdoelman stopte de te licht getrapte bal. Club Brugge KV liet toen stoom af. R Antwerp FC kwam meer in de wedstrijd. Kansen voor Harry Cnops in het zijnet van Geert Deferm door een prachtreflex van Jensen gestopt, kenden ei zo na succes. Na de wedstrijd werd Arie Haan door de pers naar onze mening ten onrechte op de korrel genomen voor zijn té defensieve aanpak.

Moet je als bezoekende ploeg voor de ogen van het thuispubliek de deur openzetten en dan met 5-1 of 6-2 de boot ingaan? Kom nou (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-8 - 24/11/1985)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 30/09/1985)

11 Harry Cnops

81' Willy Wellens (uit)/
Antoine Coly (in)

10 Albert Van den Bergh (uit)/
13 Alex Verniers (in)
60'

8 Ronny Prins (uit)/
14 Geert Deferm (in)
76'

Eric Reynders
      Piet Wildschut
Ruststand 0-0
48' Willy Wellens 1-0
55' Willy Wellens 2-0
90' Eindstand 2-0 90'