Razend snel en ook erg efficiënt: Harry Cnops
Het Antwerps voetbalpubliek wacht blijkbaar de evolutie van ons topvoetbal af. Op de Bosuil waren zaterdagavond inderdaad slechts 4.500 toeschouwers getuige van de eerste competitiezege van de rood-witten, die met dit resultaat de bevestiging brachten van hun degelijke woensdagavond-verrichting op het veld van Club Brugge KV.
Om tot die overwinning te komen moest R Antwerp FC beter voetballen dan bij de vorige wedstrijden. De ploeg van Arie Haan kon daarbij rekenen op de individuele kracht van Gaston Boeckstaens, Tony Goossens, Norbert Beuls en niet in het minst de zo vaak verguisde Harry Cnops. Met twee doelpunten, waarop ook de niet-leden van zijn fanclub het predicaat schitterend schilderden, zette hij een beter voetballend R.A.F.C., inderdaad op weg naar een eerste thuiszege. De Brabander benutte daarvoor niet alleen zijn al legendarisch geworden snelheid, maar bovendien demonstreerde hij zaterdagavond ook een verbeterde traptechniek en koelbloedigheid. Eigenschappen die men vroeger vaak vergeefs zocht bij de spits.
R.A.F.C. heeft de eerste competitiezege uiteraard niet alleen aan Harry Cnops te danken. De rood-witten moesten inderdaad in blok knokken om een agressief gestart RFC Luik van het lijf te houden. Met Wégria en Hamilton als betere spelers duwden de Luikenaars in de aanvangsminuten inderdaad fel door. Alleen het ontbreken van enige snelheid in de acties maakte dat doelman Tony Goossens niet echt bedreigd werd. R.A.F.C. kreeg echter weinig ruimte en deed aanvankelijk weinig moeite om die te creëren. De ploeg verstrikte zich daardoor in te ingewikkelde bewegingen.
Vooraan vocht de Brit Peter Bodak een verbeten strijd met zichzelf. Alex Verniers moest te veel aandacht aan zijn werkopdracht in het middenveld schenken. Ook Marc Van der Linden bleef te ver verwijderd van de spitsen. Met een slimme vrijschop zou Marc Van der Linden zijn maats toch een peppil bezorgen, ook al was er een bijdehante Harry Cnops nodig om voor het uitroepteken bij die actie te zorgen.
Na de rust gaf Hamilton de brui aan verdedigend werk, in de hoop het Luikse offensief meer inhoud te geven. Die bedoelingen werden vlug gekelderd door een tweede Antwerpgoal. Harry Cnops maakte een aangegeven van uitblinker Gaston Boeckstaens met de borst koud om dan de bal in drob voorbij Drouguet te jagen. De Luikenaars schoven nog wat meer in offensieve slagorde. Enkele thuisspelers kregen de 'bibber' op het lijf. Net als bij vorige werdstrijden werkte die gang van zaken eerder verlammend. Voor men het besefte, prikte Binet een tegengoal voorbij Tony Goossens.
Best maar dat RFC Luik de kwaliteit van Lipka en Quaranta moest missen, zodat R.A.F.C. dank zij het labeur van vooral Patrick Ipermans en een opmerkelijke verhoging van snelheid van uitvoering, weer voluit greep op het gebeuren kreeg. Dat resulteerde trouwens in fraai offensief werk met kansen voor Harry Cnops, Marc Van der Linden en Gerrit Carleer en een open doekje voor Drouguet. In de slotminuten vloog Giusto nog de laan uit, omdat hij Gaston Boeckstaens, die op het punt stond te scoren, in een baan om de aarde probeerde te brengen... (Georges Weymiens - De Nieuwe Gazet - 3/09/1984).
Door het oog van Bob (3)
Tegen een verrassend snedig RFC Luik, waarbij Lipka en Quaranta ontbraken, heeft R Antwerp FC het geenszins gemakkelijk gehad om een verdiende competitie-zege te bewerken. Onder impuls van Hamilton, Sljivo en Binet voelden de Luikenaars de rood-witte verdediging af en toe aan de tand, het was wel de Great Old die vijf minuten voor rust op voorsprong kwam. Harry Cnops nam in een tijd het aangeven van Marc Van der Linden over (1-0) en dit bleek voor de Antwerpboys een 'verademing'.
Vlak na de herneming kende 'Handige Harry' Cnops opnieuw succes (2-0) en lag de weg naar een eerste zege open. De rood-witten namen van dan af de partij volledig in handen. De 3-0 hing bestendig in de lucht. Zoals dit echter wel eens meer gebeurt, werd het zo'n 20 minuten voor tijd 2-1 wanneer Binet een Luikse tegenstoot aan de tweede paal genadeloos binnen joeg. De Luikenaars geloofden plots opnieuw in hun winstkansen en er sloop onzekerheid in de Antwerprangen. Niettemin waren er nog Antwerpkansen voor de voor Peter Bodak ingevallen Peter Carleer, voor Harry Cnops (die mocht terugblikken op een schitterende wedstrijd) en voor Gaston Boeckstaens, die op het ogenblik dat hij wilde besluiten 'gelegd' werd door Giusto, die meteen de rode kaart te zien kreeg.
Het bleef uiteindelijk bij een 2-1 stand, waarmee de eerste competitie-zege voor de 'Haan-brigade' een feit was (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 - 13/10/1984)!
Publiek weer erg positief (Arie Haan)
"Toen de tweede goal werd gescoord keek ik op de klok. Ik vroeg me af hoelang we het zouden houden voor die eerste tegengoal zou vallen", grapte Arie Haan na de eerste competitiezege van zijn ploeg. De Nederlander zinspeelde op de wedstrijden tegen SK St.-Niklaas en R Union SG. Ook nu kwam die tegengoal er... "Het eerste half uur toonden we weinig lef en durf", aldus Haan. "Daarna is R.A.F.C. open gebloeid. Er werd gevochten en ook gevoetbald. Bij die 2-0 bleek men dan plots de vrije medemaat niet meer te vinden. De spelers vergaten het veld groot te maken en bleven te veel hangen. In de plaats van 4 of 5-0 werd het 2-1.
"Ik weet maar al te goed wat er dan door het hoofd van een voetballer spookt. Vandaag hebben we die moeilijke momenten doorstaan en we zijn zeker op de goede weg. Na het goede resultaat tegen Club Brugge KV waren we wel verplicht deze wedstrijd te winnen. Dat gaf de spelers een bijkomende druk op de rug. De trainer toonde zich vooral enthousiast over de steun van het publiek. "Men zegt dat het Antwerps voetbalpubliek tot de moeilijksten behoort", aldus Haan. "Vandaag heb ik weer eens vastgesteld dat die mensen voluit achter hun team staan. Ook dat is een belangrijk gegeven (Georges Weymiens - De Nieuwe Gazet - 3/09/1984).
|