21.11.1982 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Vincent Salembier - Hubert Martens
Toeschouwers: 10.000

Na R Standard CL - R Antwerp FC

Rouches rollen over R Antwerp FC heen

SCLESSIN - R Antwerp FC was met een hoge roep naar Luik gekomen: met een ploeg die zich slechts uitzonderlijk uit evenwicht laat halen, met een verdediging die van wanten weet en in zijn vorige dertien wedstrijden gemiddeld geen doelpunt per match moest incasseren. De jonge Antwerpse ploeg wist wel dat ze niet naar een feest trok, maar wilde zich evenmin naar de slachtbank laten leiden. R Standard CL zelf leek wat beducht en verwachtte zich aan stevig weerwerk. "We zullen beter moeten spelen dan vorige week op Rocourt," zei Leon Semmeling vrijdag nog.

Een match vol spankracht in het verschiet dus. Zoals dat nog meer gebeurt, viel alles totaal anders uit. R Standard CL speelde niet beter dan op Rocourt, hield er de wedstrijd lang een oefentempo op na, maar liep toch moeiteloos van zijn tegenstander weg. R.A.F.C. toonde zich bevreesd, nam weinig initiatief, onderging de match. Als het toch een kans kreeg, miste het de nodige kalmte. De leidersplaats van R Standard CL kwam geen ogenblik in gevaar. De zo geroemde Antwerpse organisatie kreeg al na twee minuten enkele deuken. Meeuws draaide zich onverwacht los, verscheen alleen vóór Ratko Svilar, maar knalde in het zijnet. Een minuut later liep Daerden plots alleen een verre ingooier van Plessers na. De Antwerpse verdediging stond als een steen verstard.

De reuze redding van Ratko Svilar was nodig. Met wat geluk was de match toen al over. R.A.F.C. herpakte zich en verplaatste de druk dank zij een werkkrachtige Bert Cluytens. Voor echt gevaar kon de rechterflank niet zorgen, al won Mark Van der Linden in het begin enkele kopduels van een fel door de zon gehinderde Poel. Ook slaagden de bezoekers erin R Standard CL van doelpunten te houden door massaal terug te plooien. De kijkers moesten zich tevreden stellen met stapelspel waartegen R Standard CL niet onmiddellijk een remedie vond. Matthieu Billen hield zich met Tahamata bezig, Gründel met zichzelf, Yves Vanderveeren bleef bij al die grote namen die hij voor de voeten kreeg een rustige opruimer die een dribbel niet uit de weg ging.

Het geduld van de thuissupporters werd slechts een kwartier op de proef gesteld. Er was wel geluk mee gemoeid. Gerets, het geklungel van zijn maats beu en zonder defensieve zorgen, ging plots diep. Deed een stap te veel zodat de eigen mogelijkheid verloren leek, maar kreeg de bal dan toch 'gewonnen-verloren' voor de voet van Haan. De middenvelder haalde uit voor een schot dat ergens aan de cornervlag zou moeten uitkomen, maar zag plots Danny Koekelcoren lopen die de richting veranderde. Ratko Svilar op het verkeerde been. De bal verdween tergend traag in de hoek. De match was gespeeld. Zonder het ritme echt hoog te duwen, dreef R Standard CL de bezoeker op zijn helft terug. Alle Rouches wilden nu aanvallen. Het werkte logischerwijs de openingen niet in de hand.

Op vijf minuten tijd greep R.A.F.C. naast de kans om terug in de wedstrijd te komen. Zag zijn tegenstander nu definitief van zich wegschuiven. Bij een aanval uit het boekje bracht Bert Cluytens zijn teamgenoot Harry Cnops alleen voor Preud'homme. De Antwerpspits schoot onbegrijpelijk naast. De reactie volgde onmiddellijk. Daerden won het kopduel. Gerets spurtte, omzeilde Ratko Svilar en werd gepakt. Tahamata mocht penaltytrappen. In de plaats van 1-1, wat wel tegen de gang van het gebeuren zou zijn geweest, werd het 2-0. Het laatste greintje onzekerheid was weg. Vlak voor rusten zorgde Gründdel voor nog zwaardere cijfers. Het aandeel van de Duitser eerder klein. Tahamata plaatste de vlug genomen vrijschop voorbij André Heerwegh, de afwerking was van de Duitse spits.

Na de rust veranderde het spelbeeld amper. R Standard CL in de aanval met Gerets, Plessers, Poel en Meeuws als bijkomende offensieve krachten. Toch volgde er nog amper één goaltje, getekend Arie Haan. Een heerlijke lob na een fraaie doorsteek van Daerden. Ratko Svilar had voordien Gerets nog van een doelpunt moeten houden. Pat Ipermans moest een 'doelpunt' van Daerden van de lijn zelf vegen. R Antwerp FC kon er slechts een uitbraak en een doelpunt van Mark Van der Linden tegen inbrengen. Hij kon van heel ver oprukken, omdat Poel probeerde te scoren. Bij het doelpunt liet Preud'homme de bal onder het lichaam doorspringen. De Standarddoelman had voordien wel een fraaie save in huis op een poging van Petur Petursson.

Knieletsel
Antwerpverdediger André Heerwegh incasseerde kort voor de pauze een trap op de knie. Een open wonde met veel bloedverlies was het gevolg. Na de pauze bleef hij veiligheidshalve in de kleedkamer (Jef Beheydt - bron: Het Nieuwsblad - 22/11/1982).

Harry Cnops

76' Arie Haan (uit)/

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 561

Delangre (in)

0 André Heerwegh (uit)/
Christian Labarbe (in)
46'

18' Arie Haan 1-0
39' Simon Tahamata (penalty) 2-0
43' Heinz Grundel 3-0
Ruststand 3-0
73' Arie Haan 4-0
      Mark Van der Linden 4-1 80'
90' Eindstand 4-1 90'