Jacques Monnens - Marnic Moyaert
Toeschouwers: 14000

Na RFC Luik - R Antwerp FC

Twijfelachtige strafschop en uitsluiting van Patrick Ipermans

ROCOURT — Leek RFC Luik het na de rust erg moeilijk te zullen hebben om een goed georganiseerd R Antwerp FC met lege handen naar huis te sturen, dan zette een zeer twijfelachtige penalty de thuisploeg toch op weg naar een ruime zege. Daarna dienden de bezoekers het 35 minuten met tien man te stellen.

In tegenstelling tot vorige week tegen Club Brugge KV, eiste Luik onmiddellijk het initiatief voor zich op. De Sinjoren werden meteen op eigen helft teruggedrongen. Eenzame spits Harry Cnops kon er niet voor zorgen dat Drouguet tijdens het eerste half uur ook maar één balletje moest stoppen. Pas na 18 minuten kwamen de Antwerpenaars een eerste keer in de buurt van de Luikse muit. Vladi Petrovic trapte de vrije trap nipt naast. Tot dan toe had RFC Luik het spelverloop beheerst, hoewel het geen lachertje was om een opening te forceren in de hechte Antwerpverdediging.

Niettemin kwam Ernes al na vier minuten in schietpositie. Hij mikte naast. Even later leek het gebeurd voor de thuisploeg. Thans kon een voorzet van Wégria overnemen met het hoofd. De bal botste tegen de linkerstaak. Stilaan kon R.A.F.C. zich loswerken uit de omknelling. Na een eerste hoekschop in de 29e minuut had het op voorsprong kunnen komen. Bij een vrije trap trapte Drouguet naast de bal. De Sart kon de kopbal van Norbert Beuls nog wegwerken op de lijn. De inzet van een Antwerpoffensief was dat niet. De gasten beven defensief ingesteld en loerden op de counter om hun kans te gaan.

Rond de 51e minuut kreeg de partij een heel ander uitzicht. Ref De Bleeckere zag inderdaad een strafschop van Ronny Prins op Hamilton. Via het hoofd van Ruiter schoot De Sart de gecontesteerde elfmeter binnen. R.A.F.C. werd verplicht om uit haar schelp te komen, had daarbij de pech drie minuten later Patrick Ipermans te verliezen wegens een tweede gele kaart. RFC Luik kreeg het toen gemakkelijker. Nog voor het uur maakte Geurts een treffer niet het hoofd. Drouguet hield Harry Cnops van de aansluitingstreffer. Thans trof raak met een verrassende voorzet. Sjlivo zorgde met een 20-meterschot voor 4-0. De Luikse portier belette Rudolf Wabra het eerreddende doelpunt te scoren (Guido Thans - bron: onbekend - 04/03/1985).

Door het oog van Bob (18)

Voortgaande op de 'naakte' cijfers en zonder het verloop van de wedstrijd te kennen, lijkt dit er sterk op dat R Antwerp FC door een supersterk RFC Luik overtuigend werd 'ingeblikt'! Niets is echter minder waar! Niemand anders dan scheidsrechter De Bleeckere heeft de Great-Old de das omgedaan! Bij de rust was de stand immers nog 0-0, na een meer dan verdienstelijke eerste speelhelft. RFC Luik wist zich geen raad met de veldbezetting van R Antwerp FC met een secure mandekking van Norbert Beuls op Geurts, Rudi Smidts op Ernes, Ronny Prins op Hamilton en Patrick Ipermans op Sljivo.

Bij aanvang der tweede speelhelft was de Antwerpaanhang overtuigd dat een punt zeker haalbaar was, temeer men er terecht rekening mee hield dat RFC Luik meer en meer met de bekerwedstrijd tegen Anderlecht in het hoofd zat. In de 50' voerde Ronny Prins in de strafschopzone een zuivere zijdelingse tackling uit op Hamilton. Scheidsrechter De Bleeckere wees naar de stip waardoor de Luikenaars meteen van de "man in het zwart" het 'stootje' dat ze nodig hadden meekregen. Specialist De Sart kende geen genade, niettegenstaande Jan Ruiter de bal nog raakte (1-0). Drie minuten later beging Patrick Ipermans, voor de rust al geel gekregen, een fout op Wegria.

De Luikse rechtsachter liet zich zo theatraal vallen dat De Bleeckere de Antwerpspeler een tweede geel onder de neus stak, wat meteen rood betekende. Deze tweede 'slag onder de gordel' was nog niet volledig verwerkt of Geurts plaatste zijn ploeg op rozen. Voor éénmaal zijn bewaker Norbert Beuls te vlug af, liet hij Jan Ruiter kansloos bij zijn geplaatste kopbal (2-0). De wedstrijd was zodoende gespeeld. De rood-witten reageerden ondanks hun numerieke minderheid nog moedig. Harry Cnops en Rudolf Wabra kwamen dicht bij een tegendoelpunt, maar de lokalen liepen langs Thans (een mislukt 'centershot' dat achter Jan Ruiter in doel viel) en Sljivo (afstandstreffer) uit tot 4-0, een veel te zwaar verdict voor de Great Old.

"Als die strafschop er niet komt, halen wij hier een punt. Wat een ref toch naar de haaien kan helpen!", vatte Arie Haan zijn boosheid samen (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-11 - 31/03/1985).

"Zonder hulp van ref wint RFC Luik nooit" (Arie Haan)

Tijdens de heenronde speelde R Antwerp FC gelijk te Seraing. Vorige week deed de club dat ook te Sclessin. De derde verplaatsing naar het Luikse resulteerde in een nederlaag. Een nederlaag die volgens Arie Haan alleen maar mogelijk werd door de homearbitrage van De Bleeckere. " Het ligt niet in mijn lijn kritiek uit te brengen op de leiding", aldus de Nederlander, "maar vandaag ging het te ver. De ref floot inderdaad werkelijk alles systematisch in het voordeel van de thuisploeg. Zonder zijn hulp wint RFC Luik nooit. Ik beweer zelfs dat wij op weg waren naar de overwinning. Tijdens de eerste helft hadden we RFC Luik uitstekend opgevangen en ik wist dat onze tegenstrever zenuwachtiger ging worden. Daarvan wilde ik profiteren om Mark Van der Linden te brengen ten koste van Rudolf Wabra, hem in punt uit te spelen en Harry Cnops naar de rechterflank te laten doorschuiven.

Op het ogenblik dat Mark Van der Linden begonnen was aan de opwarmingsoefeningen, kregen we die penalty ten onrechte tegen en deze had dan onrechtstreeks de uitsluiting van Patrick Ipermans tot gevolg. Mijn spelers geraakten begrijpelijkerwijs opgewonden en zo beging hij een fout die er anders nooit gekomen zou zijn. Zonder die elfmeter zouden we dus geen half uur met tien man hebben moeten spelen. Verder hebben wij ook reden om het derde Luikse doelpunt aan te vechten. Thans trapte Gaston Boeckstaens immers op de hiel, maar mocht toch doorgaan. Tegen zoveel onrecht vanwege de spelleider ben ik niet opgewassen. Als je zo fluit, ben je ofwel onbekwaam ofwel bevoordeel je bewust een ploeg."

RFC Luik sterker dan het R Standard CL van vorige week? "Toch wel ja. RFC Luik beschikt over een echt team, een hecht, collectief geheel. dat wij zoals gezegd niettemin in bedwang gehouden zouden hebben, werden we niet op flagrante wijze bestolen (Guido Thans - bron: onbekend - 04/03/1985)."

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 04/03/1985)

11 Harry Cnops

79' 11 Luc Ernes (uit)/
13 André Binet (in)

79' 8 Edhem Sjlivo (uit)/
12 Vincent Machiels (in)

Ronny Prins
      Patrick Ipermans
Ruststand 0-0
51' Jean-François De Sart
(penalty) 1-0

Patrick Ipermans 53'
58' Willy Geurts 2-0
73' Benoît Thans 3-0
78' Edhem Sjlivo 4-0
90' Eindstand 4-0 90'