Werner Giet - Peter Pfeiffer
Toeschouwers: 2500

Na KV Kortrijk - R Antwerp FC

Harry Cnops brengt gasten langszij in slotminuten

Kortrijk. — De 'Kerels' van weleer zijn niet meer. De 'Kerels' van nu weten of beseffen niet dat een voetbalwedstrijd negentig minuten duurt. In amper vier dagen tijd verliest KVK aldus drie punten in zeg maar kapitale wedstrijden die over het behoud kunnen beslissen. Woensdagavond nog tegen Cercle Brugge KSV welgeteld vier minuten voor tijd, op Paasmaandag tegen RAntwerp FC zes minuten voor affluiten, gaven zij zomaar die drie punten ten geschenke.

Toen Harry Cnops de gelijkmaker op het bord bracht, moest de match al lang beslist geweest zijd. Zelfs de meest fervente aanhanger van de Great Old kon daar geen bezwaar tegen gehad hebben. In feite de beste man op het veld, Quain, lag aan de basis van het feit dat KV Kortrijk niet zegezeker en vooral rustig de eindfase kon ingaan. Daarvoor had hij, net een uur voetbal voorbij, de unieke kans aan de voet toen hij een vrijschop van Vandamme op de borst nam, door de Antwerpse muur ramde om dan moederziel alleen voor Jan Ruiter, onbegrijpelijk over te schieten. Wij zegden het al, de man van de wedstrijd en dit niet alleen omdat hij de twee doelpunten achter zijn naam had staan. Onrechtstreeks lag Quain eveneens aan de basis van het puntverlies, want eens vervangen, nadat hij door een loeier van Harry Cnops knock-out was gezet, stuikte het Kortrijkse middenveld totaal ineen.

Niettemin een wedstrijd die gezien mocht worden met Jan Ruiter al in de eerste minuten en vedette. Eerst gepast in de voeten van een afgezonderde Quain, dan een lastige lage bal van Verspaille om in de tiende minuut toen Boeckstaens de verkeerde kant uitverdedigde en hij totaal uitgespeeld en liggend, de bal in de handen te krijgen. R.A.F.C. liet zich niet onbetuigd. De eerste echte dreiging was het zelfs bijna roos toen Mark Van der Linden en Harry Cnops tot tweemaal toe mochten aanleggen. Toch was het logisch dat KVK na een kwartier op voorsprong klom toen Verspaille zijn geplaatste kopbal, na hoekschop aan Vandamme, door Gaston Boeckstaens op de lijn zag weggewerkt worden en Quain de rebound ongehinderd kon afronden. De thuisploeg bleef op dat elan doorgaan. Een tweede doelpunt leek onvermijdelijk. Dit kwam er ook, opnieuw via Quain, die een voorzet van Lukic meepikte en Jan Ruiter niet de minste kans gaf.

Te mooi om waar te zijn. Slechts vier minuten later werd de droom aan flarden gespeeld toen Rudolf Wabra een voorzet van Alex Verniers op de slof nam en Vanderschommen nauwelijks het projektiel zag dat in het dak van het doel uitstierf. Zoals gezegd bleef KVK tot aan het uur de dominerende en gevaarlijkste ploeg. Was het de inbreng van Vladi Petrovic of het uitvallen van Quain? In ieder geval was het van dan af voor KVK beven tot... Na een dom balverlies in het terreinmidden kon Vladi Petrovic door de laksheid van een paar thuisspelers doorgaan en Harry Cnops de gelijkmaker, die niet meer te missen was, presenteren (D. Vanheuverbeke - bron: onbekend - 9/04/1985).

Door het oog van Bob (29)

Zelden hebben wij de rood-witten zo overspeeld zien worden als tijdens de eerste speelhelft van de in het Guldensporenstadion op paasmaandag betwiste partij.

Met enkele klasrijke reddingen kon Jan Ruiter zijn ploeg van een vroege achterstand vrijwaren. Onder impuls van Van Damme en Verspaille schoot Quain in de 14e minuut het openingsdoelpunt op de bordjes (1-0). Vijf minuten voor de rust bracht diezelfde Quain de stand op 2-0. Het leek dan al over voor de Great Old. Drie minuten later nam Rudolf Wabra (aan zijn beste verrichting bezig sedert zijn aanwerving) een inswinger van Alex Verniers in één tijd met de linker over (2-1). De op een psychologisch ideaal moment bewerkte aansluitingstreffer was het sein voor een betere tweede helft.

Na de rust tapten de rood-witten inderdaad uit een ander vaatje. Zo zwak de Antwerpspelers voor de koffie presteerden, zo sterk kwamen zij uit de verf tijdens de tweede helft. KVK diende helemaal terug te plooien. Vladi Petrovic kwam in de 60e minuut YVes Vanderveeren vervangen. De Antwerpdruk werd onder impuls van 'de duif' nog heviger. Vijf minuten voor tijd knalde Harry Cnops de gelijkmaker, zijn tiende competitietreffer van het seizoen, binnen (2-2). Over de hele partij bekeken, een juiste uitkomst (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-17 - 22/05/1985)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 25/05/1985)

11 Harry Cnops

73' Didier Quain (uit)/
Claude Carbonelle (in)

77' Dejan Lukic (uit)/
Ghislain Vergote (in)

8 Yves Vanderveeren (uit)/
14 Vladimir Petrovic (in)
60'

Danny Koekelcoren
      Yves Vanderveeren
18' Didier Quain 1-0
39' Didier Quain 2-0
      Rudolf Wabra 2-1 43'
Ruststand 2-1
      Harry Cnops 2-2 85'
90' Eindstand 2-2 90'