Hugo Van Bever - Van De Voorde
Toeschouwers: 10000

Na R Antwerp FC - SV Waregem

Alleen Vladimir Petrovic tovert glans op eerste rood-witte zege

DEURNE - De twijfel rond Harry Cnops en Danny Koekelcoren bleek ongegrond. R Antwerp FC kon dus in haar sterkste opstelling op zoek naar de eerste competitiezege. Echt onweerstaanbaar was het openingsoffensief van de thuisploeg niet, al moest Wim De Coninck zich na vijf minuten wel reppen op een vrije trap van Leo Vander Elst na een overtreding van Dekenne op Vladimir Petrovic. Ook Harry Cnops was ter plekke na een mooie actie van Gaston Boeckstaens en Frank Mariman, zijn schuiver ging nipt naast. SV Waregem toonde niet de intentie om zich in te graven en dus bleef het het oppassen geblazen voor de Antwerpse afweer voor het duo Desmet en Niederbacher.

Dat lukte wel, aan de overzijde werd ook de Waregemse goalie weinig aan het werk gezet. In de 21e minuut kreeg Leo Van der Elst een schietkans na een vrijschop na een obstructiefout van Dekenne op een moeilijk te stuiten Vladimir Petrovic. De Antwerpmiddenvelder schoot echter slordig naast. Op een inspanning werd bij de thuisploeg niet gekeken, maar het ontbrak de spelers van Jean Dockx aan inventiviteit om de door Luc Millecamps geleide defensie voor onoplosbare problemen te stellen. Geen flitsend R.A.F.C., al deed Vladimir Petrovic wel leuke dingen met de bal. Mark Van der Linden liep echter wat ongelukkig te voetballen.

De mooiste scoremogelijkheid voor R.A.F.C. kwam er vijf minuten voor de rust langs Harry Cnops. Weer hield de West-Vlaamse doelman zijn ploeg overeind. Ratko Svilar moest Niederbacher van een doelpunt houden. De 10.000 kijkers bleven desondanks na 45 minuten toch op hun voetbalhonger zitten.

Raak
Dat de Waregemse vesting niet onneembaar was, bleek kort na de herneming. Gaston Boeckstaens werkte zich behendig voorbij twee tegenstanders en stuurde de bal naar Harry Cnops. Na een halve misser van Wim De Coninck moest Hoebeeck wat paniekerig in hoekschop keren. Was dit een schot voor de boeg voor de bezoekers, dan schoot R.A.F.C. in de 55e minuut wel met scherp. Een inworp van Leo Van der Elst bereikte Mark Van der Linden. Met drie man op de huid vond hij toch nog Vladimir Petrovic. Koud kunstje om van dichtbij binnen te tikken. SV Waregem kwam nu uit zijn schelp. Ratko Svilar moest na een uur in de voeten van Desmet.

Er kwam meer ruimte op het middenveld. R.A.F.C. kon af en toe het wapen van de tegenaanval hanteren. Zo kopte Mark Van der Linden in de 59e minuut een voorzet van de over links uitgebroken Petur Petursson rakelings over de dwarsligger. Even later kopte ook Frank Mariman een aangeven van Vladimir Petrovic centimeters naast de paal. R.A.F.C. kon haar voorsprong ruimschoots wettigen. De sublieme Vladimir Petrovic had een voet in de gevaarlijkste acties van de thuisploeg, op zoek bleef naar eentweede doelpunt, dat de zege veilig moest stellen. SV Waregem was inderdaad nog niet uitgeteld. Niederbacher miste met een kwartier te gaan van een niet de gelijkmaker.

Vijf minuten voor het einde had Mark Van der Linden de beslissende tweede goal aan de voet. Hij verslikte zich echter in een dribbel wanneer Leo Van der Elst zich op rechts helemaal vrijgelopen had. Was de overwinning van de thuisploeg beslist verdiend, helemaal overtuigend was de prestatie van R.A.F.C. nog niet. Slechts Vladimir Petrovic toverde enige glans op de eerste overwinning (Luk Luyten - GvA - 25/08/1983).

Door het oog van Bob (2)

De rood-witten pakten, onder impuls van Vladimir Petrovic uit met een daverend aanvangskwartier. De Waregem-verdediging met de klasserijke Wim De Coninck en de 'Millecamps-brothers' als niet te ontwrichten sluitstuk, hield stand. Vooral de redding van de Waregemdoelman op poging van Harry Cnops, voorkwam een vroege Antwerpvoorsprong. Vermits de Antwerpmotor na de beloftevolle aanhef begon te sputteren en de slordigheden zich opstapelden, zag het er met 0-0 op het bord niet zo rooskleurig uit voor de Bosuiljongens.

Vlak na de herneming kende Vladimir Petrovic succes. Meteen was het ijs gebroken. In de plaats van een tweede en beslissend doelpunt na te streven, begon R.A.F.C. op 'veilig' te spelen. Dit kwam het spelpeil niet echt ten goede. SV Waregem ontbeerde de aanvalskracht om terug te slaan. De wedstrijd verwaterde, maar het werd uiteindelijk een nipte en verdiende Antwerpzege, zonder de minste glans. Gaston Boeckstaens en vooral Frank Mariman mogen terugblikken op een voortreffelijke prestatie (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 - 22/09/1983).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 25/08/1983)

Filip Desmet

82' 4 Danny Koekelcoren (uit)/
14 Christian Labarbe (in)

85' 10 Mark Van der Linden (uit)/
13 Jean-Michel Lecloux (in)

Jan Hoebeek (uit)/
Yvan Decroix (in)
68'

André Heerwegh
56' Vladimir Petrovic 1-0
90' Eindstand 1-0 90'