Gillet - Marnic Moyaert
Toeschouwers: 22000

Na RSC Anderlecht - R Antwerp FC

Uitblinkers Mark Van der Linden & Vladi Petrovic haalden een 2-0 achterstand op

Anderlecht — Na in Lens een 0-2 voorsprong te hebben prijsgegeven, is R.A.F.C er tegen RSC Anderlecht in geslaagd een 2-0 achterstand in een meer dan verdiend 2-2 gelijkspel om te buigen. De rood-witten keerden bij de rust tegen de gang van het spelbeeld in met een 2-0 achterstand naar de kleedkamer terug. De bezoekers haalden in de tweede speelhelft fors uit. Met snel, vloeiend en knap spel werd de thuisploeg door een zelfzeker en wilskrachtig R.A.F.C. in het verweer gedrongen. Munaron hield zijn elftal een hele tijd overeind, maar kon niet verhinderen dat eerst Mark Van der Linden, nadien Vladi Petrovic de scheve situatie rechttrokken. De paars-witte formatie verloor op meer dan rechtmatige wijze, het eerste punt in eigen stadion dit seizoen.

Precies zoals in het voorbije kampioenschap startte R.A.F.C. met dichtbevolkt middenveld, erg voorzichtig. De Sinjoren poogden wel goed voetbal te produceren, verder dan de strafschopzone reikten de acties echter niet. RSC Anderlecht deed het iets beter. Dirk Goossens bracht de aanval op links op gang. Vercauteren leidde verder. Na nauwelijks een kwartier verlengde Vandenbergh in een doelpunt. De volgende vijftien minuten zag het er voor de gastploeg beroerd ui. RSC Anderlecht pakte immers met een gevarieerd spel uit. Doelman Tony Goossens, in zijn vroeger stadion en tegen zijn gewezen club, diende erg attent te zijn bij schoten van Arnesen en Hofkens. Na zowat een halfuur verzette R.A.F.C. de bakens, kwam in de wedstrijd, maar was onmondig bij de afwerking.

Harry Cnops, als eenzame spits begonnen, schoot te zwak en kon alzo een voorzet van Vladi Petrovic die plots zijn draai had gevonden, niet benutten. Leo Van der Elst dwong Munaron tot een parade. Mark Van der Linden leverde naar ons gevoel zijn sterkste prestatie. Hij werd helaas uit voorzet van Vladi Petrovic ten onrechte voor buitenspel afgevlagd. Op weg naar de gelijkmaker kreeg R.A.F.C., vlak voor de rust, een koud stortbad. Een inzenden van Arnesen, tot dan toe onopgemerkt, werd in de 44e minuut door (Dirk) Goossens met het hoofd in het net gedeponeerd. Leek R.A.F.C. op dat moment afgeschreven, het paars-witte legioen verwachtte een afgetekende overwinning, de roodwitten pakten de zaken na de rust anders aan.

Leo Van der Elst en Patrick Ipermans verlieten hun meer verdedigende stelling en drongen RSC Anderlecht terug. Olsen maakte uit voorzet van Vladi Petrovic bijna een owndoelpunt. De kopbal van de laaguitvallende Mark Van der Linden zeilde naast de doelpaal. Een doelpunt van de Antwerpuitblinker werd na veel protest wegens buitenspel afgekeurd. Munaron moest in de voeten van Christian Labarbe. De Anterlechtdoelman was blij te zien dat Hofkens een gemaakt doelpunt op de lijn wegtrapte na een kopbal van Leo Van der Elst, die veel ruimte bestreek. De gastploeg liet zich niet ontmoedigen, bleef RSC Anderlecht in de greep houden en kwam na 77 minuten aan een eerste tegendoelpunt. Een knappe voorzet van Vladi Petrovic, draaischijf in het middenveld, werd door Mark Van der Linden meegepikt.

Met een lobbal gaf de jongste Antwerpspeler het meegespoorde legioen nieuwe hoop. R.A.F.C. voelde het gelijkspel binnen bereik. Uit voorzet van Patrick Ipermans kopte Harry Cnops staalhard, Munaron redde met een geweldige sprong voor of achter de doellijn. Vlak nadien haalde hij de bal voor de voeten weg van een opgerukte André Heerwegh. Het was jammer voor de gastploeg dat de nochtans hardwerkende Petur Petursson, soms te persoonlijk was, zodat de Anderlechtverdedigers die weinig vat hadden op Mark Van der Linden, Vladi Petrovic en Leo Van der Elst de rangen in laatste instantie konden sluiten en de buitenspelval met succes openstellen. RSC Anderlecht was nog één keer dicht bij het derde doelpunt, Vandenbergh greep de doelrijpe kans niet.

Het was integendeel R.A.F.C. dat nog langszij kwam. In de voorlaatste minuut werd Mark Van der Linden, in een kluwen van spelers, gestuit. De toegekende vrijschop werd op meesterlijke wijze door Vladi Petrovic over de muur en voorbij Munaron geplaatst. Dit was het orgelpunt op zijn individuele en de globale prachtige prestatie van het elftal van R.A.F.C. dat veel lof oogstte (René Mariën - GvA - 24/10/1983).

Door het oog van Bob (11)

Drie dagen na de hel van Lens, is R Antwerp FC in het Constant Van den Stockstadion tot een nieuwe positieve verrichting gekomen. Al tijdens de eerste speelhelft toonden de rood-witte spelers zich de beteren van een zwak RSC Anderlecht. De thuisploeg kwam nochtans in de vijftiende minuut op voorsprong toen Vandenbergh op voorzet van Vercauteren de bal in doel devieerde (1-0). Vlak voor de rust gaf Dirk Goossens, volledig tegen de gang van het spel in, naamgenoot Tony voor de tweede maal het nakijken (2-0) en leefde de (valse) overtuiging dat de 'onrechtvaardige' beslissing gevallen was.

De rood-witten bleven er in geloven. Tijdens de tweede speelhelft zou RSC Anderlecht overspeeld worden. Eerst werd een rechtmatig doelpunt van een grootse Mark Van der Linden door de grensrechter voor ingebeelde buitenspelpositie afgekeurd. De jonge spits was vervolgens Munaron zo'n veertien minuten voor tijd met een lobbal iets te vlug af (2-1). De Anderlechtdoelman pakte vervolgens een kopbal van Harry Cnops, al dan niet achter de doellijn. Een secure Tony Goossens belette de 3-1 bij een doorbraak van Vandenbergh. Kwam dan zo'n twee minuten voor tijd de apotheose! R.A.F.C. kreeg, na fout op Mark Vander Linden een vrijschop. Vladi Petrovic 'schilderde' de bal haarfijn over de Anderlechtmuur in de winkelhaak (2-2)!

Meteen beleefde de rood-witte club een spelerseuforie om nooit te vergeten! Een prachtprestatie die een verdiende zege alleszins waard was (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-9 - 11/12/1983)...

"Gerechtigheid bestaat nog" (Jean Dockx)

Anderlecht — "Gerechtigheid bestaat dus nog in voetbal!", zei Jean Dockx. "Vanaf het derde kwartier hadden wij de wedstrijd in handen, krieen vlak voor rust een onverdiend doelpunt op het passief en dominedrden met goed spel in de tweede speelhelft. Wij hadden ten minste recht op een gelijkspel, al kwam het zeer, zeer laat op het scorebord." Had de Antwerp-trainer bij de rust zulk resultaat nog verwacht? "Wel, in de kleedkamer heb ik gezegd dat de spelers er moesten in blijven geloven en verder blijven knokken zoals in het derde kwartier."

"Ik ben natuurlijk erg tevreden, natuurlijk niet alleen met de uitslag, maar ook en vooral het geproduceerde spel. Je mag niet vergeten dat RSC Anderlecht in eigen stadion nog geen punt kwijt speelde en enkele afgetekende zeges behaalde." Wilde hij zich niet uitspreken over het geannuleerd doelpunt uit buitenspelstand, dan was hij van oordeel dat Mark Van der Linden ten onterechte werd afgevlagd in de eerste speelhelft wanneer hij alleen voor Munaron verscheen (r.m. - GvA - 24/10/1983).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 24/10/1983)

8 Harry Cnops

69'
Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 559

Arnesen (uit)/
De Greef (in)

85' Dirk Goosens (uit)/
Alex Czerniatynski (in)

5 Christian Labarbe (uit)/
14 Jean-Michel Lecloux (in)
83'

Per Frimann
      Patrick Ipermans
13' Erwin Vandenbergh 1-0
43' Dirk Goosens 2-0
Ruststand 2-0
      Mark Van der Linden 2-1 77'
      Vladimir Petrovic 2-2 80'
90' Eindstand 2-2 90'