Scheidsrechter: Francis Rion
Toeschouwers: 5000

Na Cercle Brugge KSV - R Antwerp FC

Bezoekers spelen met vuur, thuisploeg flirt met onkans

BRUGGE - Acht minuten voor de rust trapte Laszlo Fazekas een corner. Hij zwiepte de bal boven de hoofden van een pak spelers voor doel. Christian Labarbe knikte het ronde ding richting tweede paal en daar dook Alex Czerniatynski op alsof het afgesproken was en kopte keihard binnen. De voorsprong van de bezoekers was een logische weergave van de verhouding in de eerste helft. R Antwerp FC bracht een hoop meer talent tussen de lijnen. Zowel individueel als collectief voetbalden de gasten beter dan thuisploeg Cercle, die het noodgedwongen moest rooien met tomeloze inzet als voornaamste wapen.

R.A.F.C. liet zich graag in de counterrol dringen door een moedig en werklustig Cercle dat echter inspiratie en verfijndheid ontbeerde om het de bezoekende afweer moeilijk te maken. De flitsende tegenacties van rood-wit daarentegen bevatten elke keer buskruit genoeg om de verdediging van het Brugse team angst te bezorgen. Het spektakel was niet onaantrekkelijk, ondanks het slechte weer en de sfeerloosheid van een groot stadion met bitter weinig toeschouwers. De twee keepers werden zelden op de proef gesteld. Elk probleempje dat ze voorgeschoteld kregen, losten ze keurig op. Zowel De Coussemaecker, die door de kwetsuur van Leen Barth zijn seizoendebuut in competitie mocht doen, als Ratko Svilar. Net voor de rust bouwde Cercle de mooiste aanval van de partij op. Het eindschot uit een moeilijke hoek van Geert Broeckaert suisde nipt naast.

Tijdens de onderbreking kon R.A.F.C. met meer dan voldoende argumenten de zege opeisen. In de tweede helft lieten de bezoekers het echter afweten. Waren zij te zeker van zichzelf en hun voorsprong of integendeel te bang en hopend op een gelijkspel? In elk geval trokken zij zich loom in een driedubbel gepantserde burcht terug. Ze lieten het werk aan de thuisploeg over en zochten amper nog mogelijkheden om te counteren. Als er een kans op tegenactie onverwacht toch kwam, achtte R.A.F.C. het niet altijd de moeite er gebruik van te maken. Cercle nam zijn verantwoordelijkheden voor eigen publiek met een 0-1 op het bord, dapper op. Het beproefde onversaagd en zonder het ooit vermoeiend of vervelend te vinden, alle middelen om het doosje open te wrikken. Ratko Svilar demonstreerde twee keer hoe een 'gemaakte' goal nog in een verkeken kans van de tegenpartij veranderd kan worden.

De eerste keer toen hij een schot van Courant nog net met zijn Joegoslavische vingertoppen over zijn doelvlak kon tippen. Een tweede keer in het matcheinde toen hij een lage kopbal van Haleydt met joost-mag-weten welke reflex nog over de zijlijn kon duwen. En zeggen dat de Cercle-speaker van dienst de Antwerpkeeper aangekondigd had als 'Sieflar'... Groenzwart vond niet alleen de puike Ratko op zijn weg naar gelijkmaker en eventuele zege, het mocht zich evenmin verheugen in de gunsten van Dame Fortuna. Bij enkele pure kansen was slechts het bekende tikkeltje geluk afwezig om de verdiende goal uit de grauwe lucht te doen vallen. Ratko Svilar, pech en ... Rion. Het wordt stilaan een trieste traditie met die man. Hij kon gisteren zonder gevaar van partijdigheid verdacht te worden minstens één penalty gefloten hebben. Hij kreeg er in liefst drie scènes de gelegenheid toe met fouten op Poorteman, Haleydt en Beheydt.

Vond het telkens overtredingen die alleen in de verbeelding van de betrokken spelers van Cercle bestonden. Opmerkingen en verwijten na elk van die verdachte fases konden hem als Waal tussen twee Vlaamse ploegen uiteraard geen moer schelen. Alles bijeengenomen mag R.A.F.C. zich gelukkigst prijzen met de volle inzet. Een gelijkspel was een rechtvaardiger puntenverdeling geweest (Mark Dheedene - Het Nieuwsblad - 07/12/1981).

Alex Czerniatynski

46' Kooiman (uit)/
Van den Heede (in)

70' Jan Vanderweeën (uit)/
D'Haemers (in)

0 Laszlo Fazekas (uit)/
Raymond Jaspers (in)
80'

Alex Czerniatynski 0-1 37'
Ruststand 0-1
90' Eindstand 0-1 90'