Gaston Bots - Jacques Loiseau
Toeschouwers: 11700

Na R Antwerp FC - R Standard CL

R Standard CL met geluk en veel routine

Voetbal kan erg grillig zijn. Zeker op een harde, besneeuwde grasmat. Twee gekke capriolen van de bal brachten R Standard CL in minder dan twintig minuten op een 0-2 voorsprong. Onverdiend was dit niet, want de Luikenaars pasten zich goed aan het veld aan en zetten thuisploeg R Antwerp FC met sterk aanvallend voetbal klem. De wedstrijd leek dus al snel gespeeld, maar R.A.F.C. kwam met een strafschop terug in de wedstrijd. Er hing spanning in de lucht, ook op de hoopvolle tribunes. R.A.F.C. had een uur de tijd om de positie in de kop van de rangschikking veilig te stellen.. De thuisploeg bleek helaas compleet machteloos om nog meer terug te doen.

Raymond Goethals zorgde op de Bosuil voor een hele reeks verrassingen. Poel en Dusbaba hielden zich afwisselend met Laszlo Fazekas en Alex Czerniatynski bezig. Gerets speelde voor de driemansverdediging. Haan was meestal in de spits te vinden en naast hem liep niet Voordeckèrs of Lecloux, maar de 18-jarige Etienne Delangre. Die Delangre bewees erg snel dat hij lef en talent heeft. Hij slalomde na zes minuten langs een drietal verdedigers, Frank Mariman stopte hem tenslote af. Het uitverdedigen van Frank Mariman en Cisse Goris was echter verre van vlekkenloos. Daerden wrong er zich tussen, trof Ratko Svilar. Kreeg de bal terug en scoorde tussen de benen van een teruggekeerde rood-witte verdediger. Twaalf minuten later een bijna identieke fase. Delangre naar Haan, die samen met Daerden het middenveld domineerde, een slim pasje naar Wendt en deze kwam weer met wat geluk voorbij Ratko Svilar.

De Joegoslavische doelman leek het duel te gaan winnen, maar liet de bal weer los en het ronde ding botste via de Zweedse spits in het lege doel. Een koude douche dus voor de thuisploeg. Bij vriesweer is dat extra vervelend. Vooral omdat R.A.F.C. tot dan niet uit de greep van het onverwachte Luikse pressievoetbal was geraakt. Het middenveld kwam maar niet in de wedstrijd, de verdedigers meenden dat de feestdagen hun toegeeflijkheid wettigden. Halfweg de eerste helft kwam de thuisploeg in de match. Het begon met een verre knal van Gaston Boeckstaens die goed verwerkt werd door Preud'homme. Gaston Boeckstaens kreeg in de volgende minuten overigens nog meer kansen om zijn team weer in het spoor van de Rouches te brengen. Eerst werd hij door een niet altijd goed geïnspireerde scheidsrechter Van Langenhove teruggefloten, omdat Laslo Fazekas helemaal langs de lijn buitenspel liep.

Even later mocht hij wel doorgaan, maar alleen voor Preud'homme leverde hij een lullig balletje af, waarmee de Luikse goalie nauwelijks problemen had. Even voorbij het half uur liet de scheidsrechter zich opnieuw opmerken. Alex Czerniatynski rukte langs de doellijn voorbij Dusbaba, werd net binnen het strafschopgebied door Meeuws opgewacht en ging van pure pret voluit in de sneeuw liggen. De overtreding was ons ontgaan, maar Laszlo Fazekas zorgde vanop elfmeter voor 1-2. Voor de wedstrijd was die goal hoe dan ook een goede zaak en het goed gevulde stadion maakte zich op voor een spannend vervolg. Voor de rust viel er echter nog alleen een overtreding van André Heerwegh te noteren.

In de tweede helft trok R Standard CL het gordijn dicht. R.A.F.C. bracht Harry Cnops als derde aanvaller in. Dat betekende dat Gerets weer rechtsachter werd. R Standard CL, dat na de kritiek van de voorbije weken tot iedere prijs een nederlaag wilde vermijden, nam geen risico's meer en speelde puur het resultaat. Het middenveld werd prijsgegeven. De thuisploeg kon echter niks klaarmaken. Twee keer nog kwam Preud'homme min of meer in het gedrang. Eerst stopte hij een goed schot van de gevaarlijkste thuisspeler, Czerniatynski. Naar het einde toe ging hij onder een hoge voorzet van diezelfde Czernia door, maar toen stond Gerets klaar om onheil te voorkomen. Standard werd dus niet echt meer bedreigd. Het won met een tikkeltje geluk, maar beslist niet onverdiend. Het Luikse team had een surplus aan routine op het gras en tegen zo 'n tegenstander valt het jonge R Antwerp FC nog wel eens te groen uit. Een oneer is dat echter niet.

"Achteraan niets opbouwen"
André Heerwegh speelde na de rust meestal mee in de spits van de Antwerpaanval. "Met die 1-2-achterstand moesten wij wel iets proberen", verduidelijkte hij. "De match verloren wij in het eerste halfuur, door twee domme doelpunten. Op de sneeuw konden wij achteraan niet normaal spelen. De Antwerpaanvallen vertrokken de jongste weken meestal vanuit de verdediging, maar vandaag was dat op het gladde terrein niet mogelijk. Wij moesten noodgedwongen anders spelen en dat werd ons fataal. Ook gezien dat Standard na de 0-2 geen enkele scorekans kon afdwingen (François Colin - bron: onbekend - 13/12/1981)?"

Etienne Delangre

46' Francis Goris (uit)/
Harry Cnops (in)

Simon Tahamata (uit)/
Eddy Voordeckers (in)
75'

Jos Daerden 0-1 6'
      Benny Wendt 0-2 18'
31' Laszlo Fazekas (penalty) 1-2
Ruststand 1-2
90' Eindstand 1-2 90'