Michel Piraux - Julien Coddens
Toeschouwers: 8200

Na R Antwerp FC - Cercle Brugge KSV

Antwerppenalty voor het Guiness-boek

DEURNE - De Cercle-orkaan, die op paasdag een diep spoor van vernieling trok in de Winterslag-rangen, was aan de Bosuil snel uitgeraasd. Na welgeteld zeven minuten klom R Antwerp FC op een 2-0 voorsprong na o.m. een strafschop die wellicht aanspraak kan maken op een plaatsje in het 'Guiness-book of Records'. De penalty werd inderdaad na veertien sekonden gefloten en was al omgezet voor de sekondenwijzer helemaal rond was geweest. Cercle had nochtans afgetrapt, maar Czernia haalde het leer uit de voeten van aanvoerder Schepens. De ingezonden bal werd door Van Kerkhof instinctief met de handen bewerkt. "Een andere keus had ik niet, zei hij achteraf.

Een penalty dus volgens de letter van het reglement. Laszlo Fazekas, die dit seizoen al vijf strafschoppen omzette, moest het dit keer in twee tijden doen. Leen Barth stopte inderdaad de eerste poging die vrij slap was, maar was kansloos toen de Hongaar prompt reageerde. Zo'n vroege strafschop had niemand ooit gezien! Na zeven minuten slalomde Czernia op links alweer een paar tegenstanders voorbij en schonk de kans aan Harry Cnops die fel en onhoudbaar uithaalde. Met die 2-0 voorsprong zaten de roodwitten snel op rozen. Barth moest andermaal in de voeten van Harry Cnops om een derde doelpunt te verhinderen.

De Bruggelingen bleven ook na die rotstart offensief ingesteld met Courant, Skov en Talan. Er was een attente Ratko Svilar nodig om Courant van een doelpunt te houden. Danny Koekelcoren redde met het hoofd toen Skov een paar verdedigers voor schut zette. De thuisploeg, praktisch zonder hiaten, maar met een zwak spelende Frank Mariman voor wie niet toevallig de bondscoach weer in de tribune zat, kon de zaken rustig bekijken en timmerde de beste aanvallen ineen onder impuls van een knappe Laszlo Fazekas, de regisseur op het middenveld. De Hongaar miste nochtans een levensgrote kans, maar lag aan de bazis van een modelcombinatie die via Czernia, door Harry Cnops op de doelman werd geschoten.

Behoudens een kopstoot van Jonsson naast de verste staak was de Brugse artillerie vastgeroest en kon zich nooit doorzetten. Wel even paniek in de plaatselijke defensie toen Ratko Svilar een hoge bal plukte, maar een tik kreeg bij het neerkomen. Hij kreeg een warm applaus toen hij na de rust terugkeerde.

R Antwerp FC leek in het vierde kwartier even de pedalen kwijt, al werd een fraaie goal van Laszlo Fazekas geannuleerd. Een grensrechter had buitenspel geroken. Toen Querter op links iedereen ter plaatse liet kon Courant tot 2-1 herleiden. Slechts drie minuten was Cercle weer in de wedstrijd. Bij een hernomen vrijschop tikte Laszlo Fazekas naar Leo Van der Elst die heihard in de hoek knalde. Poorteman leed balverlies. Czernia kon een raid ondernemen en Barth omzeilen. De 4-1 zege die zeker niet geflatteerd was, stond op het bord.

Verschil in kwaliteit

Leo Canjels beet nog even in een koffiekoek. "Verdiende nederlaag natuurlijk. We hebben een paar cadeautjes weggegeven. Mentaal is het een klap als je zo vroeg 2-0 achter staat. Vooral in de tweede helft hebben we slecht gevoetbald. R Antwerp FC? Een goede ploeg. De uitslag duidt terecht op een verschil in kwaliteit."

In de Antwerpcabine veel lof voor de tegenstander. "Cercle Brugge KSV is een voorbeeld voor de competitie. Een ploeg die postief ingesteld was. Alleen spijtig dat zulk elftal voor het behoud moet spelen," zei Gaston Boeckstaens.

Dimi Davidovic vatte het zo samen: "Dik tevreden over de uitslag. Een goede start is goud waard, al hebben we nog behoorlijk wat kansen gemist. De kansen voor een Europees ticket blijven reëel, al zijn er nog drie zware wedstrijden."

Patrick Ipermans speelde met 'n inspuiting vanwege een ingegroeide nagel. Christian Labarbe had weer last van zijn linkerknie (Frans Van Bergen - GvA - 19/04/1982).

Dirk Beheydt

66' Patrick Ipermans (uit)/
Francis Goris (in)

81' Christian Labarbe (uit)/
Roger Van Gool (in)

Dirk Beheydt (uit)/
Rudi Haleydt (in)
68'

Sören Skov
1' Laszlo Fazekas (penalty) 1-0
7' Harry Cnops 2-0
Ruststand 2-0
      Paul Courant 2-1 59'
60' Leo Van der Elst 3-1
77' Alex Czerniatynski 4-1
90' Eindstand 4-1 90'