Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlechtois
0 0
01.05.1982 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven

Lijnrechters:
Gaston Bots - Michel Cornette
Toeschouwers: 23000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - RSC Anderlecht

Onmacht of onwil?

DEURNE - Een week geleden was R Antwerp FC nog titelkandidaat. Na de nederlaag tegen R Standard CL en het gelijkspel tegen RSC Anderlecht dreigt het buiten de Europese prijzen te vallen. Rood-wit, één van de weinige ploegen die dit voetbalseizoen kleur gegeven hebben, geraakte in zijn laatste opdrachten besmet door het angstvirus dat de huidige competitie verziekte. Onmacht of onwil? Op Sclessin wilde het niet voluit spelen, tegen de moeilijk maneuvreerbare landskampioen kon het dit niet. De verdedigingen waren zaterdagavond heer en meester op de Bosuil. De weinige kansen werden verkwanseld. Bij R Antwerp FC werd het falen dan maar op Laszlo Fazekas afgewenteld. De Hongaar had net als in Luik het zozeer betrachte doelpunt aan de voet had, maar kwam niet tot scoren.

R.A.F.C.-RSC Anderlecht was de zoveelste mislukte topper van het seizoen. De rood-witte aanhang schoof de schuld voor het mislukte spektakel af op Ivic. Dat was dit keer op zijn minst overdreven. De Joegoslavische voetbalprofessor had, voor het eerst sinds hij in België arriveerde, voor een viermansachterhoede gekozen en mocht dus niet van superdefensie verdacht worden, al gaf paars-wit vaak de indruk ruim tevreden te zijn met één punt. R Antwerp FC nam het initiatief, maar kon in het eerste halfuur nauwelijks wat verzinnen. De Anderlecht-verdediging, met Broos als rechtsachter, bleef overeind, ondanks het feit dat Peruzovic soms stond te schutteren als een pre-miniem. Het agressieve middenveld en de feilloos functionerende buitenspelval was voldoende om de thuisploeg af te bluffen.

Harry Cnops gaf afwezig. Laszlo Fazekas was uitermate sloom alsof hij Guy Thijs na het uitvallen van Vandereycken een opkikkertje wilde bezorgen. Alex Czerniatynski viel alleen op door zijn gemekker bij de veertien keren dat hij voor buitenspel teruggevlagd werd. Terechter was zijn protest bij een fout van Broos in het strafschopgebied. Het derde kwartier was de beste periode van de wedstrijd. R.A.F.C. kreeg twee keer de gelegenheid de partij de beslissende wending te geven. Na een vrije trap kopte Christian Labarbe de bal door. Laszlo Fazekas keek plots in de diepblauwe ogen van Munaron en weerde het schot af. Harry Cnops kreeg drie minuten voor de rust een nog mooiere gelegenheid om te scoren. Leo Vander Elst zette de bal vanop de rechterflank voor.

Peruzovic stond al van vakantie op de Balkan te dromen en raakte de bal totaal verkeerd. Harry Cnops stond plots alleen voor doel, maar mikte onbegrijpelijk ver naast. RSC Anderlecht kwam in de eerste helft slechts één keer dreigen. Hofkens speelde Vercauteren vrij. Hij schoot voorlangs. Na de pauze begon paars-wit even aan aanvallen te denken. Binnen de twee minuten haalden Brylle en Hofkens uit. Na zes minuten glipte Laszlo Fazekas toch eens door de buitenspelval, Coeck greep hem bij de arm. Geen boeking, die kwamen er nadien wel voor André Heerwegh en Lozano die door Patrick lpermans en Christian Labarbe soms met al te stevig tegenspel het voetballen onmogelijk werd gemaakt. Even was er nog hoop voor de thuisploeg toen Munaron mistastte bij een vrije trap van Laszlo Fazekas.

De bal dwarrelde naast het doel. De Antwerpjeugd doofde nu helemaal uit. Sporting kwam bedeesd opzetten. Hofkens en Brylle zorgden voor het voorbereidende werk. Het schot van Cluytens was te zwak om Ratko Svilar te verrassen. Echt drukken kon Sporting niet. Ook in dat kamp leek er meer onmacht dan onwil aanwezig. 67 keer moest scheidsrechter Van Langenhove het spel stilleggen. Slechts een vijftal keren was er doelgevaar. Een povere balans dus voor het talrijk opgekomen Antwerpse publiek, dat onbevredigd naar huis drentelde. De Belgische topclubs moeten zich in het vooruitzicht van het volgende seizoen ernstig bezinnen over het spektakel dat ze week na week aanbieden of er voor zorgen dat het Duitse voetbal van het scherm wordt geweerd.

Vlak voor de topper in het Bosuilstadion had de Duitse bekerfinale immers duidelijk gemaakt dat voetbal nog altijd een bijzonder boeiende sport kan zijn, als er gevoetbald mag worden en de spelers niet als dwangarbeiders in een strak tactisch stramien gebruikt worden (François Collin, bron: onbekend - 03/05/1982).

(bron: de pers - 03/05/1982)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlechtois

Elftallen

Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Danny Koekelcoren
Frank Mariman
Patrick Ipermans
Leo Van der Elst
Laszlo Fazekas
Christian Labarbe
Harry Cnops
Alex Czerniatynski
Jacky Munaron
Hugo Broos
Ludo Coeck
Luka Peruzovic
Michel De Groote
Juan Lozano
Wim Hofkens
Albert Cluytens
Frankie Vercauteren
Kenneth Brylle
Willy Geurts

Wissels


Begin Match
André Heerwegh      
      Juan Lozano
Ruststand 0-0
90' Eindstand 0-0 90'
TERUG