Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven
Toeschouwers: 20.000

De pers na finale André Deckers
R Antwerp FC wint finale van K Lierse SK

Toen Stanislas Karasi na een kwartier door Janssens werd neergehaald, volgens ons binnen, volgens ref Van Langenhove net buiten het strafschopgebied, greep Aage Hansen de gelegenheid om uit de vrijschop de Great Old op voorsprong te brengen. Niet onverdiend, want R Antwerp FC was de spelbepalende ploeg. K Lierse SK kwam twee minuten later bijna aan de gelijkmaker, toen Jan Ceulemans (deze maal in het middenveld) Aguas met een vernuftige voorzet voor het Antwerpdoel afzonderde. Theo Custers stuitte de Portugees met een save-met-een-penaltygeur. Ook aan de overzijde en dat voor de derde keer in de eerste helft, kwam een logische strafschop er niet toen Uli Thychosen in het beruchte gebied door Vander Borght bij een arm werd gegrepen. K Lierse SK reageerde meestal langs Davidovic, Helleputte en De Smet haar beste elementen, maar werd na twintig minuten gehinderd door het verdwijnen van Bosch, nadat hij al met een enorm verband rond de dij aan de match begonnen was. R Antwerp FC combineerde langs Desaeyere, Snelders en Karasi. Het leverde een mooie kans op. Aan de overzijde vlogen twee scherpe schoten van De Smet net te hoog.

Was R Antwerp FC voor de rust de betere ploeg geweest, in de tweede periode werd de ploeg voor de eerste maal van het seizoen doorlopend op de eigen helft gedrongen. Jan Ceulemans, opnieuw in de spits, miste na een uur een reuzenkans en even later werd Aguas, eens te meer in verdachte omstandigheden door Marc Steyaert van de gelijkmaker gehouden. Dit kwam de stemming op het terrein niet ten goede. Even later kreeg Eddy Snelders terecht een geel karton toen hij de voorbijflitsende Ceulemans tegen de grond werkte. Het verwachte doelpunt viel aan de overzijde toen Frank Mariman de enige hapering van Davidovic uitbaatte om Stanislas Karasi een scorekans te gunnen die hij na enkele ogenblikken gegoochel benutte om er 2-0 van te maken. Vier minuten later werd het nog 2-1 nadat Aguas uit een voorzet van Janssens scoorde (HLN - Walter Geboers - 1977-08-18).

Rood-wit elftal, knap voor de rust tegen fel K Lierse SK, haalde moeizaam het einde

DEURNE, Bosuilstadion - De GvA-beker is in het Antwerpstadion gebleven. De rood-witte ploeg heeft voor de tweede keer de Cup gewonnen. Was de overwinning verdiend voor het spel dat R Antwerp FC produceerde voor de rust, over het algemeen waren de verrichtingen niet zoals in de derby. In de tweede speelhelft diende R.A.F.C. terug te plooien, want het middenveld was veel minder sterk dan tegen K Beerschot VAV. Stanislav Karasi kon dit keer niet uitblinken. Het gevolg was dat de rood-witten na de rust tegen een beter spelend K Lierse SK enkele keren onder zware druk stonden. Het was in die periode dat R.A.F.C. haar voorsprong verdubbelde langs Stanislav Karasi. De spanning kwam weer in het stadion bij het doelpunt van Aguas, maar de Lierenaren slaagden er niet in het nagestreefde gelijkspel te halen.

De twee finalisten begonnen uitermate voorzichtig. Opvallend was de teruggetrokken positie van Jan Ceulemans, die in het middenveld moest acteren, zodat K Lierse SK slechts met twee en meestal met een spits voor de Antwerpverdediging optornde. Hadden de Lierenaren in de eerste minuten het initiatief, dan was er een goed spelende Frank Mariman en een puike Eddy Snelders die applaus kregen en de bakens konden verzetten. Opwinding was er pas na 11 minuten, na een oprukken van Marc Steyaert. Davidovic kon het gevaar bezweren. Langs Stanislav Karasi en Uli Thychosen werden dan enkele knappe aanvallen opgezet. De Joegoslaaf werd door Janssens, naar onze mening in de strafschopzone neergelegd. R.A.F.C. kreeg slechts een vrije schop, door Aage Hansen met een zwaar schot tot een doelpunt verlengd.

Beweeglijker
Na een overtreding van Theo Custers op Aguas, die met een penalty diende bestraft, ging R Antwerp FC geregeld in het offensief, vooral langs de razendsnelle Uli Thychosen, die in de 26e minuut uit een voorzet van De Schrijver door was, maar door Van der Borght bij het shirt werd getrokken. Een schitterende aanvalsactie van R Antwerp FC in de 34e minuut waarbij vier spelers betrokken waren, werd door Stanislav Karasi over geschoten. K Lierse SK repliceerde langs een mee opgerukte De Smet. Het duel De Smet-Theo Custers van de 35e tot de 37e minuut werd door de Antwerpdoelman op briljante wijze gewonnen. Eerst stompte hij een kogel van De Smet met de vuisten weg, dan dook hij de bal uit de hoek en uiteindelijk stopte hij erg rustig een nieuw schot van de gewezen Beerschotspeler. In de laatste minuten was R Antwerp FC de meest beweeglijke ploeg, die tevens een betere veldbezetting demonstreerde. Het was trouwens nog dicht bij een tweede doelpunt, wanneer Jan Van der Veen na een solo door was maar door Helleputte op de hiel werd getrapt. De vrijschop die hierop volgde werd door de Lierse-muur afgeweerd.

Spanning
Hadden de rood-witten in de eerste speelhelft meestal het initiatief en de beste scoringskansen, na de rust kwamen de Lierenaren op de proppen. Na een evenwichtige eerste tien minuten was er een knappe aanvalsactie van de geel-zwarten waarbij Janssens, stukken beter spelend dan tevoren, door Jan Ceulemans gemist. K Lierse SK drong verder aan. Marc Steyaert moest Aguas in de strafschopzone van de bal houden, maar de overtreding werd niet met een naar onze mening verdiende sanctie bestraft. Een minuut later beging Eddy Snelders een zware overtreding op Ceulemans, hetgeen de jonge rood-witte middenvelder de gels kaart kostte. Op een moment dat K Lierse SK aan het drukken was, sloeg R Antwerp FC terug. Een knap spelende Frank Mariman ging voorbij enkele Lierenaren, strandde op Davidovic, maar kreeg uiteindelijk door een flater van de Joegoslaaf de bal terug in de voet. De voorzet van Frank Mariman werd door Stanislav Karasi feilloos in een tweede doelpunt afgewerkt.

Een minuut later kreeg Eddy Snelders na een schitterende actie Aage Hansen-Stanislav Karasi-René Desaeyere een kans om de beker definitief in het bezit te krijgen, maar hij schoot naast. René Desaeyere, veel minder dan in de derby, had het erg lastig tegen Janssens en een oprukkende Dierckx. In de 30e minuut won de Lierse-aanvoerder aan de hoeklijn een duel won van Bob Geens, hij trapte strakke voorzet, waaruit Aguas een doelpunt kon puren. De Lierenaren, die de mogelijkheid tot het trappen van strafschoppen in hun bereik voelden, drongen R Antwerp FC geweldig terug. Theo Custers was paraat toen hij twee minuten voor affluiten een zware kogel van een goed spelende Aguas met een geweldige reflex uit zijn doel ranselde (René Mariën - bron: onbekend - 1977-08-12).

Antwerp Clubblad zag de finale zo

Na een spannende wedstrijd mochten de Bosuilen uiteindelijk het schavotje op als laureaat van de Antwerpse Beker Deckers. Vooral in de eerste helft speelde de Great Old bijzonder sterk. Rood-wit leidde aan de rust verdiend met 1-0 dank zij Aage Hansen. Hij zette een vrijschop rechtstreeks in doel.

Na de pauze zorgde K Lierse SK voor meer repliek. Na prachtig voorbereidend werk van Frank Mariman was het Ladislav Karasi die voor 2-0 zorgde. Zo'n vijfenzeventig minuten ver kwamen de bezoekers terug tot 2-1 langs Aguas. De ca. 20.000 toeschouwers beleefden nog een uiterst boeiend en spannend laatste wedstrijdkwartier (bron: Antwerp Clubblad-1 - 1977-08-17).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 12/08/1977)

Raul Aguas

85' Ulrich Thychosen (uit)/
Willy Geurts (in)

Bertho Bosch (uit)/

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 601

Van Uytsel (in)
20'

De Smet (uit)/

Van Den Bergh (in)
72'

15' Aage Hansen 1-0
Ruststand 1-0
70' Stanislav Karasi 2-0
      Raul Aguas 2-1 75'
90' Eindstand 2-1 90'