Scheidsrechter: Pierre Wouters

Maurice Vanbever - Charles Vankriekingen

Na R Antwerp FC - K Lierse SK
Geslaagde rehabilitatie, geen doelpunt voor jarige Flemming Lund

Deurne - Royal Antwerp FC had de afgelopen week een modderfiguur geslagen, althans in de ogen van de aanhang, die met beide 1-0 overwinningen nauwelijks vrede konden nemen. De ploeg heeft in de gewestelijk derby gerehabiliteerd en de 'Engelse' week met glans afgesloten. Behoudens het vierde kwartier , waarin een peuterig en zwak K Lierse SK aan een tegenoffensief laboreerde, zijn de gasten praktisch nooit in de wedstrijd geweest. Zonder Posthumus was er geen gewicht in de voorhoede, achteraan kon de rustige Lievens niet alles indijken.

De strafschop, vijf minuten na rust door Karl Kodat uitgelokt, deed de deur dicht voor een weinig gedecideerd K Lierse SK dat geen vuist kon maken. Dolgedraaid door de jarige Flemming Lund speelde Van Der Borght mogelijk de bal, maar de fraaie duik van Karl Kodat was de klassieke druppel voor de scheidsrechter. Ref Wouters was bij het begin van de rust naar de cabine geleid onder het honende 'dief, dief'-geroep, omdat hij tot tweemaal toe deed alsof zijn neus bloedde wanneer achtereenvolgens Flemming Lund en Jos Heyligen onderuit werden gehaald in de penaltyzone. Compensatie of niet? Alfred Riedl kogelde de elfmeter voorbij Engelen.

Even kreeg je toen de indruk dat Royal Antwerp FC stoom afliet, terwijl K Lierse SK de weinig ondernemende Janssens in de kleedkamer had gelaten, zou terugkeren. Een schitterend tweede doelpunt na een dieptepas van René Desaeyere, een raid van Alfred Riedl en een ideale afwerking van Karl Kodat, bleek de K.O. voor de bezoekers. Globaal genomen zijn de Lierenaars er trouwens nog goedkoop vanaf gekomen. Men betreurde zeker dat Flemming Lund, samen met Jos Velser en René Desaeyere de imponerende figuur, niet aan zijn doelpunt geraakte.

Hij was er nochtans heel dicht bij als hij na een catchgreep van Van Den Eynde, van de voordeelregel mocht genieten, maar hij schoot naast de staak. Ook een puik vluchtschot van Karl Kodat werd geen derde doelpunt. De 2-0 zege kon op geen enkele wijze aangevochten worden, ook al miste Van Uytsel voor de rust een paar opgelegde kansen. Jean Trappeniers moest ook nog op een poging van Wouters redding brengen met de voet. Voor de rest werd er al te veel geklungeld in de rangen van K Lierse SK. Engelen moest alvast veel waakzamer zijn.

Reeds vroeg duwde hij een schot van Jos Heyligen uit de doelmond. Hij redde met de voet een poging van Alfred Riedl. De kopslag van Jos Heyligen werd met een vuistslag afgeweerd. Waren er in de eerste helft nog overblijfselen van recent kunst- en vliegwerk, een veel beter, gevarieerder en zegedriftig Royal Antwerp FC had al voor de rust op winst kunnen staan. Lievens veegde echter een schietkans van Karl Kodat op de lijn weg (GvA - Frans Van Bergen - 1974-10-07).

Antwerp Clubblad zag het zo

Rood-wit bewees in deze match de zwarte periode achter de rug te hebben. R Antwerp FC speelde opnieuw vlot en doeltreffend. Nadat de aanhang al enkele malen op een strafschop had geroepen, kwam deze er even na de rust toen Karl Kodat van de been werd gelopen. Specialist Fredje Riedl knalde binnen. Een kwartier later voltrok Karl Kodat het vonnis, dat beslist zwaarder voor K Lierse SK was uitgevallen als doelman Engelen iets minder in zijn dagje ware geweest. R.A.F.C. klimt naar de 3e plaats (Antwerp Clubblad-12 - 19/01/1975).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 19/01/1975)

Carl Engelen

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 522

??? (uit)/
Herman Houben (in)

Ruststand 0-0
47' Alfred Riedl (penalty) 1-0
62' Karl Kodat 2-0
90' Eindstand 2-0 90'