03.11.1974 Plaats: Albertparkstadion

Scheidsrechter: Joseph Minnoy

Henri Van Leemputten - Henri Michaux

Na KV Oostende - Royal Antwerp FC
Bezoekers eerst 0-2 voor door Alfred Riedl en Jean Trappeniers, Carteus maakt gelijk in de slotseconden

Oostende - Twintig minuten voor tijd keek ASO nog tegen een 0-2 achterstand aan. Het dacht er desondanks niet aan de moed te laten zakken. Onder impuls van kapitein-vechter De Steur bouwde het aanval na aanval op. Toen Ellis rustig de bal kon controleren en naar doel schieten, juichten de verwende plaatselijke supporters al. Weer zweefde Antwerpdoelman Jean Trappeniers naar de winkelhaak en sloeg hij het leder in hoekschop. Weer, want de Antwerpdoelman had zich tevoren in de match al als de vedette van het gebeuren opgedrongen. In een knappe wedstrijd van deze zondag was dat niet gemakkelijk.

Vier minuten na het schot van Ellis, was Jean Trappeniers toch geklopt. Een vrijschop van Mortier vloog over de bende van negentien spelers tot op het hoofd van Coeneye die raak kopte. 1-2 met nog een kwartier te spelen. De spanning, die slechts na het tweede doelpunt van Alfred Riedl gedurende luttele minuten gemilderd was, laaide weer in alle hevigheid op. In de 85e minuut werd er weer gevloekt van onmacht toen een schot van De Steur door de deklat gestopt werd. Nog was het Oostendse moreel niet geknakt. De groene truien bleven in het rood-witte strafschopgebied rondlopen, als wilden ze er nooit meer weg.

Geen mens durfde, ondanks de doorlopend gietende regen, de tribunes al verlaten. Wat elke Oostendenaar bibberend van de zenuwen hoopte, gebeurde. Een bal vloog het doel voorbij, Mortier gleed uit en miste, maar met een goed gemikt schot deed Carteus zijn ploegmaats alle inspanningen, regen en modder vergeten. Er werd afgetrapt en meteen afgefloten. Een vreugdevol publiek gaf vriend en vijand een minutenlange ovatie als begeleiding naar de kleedkamers. Noch het zompige terrein, noch de aanhoudende regen hadden het spektakel kunnen verbrodden.

De aanvalslust van Royal Antwerp FC was daar grotendeels de reden van. Toen de rood-witten na amper zes minuten al op voorsprong kwamen, bleven ze voetballen als stonden ze achter. In het kansen scheppen, staken beide ploegen mekaar de loef af. In het verhinderen ervan hadden de bezoekers het sterkste wapen met Jean Trappeniers in doel. Minstens tweemaal hield hij Simoen van een doelpunt door sprongen die weinige keepers hem zouden nadoen. Hij zat bij de rust van kop tot teen onder de modder. Een opsomming geven van de doelkansen, zou bladzijden beslaan. Toch even enkele die nipt gemist werden, waar Jean Trappeniers niet bij betrokken was.

In de dertigste minuut kwam Herman Houben, de beste speler op het veld, alleen voor doel en schoot naast de uitgelopen Wittewrongel. In de zesendertigste minuut kwam een schot van Ellis via een Antwerpse voet tot bij Simoen die zich bliksemsnel draaide en op de lat knalde. Vier minuten na de rust kreeg Karl Kodat bij een tegenaanval de ruimte voor zich, dribbelde puik de duikende Oostendse doelman, maar schot naast het ledige doel. In dergelijk aanvallend spektakel was het onmogelijk te voorspellen hoe de stand zou evolueren. Dat het na de 0-2, toch nog gelijk werd, was dan ook evenmin onverwacht als onverdiend.

Beide clubs kregen een punt, maar het publiek werd door hen voor het rotweer vergoed met de volle inzet (HNB - Mark Dheedene - 1974-11-04).

Antwerp Clubblad zag het zo

Rood-wit verspeelde op eerder dwaze wijze een punt. Met doelpunten in de 4e en 50e minuut van Alfred Riedl leken de schaapjes definitief op het droge. Toen de wedstrijd gespeeld leek, liet R Antwerp FC een moedige thuisploeg echter terugkomen in het laatste kwartier. In zoverre zelfs dat Carteus in de allerlaatste minuut nog gelijk kon maken. De derde plaats blijft wel behouden (Antwerp Clubblad-12 - 19/01/1975).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 04/11/1974)

Alfred Riedl 0-2 50'
75' 1-2
90' Pierre Carteus 2-2
90' Eindstand 2-2 90'