Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.O.C. de Montignies-sur-Sambre
7 1
15.02.1975 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jaak Van Melkebeke

Lijnrechters:
Roger Van Walleghem - Van Wonterghem
Toeschouwers: 5.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - ROC de Charleroi

Vier goals voor Alfred Riedl, 'oscar' voor herboren Herman Houben

In hun ijver om te bewijzen dat er met R Antwerp FC steeds rekening gehouden moet worden bij de verdeling van de Europese ereplaatsen hebben de rood-witte voetballers het hopeloos zwakke Olympic genadeloos in de vernieling gespeeld. Voorzitter Eddy Wauters himself was een paar uur voor de match zijn profspelers op hun plichten komen wijzen en had met zware sancties gedreigd als het tot een herhaling zou komen van de futloze prestatie van de week voordien tegen K Lierse SK.

De woorden van de president hadden hun uitwerking blijkbaar niet gemist, want in tegenstelling tot de jongste weken zag men rood-wit ditmaal met veel inzet en temperament voetballen. Niet dat alle acties een even vlot verloop kenden, maar de bereidheid om voor elkaar te werken was duidelijk aanwezig. Voorzitter Wauters concludeerde na de match: "Met de inzet en de overgave van vandaag zullen we dit seizoen nog weinig punten verliezen. Al zullen er niet iedere keer zeven goals op een rijtje worden gescoord. Daarvoor waren inderdaad nogal wat blunders van de bezoekende verdediging nodig."

Het wilskrachtige R Antwerp FC liet zich ook niet door een vroege openingstreffer van Cas Janssens van de wijs brengen. Nog voor het halfuur repliceerde Alfred Riedl driemaal. In de tweede helft bleek de scoremachine een halfuur lang stilgevallen, maar in het laatste kwartier konden de vijfduizend toeschouwers zich aan vier nieuwe plaatselijke treffers opwarmen. Scoorde Riedl het leeuwenaandeel van de treffers, de vedette van de avond was Herman Houben, die vooral in de eerste helft heel wat bressen sloeg in de
Olympic-defensie. Hij bleek de exponent van het herboren R Antwerp FC.

Houben had trouwens een voet in de voorbereiding van een paar doelpunten. Na een hoekschop van Fleming Lund, haalde hij zelf vernietigend uit voor de vijfde plaatselijke voltreffer. Twee van de zeven goals werden op strafschop gescoord. De fouten van Martinez (eerste helft) en Geys (tweede helft) op Karl Kodat waren zo duidelijk dat zelfs de bestrafte partij maar matig protesteerde bij Van Melkebeke, die o.m. met gele kaarten voor Karl Kodat en Delvigne zijn eigen autoriteit onderstreepte (DNG - Walter Geboers - 1972-02-17).

Terug uit vakantie

DEURNE — De hele week had men schande gesproken over het miezerig vertoon te Lier waar enkele Antwerpspelers als vakantiegangers acteerden. Dat wilde de groep zaterdagavond rechtzetten, begon daarom wat overhaastig. Het gevolg: na gemiste kansen voor Herman Houben, Karl Kodat, Alfred Riedl en Jos Heyligen, kende ROC de Charleroi met zijn eerste tegenactie na negen minuten meteen succes. Na inworp trok Martini de bal over Jos Van Riel tot bij De Raeve die voor doel zette waar iedereen van de kou scheen te weten behalve Janssens die scoorde. Het leek wel een overval die iedereen perplex liet en R Antwerp FC, ondanks veel toewijding, toch nog ettelijke minuten van de wijs hield. Er werd aangevallen, iedereen spande zich volledig in maar er lag te weinig lijn en preciesheid in de acties om succes te kennen.

Herman Houben, opmerkelijk goed, Karl Kodat en Alfred Riedl misten opnieuw enkele kansen, maar hadden daarmee ook de verdienste dat ze meerdere ROC-verdedigers sterretjes lieten zien. Het was Alfred Riedl die er zich mee zou gelasten om in een tijdspanne van amper zeven minuten, zulks driemaal of te straffen. Een eerste maal in de 21e minuut toen Herman Houben langs links doorstootte, Flemming Lund op de lat kopte en Alfred Riedl de herneming voorbij Duquesne schoot. Vier minuten later zette Karl Kodat, na aangeven van Jos Heyligen, zich op links door, werd door Martinez `onderuit gehaald en dat liet Alfred Riedl toe de strafschop om te zetten. Nog eens drie minuten later zond Herman Houben alweer hoog voor doel, Flemming Lund kopte tot bij Riedl en die vervolledigde zijn hattrick. De thuisploeg zat meteen op fluweel, al vergeten we niet te vermelden dat Geys, bij een 1-1 stand, via een afgeweerde hoekschop, de ongrijpbare bal hard tegen de linkerstaak had aangeschoten. Met 3-1 scheen de spaarzame thuisploeg het welletjes te vinden. Tot aan de rust bleef er niet veel pittigs meer te vertellen.

Ook na de pauze veranderde het scenario niet, al bleef R Antwerp FC gedurende bijna een half uur het initiatief behouden, de afwerking was er niet of ze werd ongedaan gemaakt door de lukraak of snel ingrijpende ROC-verdedigers. Alfred Riedl treuzelde een paar maal, Karl Kodat was niet in zijn dagje, een paar schoten van Herman Houben zoefden over of naast. Alleen Jim De Schrijver verplichtte Duquesne tot een secuur ingrijpen. Toch had die lokale druk sporen nagelaten bij de bezoekers, temeer omdat Flemming Lund op rechts ongrijpbaar bleef en meestal slechts onreglementair staande kon worden gehouden. Er moest toch gewacht worden tot in de 71e minuut om Karl Kodat een hoekschop te zien nemen die door Jos Heyligen aan de tweede paal werd ingekopt. Toen begonnen de schietoefeningen opnieuw.

Via Flemming Lund en Jos Heyligen schoot Herman Houben een vijfde keer raak, enkele minuten later gevolgd door een infiltratie van Karl Kodat die door Geys langs achteren werd neergelegd. Alfred Riedl kon hierdoor zijn tweede strafschop binnenschieten. Het half dozijn volstond nog niet want drie minuten voor tijd, na samenspel René Desaeyere en Jos Heyligen kreeg Karl Kodat, die al enkele schoten naar de lichtpilonen had gekatapulteerd, de bal eindelijk zuiver onder controle. Ditmaal was er voor Duquesne geen verhaal mogelijk. Tijdens de hele tweede helft bleef er van ROC niet veel meer over dan enkele persoonlijke tegenacties, door de thuisverdedigers proper opgevangen, een verraderlijk schot van Kallius door Jean Trappeniers gered en verder een toekijken hoe de blijkbaar uit vakantie teruggekeerde Antwerpschutters de 7-1 eindstand op het scorebord brachten (GvA - Marcel Van Bergen 1975-02-17).

Tweede hattrick van Alfred Riedl, de triomf van dynamische aanpak

DEURNE — De spelers van de Great Old hebben zaterdagavond in de vrieslucht van hun Bosuilstadion voor 'n opkikkertje gezorgd, dat de toeschouwers bij gebrek aan 'n deugdelijke ouwe of jonge klare terdege hebben gewaardeerd. Meteen blijkt R Antwerp FC zich herpakt te hebben van een serie benedenmaatse partijen, die gekenmerkt waren door een foute mentale instelling van de acteurs en een climax bereikten ter gelegenheid van de recente match op K Lierse SK. De doelpuntenlawine, waarvan ROC de Charleroi het slachtoffer werd zonder verontschuldiging en waarbij de vaststelling dient gemaakt dat de dubbele cijfers volkomen normaal zouden hebben geklonken, is hoofdzakelijk het resultaat geweest van een dynamische aanpak door het team van Guy Thys. Bij die basisstelling mag zonder gevaar om de sensatievolle score in enig opzicht te ontmantelen, gesignaleerd worden dat de kwantiteit bij de gastheren dit keer de kwaliteit heeft overtroffen en de oppositie zwakjes is uitgevallen.

Gelukkig trouwens voor een groot gedeelte van de toeschouwers, die haast horendol gemaakt werden door een Waals supporter van de derde leeftijd, met de opvattingen van een debiele puber die een claxoninstallatie (ongenadig voor het gehoor) in werking stelde telkens de Doggen probeerden in het offensief te raken. Gelukkig heeft R.A.F.C. ervoor gezorgd dat de match quasi totaal op de speelhelft van de tegenstander evolueerde, die niettemin een aardige start had. De uitvoering bij R.A.F.C. was aanvankelijk niet in verhouding tot de mentale inzet. Onder impuls van Geys voetbalde ROC gedurende een kwartiertje zelfs ordelijker. Het kwam merkwaardig genoeg zelfs op voorsprong na een misverstand in de A-defensie, die vlak na het gelijkstellend doelpunt waarmee Alfred Riedl zijn tweede hattrick van dit speeljaar inzette, bijna weer in 't voordeel stond, toen een geweldige bal van Geys op de staak bonkte.

Toen was het liedje van de bezoekende rood-witten uit. Met Herman Houben, Flemming Lund en Jos Velser als prototypes van energie, met sterker individueel talent en een prettige herwonnen geestdrift, heeft R Antwerp FC na een eerder rustige periode van 'n goeie twintig minuten na de pauze zich opnieuw scherper ingesteld, met het gevolg dat de tegenstand van inzonderheid Poels ook al geen baat meer leverde voor de arme Duquesne, die de bal haast nog enkel aanraakte om hem uit het net te scharrelen. De strafschoppen, na fouten op Karl Kodat van Martini en Geys, waren onbetwistbaar. Een voltreffer van Karl Kodat werd na de 5-1 ingevolge buitenspel nog zonder gevolg gelaten. Voorts hebben de toeschouwers hun hartje kunnen ophalen aan een serie sterk gevarieerde goals, die makkelijk het tiental hadden kunnen bereiken en de toeschouwers tot in de laatste seconde van deze onevenwichtige match geboeid hebben.

Uitzondering gemaakt voor de claxonmaniak van wie hoger sprake, die zijn boeltje toen al lang had ingepakt (HNB - René Morren - 1975-02-17).

Antwerp Clubblad zag het zo

Na twee opeenvolgende nederlagen werd tegen het zwakke Olympic de Charleroi de gelegenheid aangegrepen om het moreel met een daverende score op te peppen. Nadat de Waaltjes voorsprong hadden genomen mitrailleerden de Antwerpspelers de bezoekende verdediging.

Fredje Riedl scoorde liefst vier maal. Jos Heyligen, Herman Houben en Karl Kodat deden er elk nog één goaltje bij. Na de ontmoetingen met RFC Luik en KV Mechelen dienden respectievelijk Victor Wégria en Staf Van den Bergh hun ontslag als trainer in, het was thans de beurt aan Poliet Van den Bosch. R.A.F.C. wordt opnieuw vijfde in het klassement (bron Antwerp Clubblad-21 - 15/05/1975).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 17/02/1975)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.O.C. de Montignies-sur-Sambre

Elftallen

Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
Jos Heyligen
Louis Pilot
Herman Houben
Flemming Lund
Karl Kodat
Alfred Riedl
Jacques Duquesne
Yvan De Dekker
Francesco Anton Martinez
Michel Poels
José Delvigne
Pierre Geys
Franciscus Janssens
Willy Tuyaerts
Celestin Martini
Helmut Graf
Joseph Deraeve

Wissels

52' Xavier Caers (uit)/
Jim De Schryver (in)
 
Francesco Anton Martinez (uit)/
Ulrich Kallius (in)
46'
 

Begin Match
Karl Kodat      
      José Delvigne
      Franciscus Janssens 0-1 9'
21' Alfred Riedl 1-1      
26' Alfred Riedl (penalty) 2-1      
28' Alfred Riedl 3-1      
Ruststand 3-1
74' Jos Heyligen 4-1      
77' Herman Houben 5-1      
85' Alfred Riedl (penalty) 6-1      
90' Eindstand 6-1 90'
90' Karl Kodat 7-1      
TERUG