Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Julien De Pauw - Jozef Amerijckx

Na R Antwerp FC - AS Oostende

Onbaatzuchtige Louis Van Gaal laat Fred Riedl en Fleming Lund scoren

De Antwerp-XI hebben gisteren het maximum gehaald uit hetgeen men de psychologische ogenblikken van een voetbaiwedstrijd zou kunnen noemen. Alles begon al in de vierde minuut, toen Wijngaarde bij het recupereren van een domweg verloren bal, een overtreding beging op Louis Van Gaal en Fred Riedl de rood-witten vanaf de strafschopstip op voorsprong schoot. De match begon dus in feite met een 1-0 stand. Vlak daarna trapte Fred Riedl een kans tegen de verste paal. Meteen was het voor iedereen duidelijk dat AS Oostende, dat thans de zware inspanningen bekoopt die in het begin van deze marathon-competitie werden geleverd, geen bedreiging zou inhouden voor de lokale formatie.

Weliswaar werkte Carlos De Steur zich tijdens de eerste helft op tot de meest opvallende figuur, maar hij vond niet de minste steun bij zijn reflex-loze partners. R Antwerp FC verwierf nog meerdere doelmogelijkheden, maar het was slechts tijdens de laatste seconden van de eerste helft dat een daarvan kon worden uitgebaat. Het was De Steur die zijn eerste mislukte tussenkomst moest bekopen vermits hij aan Fred Riedl de gelegenheid bood om Jim De Schrijver een doelpunt voor de voeten te schuiven. Vanaf dat ogenblik stond er niets meer een zware Antwerpzege in de weg.

Met de uithouw daarvan werd onmiddellijk na de kampwisseling begonnen. Fred Riedl presenteerde nummer drie aan Flemming Lund. Even claarna werd de kleine Deen op een zelfde wijze verwend door de onbaatzuchtige Louis Van Gaal. Met nog 40 minuten te spelen was de stand tot 4-0 opgelopen. Een slordig uittrappen van Wittewrongel schonk Louis Van Gaal de gelegenheid om de forfait-score rond te maken. Van toen af draaide de Antwerp-ploeg zo mogelijk nog rustiger dan tevoren, naar zijn verpletterend resultaat. De inmiddels als libero ingeschakelde Axelsson kon evenmin de zwakke Oostende-verdediging op de verhoopte wijze organiseren. Uiteindelijk maakten Flemming Lund en Alfred Riedl het rood-witte festival volledig (bron: onbekend).

Oostendse chaos werd maximaal afgestraft

DEURNE, Bosuilstadion — Slechts de eerste helft kon men nog van een wedstrijd spreken, ofschoon de in 't rood spelende gasten al een vroege teleurstelling moesten wegslikken en de
Oostendse verdediging slag om slinger voor schut werd gezet in het daverende aanvangskwartier. Het was echter in de ultieme minuten voor rust dat ASO mentaal zijn hardste kiap kreeg. Het was nota bene het psychologisch moment.

Jos Velser, weer overal op de bres, veegde voor de voet van Mortier een doelpunt weg, maar aan de overzijde blunderde een nochtans degelijk spelende De Steur. De terugspeelbal van de bezoekende aanvoerder werd door Alfred Riedl onderschept en zijn achterwaartse voorzet werd door Jim De Schrijver meteen in een tweede doelpunt verlengd. De kustploeg had toen al zoveel stormschade. geleden, dat ze na de rust nog slechts als los zand aan elkaar bleek te hangen. Terwijl een maartse bui langzaam wegtrok, werden de Oostendenaars in vijf minuten zuiver knock-out gezet. Tweemaal inderdaad was Fleming Lund bij de pinken om voorzetten van Alfred Riedl en Louis Van Gaal hoog tegen het net te kogelen. Wittevrongel moest de vinnige Deen zelfs van een hattrick weghouden.

De chaos in Oostendse rangen was compleet. De gok met de buitenspelval plus de inbreng van een iets meer beheerst spelende Axelsson, kon dat niet verhelpen. De thuisploeg moest af en toe nog maar eens het pedaal indrukken om ASO naar de smadelijke nederlaag te spelen. Louis Van Gaal, uitstekend als ploegspeler, lag mee aan de basis van de laatste drie doelpunten. Hij kopte namelijk een slordige uittrap van Wittevrongel voor de linker van Riedl, stuurde nog tweemaal de Oostenrijker de ruimte in, zodat deze net als Fleming Lund driemaal kon scoren.

Het duurde nochtans vrij lang voor de hoera-stemming er kwam. Uit de vroege penaltygoal na balverlies van Wijngaarde, die Louis Van Gaal haakte, kon R Antwerp FC niet de nodige concentratie puren om de klungelende bezoekers, waarbij De Steur in de woestijn preekte,
direct op hun nummer te zetten. Al in de eerste 20 minuten was er een paternoster aan kansen, maar een iets te impulsieve Alfred Riedl trapte o.m. tegen de staak en zakte daarna fel terug. Vooral hij liet het als afwerker afweten, zodat de extra-inspanningen van Fleming Lund, Louis Van Gaal, René Desayere en Jos Velser onbeloond bleven. Twee laatstgenoemden waren o.i. wel de betere spelers in de eerste helft, waarin A.S. Oostende zich nog probeerde overeind te houden, maar zelden een lijn kon leggen in haar acties. De Steur kon de impuls niet geven die nodig was. Net voor de rust kwam de rode, maar bleke formatie order de slopershamer (bron: onbekend).

Antwerp Clubblad zag het zo:

Voor eigen publiek zorgden onze jongens opnieuw voor een monster score. De kustjongens lieten een erg zwakke indruk en kwamen er vrijwel nooit bij te pas. KVO mocht al bij al nog van geluk spreken dat de cijfers niet hoger opliepen. Er waren inderdaad kansen bij de vleet, waarvan Fredje Riedl en Flemming Lund er elk drie gebruikten. Ook Jim De Schrijver prikte een balletje tegen de touwen, wat het totaal uiteindelijk op zeven bracht. Verandering in de rangtabel brengt dit niet mee: we blijven vastgespijkerd op de vijfde stek (bron: Antwerp Clubblad (21) - 15/05/1975).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 10/03/1975)

Kurt Axelsson (in)
53'

4' Alfred Riedl (penalty) 1-0
44' Jim De Schryver 2-0
46' Flemming Lund 3-0
50' Flemming Lund 4-0
70' Alfred Riedl 5-0
85' Flemming Lund 6-0
89' Alfred Riedl 7-0
90' Eindstand 7-0 90'