Philippe Duray - René Boulanger
Toeschouwers: 9.000

Na de kleine derby K Berchem Sport - R Antwerp FC
Karl Kodat sluit match af met twee voltreffers"

Via strafschop kwam R Antwerp FC al na zeven minuten op voorsprong. Karl Kodat, gelanceerd door een goed begonnen Jos Heyligen, nam Busschots in snelheid en de ouderdomsdeken van de Belgische competitie bleef niets anders over dan naar de noodrem te grijpen. Scheidsrechter Rion aarzelde geen seconde en wees naar de witte stip. Alfred Riedl nam de gelegenheid te baat om zich opnieuw afgezonderd aan de leiding van de schuttersstand te plaatsen. Even tevoren was de thuisploeg dicht bij de openingstreffer geweest, maar Alfred Riedl besloot toen een Oostenrijkse combinatie met Karl Kodat naast de verste staak af. Berchem Sport reageerde, dwong ook een paar doelkansen af, maar De Mulder, Verjans en de nochtans puik spelende Van Staay faalden bij de afwerking.

Aan de overzijde was het de weer hard werkende Jim De Schryver die tweemaal dicht bij de tweede treffer kwam en de nogal onzeker acterende Goossens bijna verraste. In een levendig begonnen match konden de achtduizend kijkers zich op het halfuur opnieuw opwarmen toen Alfred Riedl een vrijschop langsheen het Berchem-muurtje tegen de verste staak brosseerde. Hij mag dan de schutterslijst aanvoeren, de kersverse Oostenrijkse internationaal miste ook dinsdagavond een paar goede kansen. K Berchem Sport ging in het vierde kwartier wel op zoek naar de gelijkmaker. De beide flankverdedigers en ook Ter Horst werden vaak op de plaatselijke helft gezien. Luc Dreesen miste nochtans een unieke gelegenheid. Nadien was het R Antwerp FC dat in een tijdspanne van zeven minuten de match voortijdig afsloot.

Eerst sloot Jos Heyligen een inspanning van Jos Van Riel succesvol af, waarna Karl Kodat uit een zogenaamde onmogelijke hoek scoorde. Weer Karl Kodat kreeg na een missertje van Ter Horst, de gelegenheid de stand naar 4-0 te tillen. Goossens, niet vrijuit bij een paar doelpunten, voorkwam in het slotkwartier hogere cijfers. Aan de overzijde miste De Beuckelaer de gelegenheid op het eerreddende doelpunt (GvA - Walter Geboers - 1975-04-07).

Resultaat van snellere aanpak

Deurne - De thuisploeg veerde geladen de Antwerpse derby in. Er stak kruit achter de acties. De bedoeling van de rood-witten was duidelijk: zo vlug mogelijk op voorsprong geraken. Het openingsdoelpunt viel nog voor de tiende minuut. Naar opbouw een illustratie van de zoveel grotere snelheid waarop de voetbalbewegingen van de thuisploeg dreven.

Karl Kodat spurtte achter een gemeten voorzet van Jos Heyligen aan. Busschots geraakte niet tijdig bij bal en speler, maar veroorzaakte aldus een penalty, door Alfred Riedl prompt tegen de touwen geknald. Het tweetal Karl Kodat - Alfred Riedl had zin om te voetballen met achter hen een erg goedwerkende draaischijf Jim De Schryver - Jos Heyligen. Voeg daar bij een kwieke Flemming Lund en dus werd de Berchemse verdediging bij herhaling onder druk geplaatst.

De gasten voetbalden wel beredeneerd, geconcentreerd voor de eigen doelmond met zin voor de tegenaanval. Ter Horst was daarbij een van de bedrijvigste in de eigen rangen, al was Jos Velser niet te omspelen. De counter van Jim De Schryver kon slecht door een ter hulp gesnelde Koecelkoren uit het doel worden gehouden. Er waren trouwens die vrijschop van Alfred Riedl op de buitenkant van de paal, de lob van Jos Heyligen, de 'vlam' van Alfred Riedl en de kopbal van Jos Van Riel, telkens zuivere kanttekeningen van het lokale overwicht in de aanval.

Berchem Sport gaf na de kampwissel aanvankelijk gelijke tred te willen houden met de thuisploeg, daarbij ietwat geholpen door een gebrekkige inspiratie die de bal te vaak in de voeten van Alfred Riedl wilde en Flemming Lund te weinig in de maneuvers betrok. Onder invloed van het publiek herwon Royal Antwerp FC haar zwier en snedigheid van voor de rust. In zeven minuten werd het vonnis van de gasten bezegeld. Met wat geluk was een nog hogere score op het bord verschenen (HNB - René Morren - 1975-04-07).

Antwerp Clubblad (21) zag het zo

Tegen de buren van het Rooi speelde R Antwerp FC een vlotte en doeltreffende partij. In de 10e min. zette Fredje Riedl een penalty om. Na de rust voltrokken Jos Heyligen en Karl Kodat met twee doelpunten binnen een tijdspanne van zeven minuten het lot van de geelzwarten. Ook al ging doelman Goossens niet helemaal vrijuit, toch had de score, mits enige meeval voor R Antwerp FC, nog hoger kunnen oplopen. Voor de eerste maal in de terugronde bereikt rood-wit de derde plaats in het klassement (Bron: Antwerp Clubblad-21 - 15/05/1975).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 07/04/1975)

Kamiel Van Damme (in)
75'

Ronny De Beuckelaer (uit)/
Colin Andrews (in)
86'

7' Alfred Riedl (penalty) 1-0
67' Jos Heyligen 2-0
69' Karl Kodat 3-0
74' Karl Kodat 4-0
90' Eindstand 4-0 90'