13.04.1975 Plaats: Albert Dyserynckstadion 'De Klokke'

Henri Van Leemputten - Henri Michaux
Toeschouwers: 17.000

Na Club Brugge KV - R Antwerp FC
Uiteenlopende middelen, gelijkwaardige verdiensten

Brugge - Club Brugge KV en Royal Antwerp FC hebben op De Klokke mekaar niet veel toegegeven tijdens de vinnige onderlinge strijd om een plaatsje volgens seizoen in de Uefa-Cup. Kan je ergens wel laten gelden dat de verplaatsing in acht genomen, Royal Antwerp FC eerder een halve zege dan een halve nederlaag behaalde. In geen geval mag je stellen dat Club per slot maar met een halve nederlaag genoegen moest nemen. Voor een eerlijke toekenning van de prijzen, moet je de wederzijdse belangen en wedstrijdverdiensten van mekaar gescheiden houden.

Hoewel Jim De Schryver zo'n drie minuten voor rust René Desaeyere de kans van de wedstrijd op de voet legde en de onverwacht in de vuurlijn verschenen spil de bal niet in het door Jensen verlaten doel kreeg, zou Royal Antwerp FC een voorsprong moeilijk hebben kunnen rechtvaardigen. Zonder bezielende voetbaldaden voor het voetlicht te brengen, gaf de thuisploeg in de eerste helft zelden het initiatief uit handen. Zonder een paar erg geslaagde reddingen van Jean Trappeniers en enkele door slordig richten verkeken kansen, zouden de nadelige gevolgen daarvan de tweede helft een andere betekenis hebben gegeven.

Club confronteerde Royal Antwerp FC voortdurend met ingewikkelde problemen. De speerpunten van de bezoekers bleven in de Brugse schaduw gekluisterd. Het Brugse middenveld maneuvreerde mobieler. Een weinig orthodoxe veldbezetting van Volders in steun van de geregeld naar rechts schuivende voorhoede en 'valse' aanvallers Cools en Vandereycken, voetbalden de verdediging van de bezoekers prompt van streek. Club Brugge had de bezoekers een beetje afgeschrikt met pak-aan-voetbal van Denaeghel en Vandereycken., die Jean Trappeniers bijna uit de wedstrijd schopte.

Tot opluchting van de geen krimp gevende scheidsrechter Geluck nam het oorlogsgeweld vlug af. De twee elftallen begonnen mekaar te meten met vreedzame, hoewel doorzichtige strategische richtlijnen. Club Brugge bewees de situatie ook zonder kwalijke middelen te begrijpen. Royal Antwerp FC had een kwartier nodig om tot zichzelf te komen. Club Brugge bezwoer de kentering in het tweede kwartier met snelle infiltraties via meer van ver dan van dichtbij geravitailleerde afwerkers. Cools, Lambert, Vandereycken en Lefèvre kwamen beurteling oog in oog met de bezoekende verdediging en Jean Trappeniers, die zich op geen fout liet betrappen.

Flemming Lund, Karl Kodat en Alfred Riedl speelden zich op hun beurt ui de schaduw. Jensen en Leekens bewezen toen hun weerbaarheid, Bastijns zijn autoriteit. Dat bleek ook nodig. Miste René Desaeyere net voor rust een doelpunt voor het intrappen, nooit voordien was de waarschuwing zo onheilspellend dat de bezoekers hun heil verwachtten van overigens erg gevaarlijk counters.

De tweede helft werd gekenmerkt door een verscherpt contrast in de wederzijdse bedoelingen. Club Brugge zette Royal Antwerp onder druk, Jim De Schryver en co. wentelden de eentonigheid af met vinnige uitbraken, waarin zoveel gevaar verscholen zat als in de Brugse belegering. Trainer Happel probeerde hieraan een einde te maken door Aabech in te halen voor Hinderickx. Toen hij even later ook nog Volders door Sanders verving, repliceerde Guy Thys met de vervanging van Alfred Riedl door Herman Houben en even later van Jos Heyligen door Lois pilot.

Club Brugge bleef gevaar scheppen met de ingooien van Louis Lambert. Royal Antwerp FC kreeg via Herman Houben de laatste kans. De 0-0 eindstand was een beloning voor ongeveer gelijke verdiensten met andere middelen, doelpunten aan weerskanten zouden schaduwen van wel eens stuntelig voetbal hebben verdreven (HNB - Leo Verhoeven - 1975-04-14).

Antwerp Clubblad zag het zo

Club Brugge en R Antwerp FC gaven mekaar op 'de Klokke' niet veel toe in de vinnige onderlinge strijd om een aanwezigheid volgend seizoen in de UEFA-Cup. De thuisploeg zocht haar heil in een volledige fysieke inzet. R.A.F.C. speelde met meer overleg, geschraagd op een sterke techniek.

Dé kans van de match viel drie minuten voor de rust op de schoen van René Desaeyere, maar de Antwerpmiddenvelder schrok zozeer dat hij de bal niet in het door Jensen verlaten doel kreeg. Ondanks het fraai resultaat zakte R.A.F.C. naar de vierde sport van de klassementsladder (Antwerp Clubblad-21 - 15/05/1975).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 14/04/1975)

Alfred Riedl

68' Dirk Hinderyckx (uit)/
Hans Aabech (in)

77' Jos Volders (uit)/
Dirk Sanders (in)

0 Alfred Riedl (uit)/
Herman Houben (in)
76'

0 Jos Heyligen (uit)/
Louis Pilot (in)
85'

90' Eindstand 0-0 90'