07.04.1974 Plaats: Stade J. Georges Rocourt

Scheidsrechter: Willy Goovaerts

Alfons Vannetelbosch - Hendrik Van Leemputten
Toeschouwers: 20.000

Gastploeg zonder allures van titelkandidaat
Rocourt - RFC de Liège heeft haar rol van giant killer nog maar eens alle eer aangedaan. De Marijntjes maakten inderdaad een einde aan een zegereeks van dertien wedstrijden zonder nederlaag van Royal Antwerp FC. Dat verlies moet nogal hard aangekomen zijn, vermits Guy Thys zich liet ontvallen dat de Sinjoren al wedstrijden hadden gewonnen waarin ze slechter speelden dan op Rocourt.

Het is inderdaad een middelmatige wedstrijd geworden. Vooral aan Antwerpzijde viel er echt niet veel te zien. Het middenveld was infeite onbestaande, vermits doorlopend een zevental spelers vertoefden in de buurt van Jean Trappeniers. Het dient gezegd dat Royal Antwerp FC toch probeerde om voetbal te brengen, onder impuls van Karl Kodat die geniepig de niet zo correct spelende Luikse defensie probeerde te verschalken. RFC de Liège acteerde matig. Alleen Cajou en Kremer gaven hun elftal een professioneel tintje.

Cajou was gedurende de hele wedstrijd erg bedrijvig, terwijl Kremer met flitsen zijn mogelijkheden demonstreerde, al viel er in het Luikse spel evenmin veel lijn te herkennen. Het verliep allemaal nogal ongeordend, improvisorisch en lukraak. Dit belette niet dat er vooral voor de rust van de versterkte, maar toch paniekerige Antwerpse defensie doelkansen werden afgedwongen. De 2-0 stand aan het einde van de eerste helft, was infeite niet eens overdreven. Of die voorsprong op basis van het gebrachte spel verdiend was, durven we toch te betwijfelen.

Het dient ook gezegd dat de bezoekers echt pech hadden met enkele beslissingen van scheidsrecht Govaert. Op het kwartier zette Bissot zijn been voor de doorgebroken Karl Kodat in de rechthoek. Opzettelijk gemaakte fout, onbestraft. De fout was wel een strafschop waard, die de score dan meer dan waarschijnlijk in evenwicht gebracht zou hebben. De Marijntjes waren immers al in de vijfde minuut op voorsprong gekomen. Cajou bracht een vrije trap, na fout van Bob Geens op Debougnoux, op het hoofd van diezelfde Debougnoux en een simpele hoofdknik was voldoende voor de openingstreffer.

Na een uur spel maakte Courant een fout op Karl Kodat net binnen de rechthoek, maar Royal Antwerp FC kreeg de vrije trap voor de grote rechthoek. Karl Kodat had goed uitleggen met veel gebaren dat de fout nog tien meter verder gebeurd was, het protest leverde niets op. De tweede treffer van RFC de Liège was het resultaat van een knappe actie. Debougnoux, in het bezit van de bal, bediende Courant die gezwind het gat indook, de bal controleerde tussen de verraste Antwerpenaren, trok het leder op zich toe om vervolgens de ongeduldig wachtende Lakner te bedienen.

De Hongaar trapte in het dak van het doel in de 39e minuut. Na de rust veroverden de bezoekers meer balbezit, maar het snelle doelpunt nodig om de machine op gang te brengen, bleef jammer genoeg uit.

???
90' Eindstand 2-0 90'