Johnny Ver Eercke - P. Driessen
Toeschouwers: 11.000

Na Club Brugge KV - R Antwerp FC

Deze keer Dany Verlinden de held

Brugge — Een dag nadat R Antwerp FC in de finale van de Trofee Ludo Coeck het lekkers aan K Lierse SK moest laten, smeerden de Sinjoren opnieuw de dijen in. De deelname aan de Supercup werd door Walter Meeuws wel ernstig genomen. Voor de ogen van tienduizenden VTM-kijkers renden elf volwaardige voetballers het veld op, een heel ander zicht dan de nep-elf die dinsdagavond in dat andere stadion het spelletje 'probeerden' te spelen.

Negentig minuten waren onvoldoende om in de twaalfde editie een winnaar aan te duiden. R Antwerp FC ging via strafschoppen op zoek naar een eerste Supercup, Club Brugge KV naar een zesde. Ratko Svilar ontpopte zich in de finale van de Belgische beker tegen KV Mechelen tot held van de dag. Deze keer was Dany Verlinden de penaltystopper. Nico Broeckaert en Cisse Severeyns geraakten niet voorbij de Brugse doelman. De Supercup was toch voor Club.

Hugo Broos kreeg voor de aftrap bloemen voor zijn echtgenote nadat hij werd uitgeroepen tot trainer van het jaar. Walter Meeuws, die in het referendum als tweede eindigde, keek vanop de Antwerpse bank met lede ogen toe, maar naar men zegt groeien in Gierle de bloemen in het wild.

Er werd onmiddellijk vlot op en neer gegaan met een licht overwicht voor de blauw-zwarten. Booy haalde, na hoekschop van Van der Heyden verschroeiend hard uit. De halve omhaal werd door Willy Vincent weg van de lijn gekopt. Dragan Jakovljevic werd op het randje van de zestienmeter onfris door Querter van het doel weggehouden en diezelfde Querter reageerde met een knaller vanop ruim dertig meter, een actie waarmee doelman Ratko Svilar moeite had. R.A.F.C. hanteerde het wapen van de tegenaanval en ze hebben er ook verstand van. Willy Vincent rende de rechterflank af, maar besloot op de vuisten van Verlinden, de klassejongen die we eerlang ook wel eens in een of andere trofee binnen de prijzen zien vallen.

Dragan Jakovljevic liep zich even na de rush van Willy Vincent nog eens klem met de bedoeling er een strafschop aan over te houden. Scheidsrechter Schelings gaf aan dat een naam niet altijd alles zegt. Amokachi in de armen van Ratko Svilar. Van der Heyden op diens lichaam. We dachten dat Cossey beter zou doen, maar hij tuimelde zich in het verlies nog voor hij kon afdrukken. Met nog wat voorafgaand gerommel tussen Rudi Smidts en Amokachi, waarbij de verdediger van R.A.F.C. aan een gele straf ontsnapte, trokken de twee Supercuppers met een nul-nul de rust in.

Geen vervangingen na de koffiepauze, wat erop wees dat de twee trainers ervan overtuigd waren dat op dat moment hun strafste knapen waren geselecteerd. Ze kregen het gelijk aan hun kant. Het vinnige tempo uit de eerste helft werd zonder dralen weer opgenomen. H.-P. Lehnhoff joeg de bal richting winkelhaak, Verlinden kkatapulteerde zich letterlijk en figuurlijk naar ongekende hoogte. Ondertussen stond de kleine Gert Verheyen zich aan de boord van het speelplein op te warmen, in zoverre dat er bij de ter plaatse heersende temperatuur nog van opwarming sprake moest zijn. Oververhitting, dat wel.

Zeker bij de supporters toen ook Cisse Severeyns, een dag eerder tegen K Lierse SK nog goed voor negentig minuten loopwerk, zijn opwachting maakte. Querter vond Van der Heyden en het inzenden was van dermate hoog gehalte dat Staelens krachtig kon binnenkoppen. Een voorsprong die bijna door H.-P.Lehnhoff tenietgedaan werd, ware het niet dat Verlinden door de deklat werd bijgestaan. Toen Czernia na een inworp van Willy Vincent, op zijn unieke manier met lichtelijk horten en stoten in de kleine rechthoek verscheen, was er voor Verlinden geen hulp meer mogelijk (Roger Vlemings - GvA - 6/08/1992).

Round-up Oefencampagne 1992 (10)

Een week voor het begin van het kampioenschap hebben landskampioen Club Brugge KV en bekerhouder R Antwerp FC hebben er op Olympia een prima duel om de Supercup van gemaakt.

Club Brugge KV toonde zich in eigen huis de eerste helft de betere ploeg, maar een bijzonder attente Ratko Svilar had maar weinig moeite met pogingen van Querter, Van der Heyden en Van der Elst. In de twaalfde minuut diende Willy Vincent zijn doelman op de lijn bij te springen door een afstandsschot van Booy weg te koppen. Willy Vincent lag overigens aan de basis van de beste kans voor de Sinjoren toen hij vanop rechts alleen op Verlinden afging (15'). Hij besloot zijn actie evenwel vanuit een scherpe hoek pal op de Brugse doelman, in de plaats van de goedgevolgde Czernia te bedienen.

Na de rust toonde R Antwerp FC zich een stuk gevaarlijker. Doelman Verlinden kon een bom van Hans-Peter Lehnhoff ternauwernood uit het kruis ranselen (51'). De inswinger van Patrick Van Veirdeghem scheerde de lat. Tegen de gang van het spel in kwam Club net voor het uur op voorsprong. Staelens kopte een puike center van Van der Heyden in (1-0). De rood-witten bleven evenwel niet bij de pakken zitten. Twee minuten later trof Hans-Peter Lehnhoff op zijn beurt de dwarslat. In de 67e minuut klom R.A.F.C. verdiend langszij.

Patrick Van Veirdeghem verlengde een inworp van Willy Vincent tot voor de voet van de goed gevolgde Alex Czerniatynski. De Antwerpspits Verlinden omspeelde en scoorde (1-1). De Great Old ging door en kreeg nog de beste kansen. Czernia besloot op Verlinden (71'). Vier minuten later was er Dragan Jakovljevic die op voorzet van de goed ingevallen Cisse Severeyns dicht bij de logische voorsprong kwam. Op basis van de nieuwe spelregels, trapte H.-P. Lehnhoff een vrijschop op amper tien meter van het Brugse doel op de... handen van Van der Elst. Scheidsrechter Schelings reageerde echter niet.

Strafschoppen moesten de beslissing brengen en de Bruggelingen toonden zich daarin helaas trefzekerder. Verlinden stopte de elfmeters van Nico Broeckaert en Cisse Severeyns. R.A.F.C. bewees in ieder geval klaar te zijn voor het competitie-werk (Antwerp Clubblad 3 - 19/09/1992)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 06/08/1992)

11 Alex Czerniatynski

70' 7 Peter Creve (uit)/
4 Gert Verheyen (in)

6 Willy Vincent (uit)/
15 Cisse Severeyns (in)
72'

Warning: Creating default object from empty value in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 1244
Peter Creve
Alex Querter
60' Lorenzo Staelens 1-0
      Alex Czerniatynski 1-1 67'
      Alex Czerniatynski 67'
90' Eindstand 1-1 90'
4 Penalty's 1
  ???
Notice: Undefined property: stdClass::$naam_web in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 1248