25.12.1927 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: De Gotte

Poels - Vandermeulen

Na Royal Antwerp FC - Union Saint-Gilloise (SR)

Een paar duizend toeschouwers onder dakin de tribune en enkele tientallen verstokte voetballiefhebbers op de volksplaatsen woonden de match bij. Ondanks de overvloedige regens was het terrein in goeden staat. De eerste speelhelft met Royal Antwerp FC in de meerderheid, was niet zeer belangrijk. R.A.F.C. bekwam een record aantal van elf corners, maar kon haar meerderheid niet door goals uitdrukken. De tweede helft was ook weinig belangrijk. Tenslotte bleef de overwinning aan R.A.F.C. Heer Gotte stelde de ploegen in rang.

Ferdinand Wertz wint den toss en Verelst trapt af. Het spel gaat aanvankelijk vlug op en af. De eerste gevaarlijke aanval komt van de bezoekers wanneer Louis Somers den bal laat vallen, maar Verelst mist. Na een ontsnapping van Dis Bastin, krijgt R.A.F.C. een corner, vervolgens een free-kick, gered in corner, die een critiek standje brengt voor de bezoekers. Een schoone poging van Dis Bastin levert geen voordeel op. Ferdinand Wertz dringt door, maar schiet nevens. Een ontsnapping van Weydisch brengt geen nut bij, waarna Dis Bastin een corner gaat afdwingen. Het spel vervolgt, maar geeft weinig belangrijks te zien. De rood-witten zijn volkomen in de meerderheid, bekomen nog drie corners zonder voordeel. Een keihard schot van Dis Bastin wordt op kansrijke wijze door Knaepen over de lat in corner verwerkt.

Even later bekomt R.A.F.C. een negende en onmiddellijk daarna een tiende corner, maar tot doelpunten komt het niet. Een aanval van Union Saint-Gilloise (SR) langs Weydisch en Verelst brengt beroering in het rood-witte kamp. Louis Somers kan het schot redden. Juist voor de rust redt Knaepen nog een schot van Dis Bastin in corner. Een hands in het strafschopgebied gaat ongestraft voorbij. Met blanken scoor verwisselt men van plaats, wanneer R.A.F.C. zeker een goal verdiend.

De tweede helft begint met een aanval van R.A.F.C. langs Dis Bastin. Zijn center wordt evenwel gemist. Charles Simons zendt terug. Eindelijk gaat het leder uit in corner. Union Saint-Gilloise (SR) is ingedrukt. Pappaert begaat een flagrante hands die niet gestraft wordt. Heer De Gotte heeft een fluitconcert in ontvangst te nemen. Even later fluit heer De Gotte free-kick tegen Knaepen voor carry. Deze redt het schot op de fatale lijn. Willy Ulens loopt op
en tot ieders verwondering kent heer De Gotte goal toe. Men speelt slechts vier minuten. Een schot van .. Mortelmans vliegt naast den paal. Even later bekomt Union Saint-Gilloise (SR) een hoekschop. R.A.F.C. komt terug en Knaepen redt een schot van Charles Simons in corner. Servaes moet zich doen verzorgen. R.A.F.C. van haar numerieke meerderheid profiteerend, valt duchtig aan.

Willy Ulens vangt een free-kick op en schiet op doel, doch Knaepen redt. Het ontredderd tiental van Union Saint-Gilloise (SR) is helemaal ingedrukt, doch Knaepen weert alle gevaar. Een nieuwe corner voor R.A.F.C. wordt gebrekkig gegeven. Servaes herneemt zijn plaats. Knaepen verwerkt voor de zoveelste maal een schot van Willy Ulens in corner. Knaepen onderscheidt zich nog herhaaldelijk door mooie gepaste duikelingen. Eindelijk ontsnapt Union Saint-Gilloise (SR) en bekomt twee corners. Dis Bastin komt terug met het leder, forceert een corner die niets oplevert. Aan de 23en minuut wordt Camiel Simons gehaakt. Charles Simons geeft den free-kick. Een doelworsteling ontstaat en eindelijk langs Dis Bastin krijgt Willy Ulens den bal die onhoudbaar nummer twee inzendt. De duisternis valt in en men kan thans het spel moeilijk volgen.

Een schot van Mertens vliegt naast. Knaepen heeft nog een paar malen te duikelen. De uitslag blijft 2-0. R.A.F.C. heeft ten volle de 2-0 uitslag verdiend, schoon het eerste doelpunt een geschenk was. Keeper Knaepen heeft zijn club van een zware nederlaag gered. Bij R.A.F.C. had de verdediging het niet lastig. De half-lijn was als altijd het sterke deel, de voorlijn was zwak.

(bron: GvA - historisch archief - 26/12/1927)

Ruststand 0-0
49' Ferdinand Wertz 1-0
68' Willy Ulens 2-0
90' Eindstand 2-0 90'