6 2
17.09.1939 Plaats: Olympisch stadion

Scheidsrechter: E. Amelinckx

Na R. Beerschot A.C. - R Antwerp FC

Voor een schitterende opkomst, betwistten de scholierenploegen der beide clubs een uitstekend geslaagde voorwedstrijd. Spijts het jeugdelftal van R Beerschot AC in de tweede helft flink wist te eindigen, won de ploeg van R Antwerp FC verdiend met normale 3-4 cijfers. Dadelijk na die wedstrijd komen de seniorselftallen op het veld, uitbundig toegejuicht door een geestdriftig stel supporters. Even over 16u. stelt dhr. Amelinckx de ploegen op. Zooals men aan de namen kan merken, zijn beide opstellingen omzeggens op hun sterkst, wat ons onbetwistbaar een troef lijkt in handen van degenen die in laatste instantie toch nog een nationale competitie in het leven willen roepen.

De eerste aanvallen gaan inmiddels uit van de paars-witten, wie het vast niet aan aanmoedigingen ontbreken. Een eerste aanval strandt evenwel wegens offside van Isemborghs. Dadelijk hierop komt R Beerschot AC evenwel opnieuw gevaarlijk opzetten en krijgt Richard Gedopt een harden schuiver van Ceuleers te verwerken. Hierna vlot het spel een tijdje over en weer tot Braine op inzenden van Geysen Richard Gedopt een tweede maal doet knielen. Het valt niet te ontkennen dat R Beerschot AC in de beginperiode een veel gaver ploegverband demonstreert dan dit bij de bezoekers het geval is. Pas hebben wij deze bedenking geopperd of daar krijgt Jos Wagner plots een verren voorzet van John Ruthgeerts te pakken. De Boey loopt uit en ietwat opportunist Jos Wagner, over het hoofd van de doelverdediger, een eerste doelpunt te netten.

R Antwerp FC verhangt de bordjes
Dit ietwat onverwacht succes laat niet na krachtig te werken op de moraal der rood-witten. De bordjes zijn thans bepaald verhangen en de Beerschotverdediging krijgt heel wat werk op te knappen. Dit belet niet dat R.A.F.C. ook min of meer gunstig door 'Juffrouw Kans' wordt bejegend. Dit werd trouwens duidelijk geïllustreerd door de manier waarop de bezoekers hun voorsprong op 0-2 brachten. Bij een aanval schiet John Ruthgeerts op doel, het leder raakt nog nipt het hoofd van Seys waardoor het meteen van richting verandert en naast den onthutsten De Boey een tweede maal in het net verdwijnt. R.A.F.C. blijft aandringen tot aan de 40e minuut Isemborghs zich los speelt en alleen voor Richard Gedopt komt die weet te redden, zonder dat hij kan beletten dat Isemborghs het leder opnieuw in zijn voet krijgt. Bij het duel tussen Remi Van Wauwe en Isemborghs, dat hierop volgt, raakt de Antwerpman den bal met de hand in de noodlottige zone.

De strafschop, door Van den Bosch gegeven, laat Richard Gedopt geen schijn van kans (1-2). Enkele minuten voor half-time komt Richard Gedopt met den bal uit het doelgebied, waarop heer Amelinkcx vrijschop toestaat. Braine zorgt er voor om den bal naast Richard Gedopt, die geen moeite doet, in het net te deponeren (2-2).

De eerste minuten na de rust brengen gelijk opgaand spel. Zachtjesaan komt R Beerschot AC onder doom. Aan de vijfde minuut besluit Ceuleers na samenspel met Van Alphen en Braine met een derde doelpunt (3-2). R Beerschot AC nestelt zich nu minutenlang in het doelgebied der bezoekers. De met de halves versterkte verdediging der gasten kan evenwel niet beletten dat Ceuleers een inzenden van Bauwens met het hoofd naast Richard Gedopt in het net jaagt (4-2). Aan de 23e minuut op hoekschop gegeven door Bauwens is het andermaal Ceuleers die de standbordjes wijzigt (5-2). Bij R.A.F.C. is Fille Blankers intusschen rechtsbuiten geworden, terwijl Remi Van Wauwe de spilplaats inneemt. Bij Beerschot dient Braine zich te laten verzorgen. Ofschoon de effectieven der paarsen aldus tot tien herleid zijn, vindt Ceuleers die gewoonweg kapitaal is, een zesde maal de goede richting.

Inmiddels is Braine opnieuw zijn plaats komen innemen. De partij verliest echter aan belang, waar beide partijen zich met het behaalde resultaat schijnen te verzoenen.

Jos Wagner
90' Eindstand 6-2 90'