28.09.1993 Plaats: Estadio dos Barreiros

Scheidsrechter: Gilles Veissiere (Fra.)
Toeschouwers: 6.000

Na Club Sport Maritimo Funchal - R Antwerp FC

Madeirese hoop snel verdwenen

Geen volksfeest op het eiland Madeira. Het sprankeltje hoop dat de Portugezen nog koesterden om de tweede ronde van de Europacup te bereiken, werd al na goed een half uur aan diggelen geschoten. Met doelpunten van Cisse Severeyns en Didier Segers verzekerde R Antwerp FC zich al voor de rust van de kwalificatie. Maritimo had op technisch vlak wel genoeg bagage, maar de opbouw was te stroef om de defensie van de Great Old in moeilijkheden te brengen. Een kleurrijke tegenstander, dat wel, doch niet voldoende om zich op het Europese front te profileren.

Het gezellige stadion van Maritimo, met deels een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan en de daarachter gelegen verlaten eilanden, was niet volgelopen voor de Europese primeur van de plaatselijke eersteklasser. Geen probleem. Met een ingehuurd orkest, dat lawaai
maakte voor de hele archipel, zat de sfeer er meteen goed in. Het elftal van Urbain Haesaert verscheen in de wei zoals het was verwacht. De Antwerpcoach behield de formatie uit de heenwedstrijd, met dit verschil dat hij Milos Bursac verving door Didier Segers. Bij de thuisploeg eveneens een wijziging: Heitor, gevreesd om zijn technische kwaliteiten, liep er ditmaal wel bij.

Urbain Haesaert vreesde vooral een doelpunt in de eerste twintig minuten omdat dan wel eens de vlam in de pan zou kunnen slaan. Dat bleek ongegrond want de druk, die Maritimo probeerde te ontwikkelen, stelde niet veel voor. Behoudens enkele prikjes buiten het strafschopgebied konden de Portugezen doelman Ratko Svilar nooit bedreigen. Omdat de opbouw van Funchal veel te traag en te doorzichtig verliep, veroorloofde R Antwerp FC het zich zelfs om het initiatief aan de tegenstander te laten en rustig op de counter te loeren. Het werk van Ratko beperkte zich tot het vangen van enkele slecht gerichte afstandsschoten.

Alleen in sommige duels ging het er iets venijniger aan toe, wat onder andere Nico Claesen en Rudi Smidts het gele karton opleverde. Het thuispubliek eiste ook een strafschop voor een fout van Rudi Taeymans op Gustavo. De Franse scheidsrechter liet doorspelen. Iets voorbij het halfuur sloegen de roodwitten toe. Een klaarkijkende Hans-Peter Lehnhoff stuurde Cisse Severeyns door de buitenspelval en de Cisse liet de kans niet ontglippen. Met een typisch gestifte bal vloerde hij de kansloze Bizarro. Kwalificatie op dat moment al binnen dus en daarmee viel de laatste druk van de Antwerpse schouders.

Club Sport Maritimo was zo aangeslagen dat ze bij de volgende aanval van de bezoekers helemaal door de knieën gingen. Rony Van Rethy bediende Didier Segers, die het leer met de borst controleerde en vervolgens met de rechter beheerst binnenknalde. Een droomscenario dus en die stand degradeerde de tweede helft tot een formaliteit. Tegenover een goed georganiseerde verdediging was het voor de Europese debutanten onbegonnen werk om nog vijf doelpunten op het bord te schieten. Iets voorbij het uur pakte pakte Maritimo dan toch de aansluitingstreffer toen Heitor een vrije trap via de muur voorbij Ratko Svilar werkte.

Diezelfde Ratko Svilar verkeek zich tien minuten later op een hoekschop van Vado. De thuisploeg drong daarna nog wel aan maar het bleef uiteindelijk 2-2. R Antwerp FC dus vrij makkelijk geplaatst voor de volgende ronde (Ludwig De Smedt - GvA - 28/09/1993).

11 Nico Claesen

75' 3 Franco Valido (uit)/
16 Marco Paiva Rocha (in)

9 Cisse Severeyns (uit)/
15 Milos Bursac (in)
75'

11 Nico Claesen (uit)/
12 Geert Emmerechts (in)
89'

Nico Claesen 8'
8' Luis Carvalho Soares
      Rudi Smidts 30'
35' Ademir Bernardes Alcantara
      Cisse Severeyns 0-1 36'
      Didier Segers 0-2 42'
Ruststand 0-2
65' Heitor Camerin Junior 1-2
75' Franco Valido
77' Cardoso Pinto 2-2
83' Heitor Camerin Junior
89' Paulo Braga Madeira
90' Eindstand 2-2 90'