Leopold Driessen - Luc Verbrugghe
Toeschouwers: 6.000

Na R Antwerp FC - KFC Germinal Ekeren

Antwerpse derby valt stil na spetterende start

Deurne — De Antwerpse derby begon spetterend en oogde zeker in de eerste helft fraai. Een snelle goal van KFC Germinal Ekeren werd goed opgevangen door R Antwerp FC, dat de match naar zich toetrok, enkel maar de gelijkmaker scoorde. In de tweede helft ging het spelniveau naar beneden en moest de spanning veel goed maken. Germinal drong in de slotminuten nog aan, maar het bleef gelijk. R.A.F.C. kijkt na negen competitiewedstrijden zonder nederlaag de ontmoeting tegen Salzburg niet helemaal probleemloos tegemoet. Germinal bevestigde op de Bosuil de sterke uitreputatie van de jongste weken.

Geert Emmerechts
R.A.F.C. begon boordevol vertrouwen aan de derby. Kan moeilijk anders als je in competitie acht wedstrijden zonder nederlaag achter de rug hebt. Urbain Haesaert moest voor de gelegenheid wel zijn verdediging hertimmeren. Libero Nico Broeckaert bleef geschorst aan de kant en werd vervangen door Geert Emmerechts die zo de kans kreeg zich in te spelen met het oog op de Europese terugmatch van dinsdag wanneer Nico Broeckaert opnieuw geschorst aan de kant moet blijven. Geert Emmerechts kreeg amper de kans zijn verdediging te organiseren of R.A.F.C. keek tegen een achterstand aan. Hofmans dwong na negentig seconden Ratko Svilar tot een prachtige redding. Na vijf minuten was het echt raak. Een vluchtschot van Hofmans, op aangeven van Tahamata, werd door de Antwerpdoelman gelost en de mee opgerukte Ekerse libero Talbut was ter plekke om af te ronden.

KFC Germinal Ekeren was niet erg vriendelijk voor zijn ex-trainer die net voor de aftrap nog zo charmant iedereen op de Ekerse bank een hand kwam geven. Germinal, dat net drie punten op vier haalde en buitenshuis goed voor de dag kwam, kon zich na het doelpunt niet meer doorzetten. R.A.F.C. nam de wedstrijd volledig in handen. Urbain Haesaert begon met Nico Claesen naast Milos Bursae in de spits, Cisse Severeyns iets teruggetrokken aan de rechterkant. Die tactiek kende succes. De Ekerse linkerflank werd veelvuldig zoek gespeeld. Anthuenis diende al vlug Ghislain (die de geschorste en fel gemiste Bovri verving) als linksachter op te stellen in plaats van Janssens die naar het middenveld doorschoof en net voor rust werd vervangen door Dheedene. Die dubbele wissel leverde niet echt het gewenste resultaat op.

Tot dan toe kreeg een prima Cisse Severeyns vrij spel en zorgde geregeld voor doelgevaar in het Ekerse strafschopgebied. Het Antwerpse overwicht leidde in de eerste helft slechts tot een doelpunt. Een geharrewar voor het doel van Vande Walle werd door Didier Segers via
de voet van Bosmans afgerond. R.A.F.C. kreeg meerdere kansen, maar stuitte op een uitstekende Vande Walle. Hij hield tot twee keer toe Cisse Severeyns met een schitterende redding van een doelpunt. De Ekerse doelman was ook ter plekke bij een kopbal en een schot van Nico Claesen.

Zwakke tweede helft
Beide ploegen met een gelijke stand naar de kleedkamers en dat betekende alleen voor Germinal een goed resultaat. R.A.F.C. had veel meer verdiend, maar kon het overwicht in de tweede speelhelft niet aanhouden. De thuisploeg gooide zeker niet alles in de aanval om dat tweede doelpunt te scoren, terwijl Germinal de poort ook niet wilde openzetten. De bezoekers eisten net voor en na rust een strafschop. Jeurissen vond geen aanleiding in de valpartijen van Abeels en Tahamata. De tweede helft was duidelijk van minder gehalte. R.A.F.C. kon Germinal niet meer onder stoom houden. Met de prestatie van het tweede en derde kwartier zit de kwalificatie er tegen Salzburg in. Het ritme van de tweede helft zal echter onvoldoende zijn voor het bereiken van de volgende ronde. Men heeft bewezen dat het kan, dus mogen de Bosuil-jongens hoop koesteren (Kurt Tuerlinckx - Het Volk - 30/10/1993).

Offensieve thuisploeg stuit op Vande Walle

ANTWERPEN — Een aanvallend ingesteld R Antwerp FC speelde gisteren de sterkste 45 minuten van het seizoen. De rood-witten verzamelden in de eerste helft kansen als postzegels, maar de klaarkijkende Vande Walle kloppen zat er slechts een keer in. KFC Germinal Ekeren, al na vier minuten op voorsprong, mocht op basis van de tweede helft aanspraak maken op een punt.

Urbain Haesaert was duidelijk niet doof gebleven voor de (negatieve) tirades, die hem deze week vooral van Club Brugge-zijde bereikten. Rony Van Rethy werd het slachtoffer en begon op de bank. Nico Claesen mocht naast Milos Bursac in zijn favoriete spitspositie spelen. Cisse Severeyns stond als rechtermiddenvelder steeds op de Ekerse helft waar doorgaans ook Hans-Peter Lehnhoff te vinden was. De bezoekende vijfmansdefensie had de handen vol met de vier rood-witte aanvallers.

Antwerptrainer Haesaert werd aanvankelijk niet beloond voor zijn moed. De stadsgenoten waren amper de kleedkamer uit of de 0-1 prijkte op het bord. Hofmans haalde staalhard uit, Ratko Svilar loste, Talbut tikte binnen. De thuisploeg reageerde prompt. Bevrijd van de angst die hun spel de jongste weken kenmerkte, gingen ze meteen op zoek naar de gelijkmaker. Vande Walle hield 22 minuten stand. Pogingen van H.-P. Lehnhoff en Cisse Severeyns maakte het Ekerse sluitstuk onschadelijk. Tegen een lage knal van Didier Segers, van richting veranderd door Bosmans, had de doelman geen verhaal (1-1).

De aangename eerste helft kantelde helemaal in het voordeel van R.A.F.C. Cijfermatig werd dat weergegeven door een hoekschoppenverhouding van 9 tegen 1. Seoren zat er echter niet in. Cisse Severeyns, H.-P. Lehnhoff en Nico Claesen (2x) namen Vande Walle onder vuur, maar de Brugeeling stond een beresterke partij te keepen. Germinal was twee keer gevaarlijk. Hofmans stuitte op Ratko Svilar. Geert Emmerechts liep Abeels 'omver'. Spelleider Jeurissen zag er geen graten in.

Tempo verdwenen
De thuisploeg had na de rust moeite het juiste ritme te vinden. Germinal voerde de boventoon. Een afstandsschot van Kovacs miste de goede richting. Hofmans, in een kansrijke positie, besloot over. Het tempo verdween uit de wedstrijd en daarmee ook de doelkamsen. Milos Bursac kon op vrije trap Vande Walle andermaal niet verschalken. De partij doofde uit.
R.A.F.C. toonde zich niet ontevreden. De reeks van inmiddels negen ongeslagen wedstrijden bleef intact en de club handhaaft zich zeker op de derde plaats. Bovendien moet de prestatie in de eerste helft hoop geven om dinsdag de Europese 1-0 achterstand tegen Austria Salzburg in een kwalificatie om te buigen (Ludo Vandewalle - D.N.G. - 30/10/1993).

Retrospectieve door Peter

In de derby pakte de Great Old uit met een uiterst offensieve opstelling, met Nico Claesen, Milos Bursac en Cisse Severeyns in de ploeg. R.A.F.C. trok op zoek naar een vroeg doelpunt en vond dat ook, al was het jammer genoeg wel in eigen netten.

Hofmans knalde hard op doel, Ratko Svilar moest de bal lossen, Talbut duwde het ronde ding over de doellijn. 0-1 na amper vier minuten. De rood-witten lieten zich niet ontmoedigen en speelden de beste 45 minuten van het huidige seizoen. Cisse Severeyns, vaak ongrijpbaar op rechts en Milos Bursac, kwistig goede passes rondstrooiend, belaagden samen met een gretige Nico Claesen het doel van Germinal. Vandewalle, tijdens het tussenseizoen nog even bij R.A.F.C. in beeld, schudde de ene prachtsave na de andere uit zijn mouw.

De Ekerse defensie kraakte en begaf toen Cisse Severeyns een spoor van vernieling trok op rechts, waarna de bal bij Didier Segers belandde en die poeierde, via het been van Bosmans, de gelijkmaker binnen. Het regende nog kansen tot aan de rust, maar pech en een begenadigde bezoekende doelman hielden de score toen in evenwicht. Na de pauze haalde de partij niet meer hetzelfde niveau van voor de rust, de helden waren moe en dachten waarschijnlijk al aan de terugwedstrijd van aanstaande dinsdag tegen Casino Salzburg.

Het bleef 1-1 en toch heerste er algemene tevredenheid achteraf. Een pluim ook voor de eerlijkheid van Germinal-trainer Aimé Antheunis, die na de wedstrijd R.A.F.C. feliciteerde om haar positieve, aanvallende spel. Een grote trainer van een kleine ploeg, heel wat anders dan de uitlatingen van een bepaald heerschap na de vorige wedstrijd in Brugge (Antwerp Clubblad 12 - 15/01/1994).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 15/01/1994)

Minuut per minuut

04' doelpunt: schot van Hofmans, gelost door Ratko Svilar. Talbut tikt binnen (0-1);
22' doelpunt: Cisse Severeyns zet een knappe actie op over rechts na zwak uitverdedigen van Germinal. Didier Segers tikt via Bosmans binnen;
90' Urbain Haesaert testte de offensieve mogelijkheden met het oog op de Europese opdracht.

12 Didier Dheedene (in)
40'

9 Simon Tahamata (uit)/
14 Ngoy Nsumbu (in)
67'

Marc Talbut 0-1 4'
22' Didier Segers 1-1
Ruststand 1-1
      Frank Bosmans 74'
90' Eindstand 1-1 90'