Vierde official: Dieter De Naeyer
Toeschouwers: 4.000

De Antwerpmedia op bezoek in Jan Breydel
Royal Antwerp FC opende in Jan Breydel

Eigen bericht - "Zijn we er klaar voor", klonk uit vele monden na de laatste oefenpartij van de zomervoorbereiding tegen KFC Dessel Sport. De meer dan geslaagde fandag had alvast publiciteit gemaakt bij de achterban. Het bezoekersvak zat barstenvol en ook op het hoofdtribune was de Great Old best wel vertegenwoordigd. Dat kon allerminst gezegd worden van thuisploeg Cercle Brugge KSV, dat tegen haar gewezen hoofdcoach aan het avontuur in 1B mocht beginnen. Ook de pers was in klein aantal aanwezig, zelfs geen herkenbare gezichten van de lokale Antwerpse edities van de sportbladzijden aanwezig op Jan Breydel. De wedstrijdleiding kwam van nog veel verder aangereden om de wedstrijd met (wisselend succes) in goede banen te leiden. De thuisploeg had alvast weinig te klagen van een strafschop in cadeauverpakking, getekend Christof Virant. Werd Cercle zo de enige winnaar van het weekeinde of wisten de jongens van Fred Vanderbiest buit mee te pakken naar Deurne-Noord ? De rood-witte fans waren er alvast klaar voor, de ordetroepen, uitgerust met waterkanon, volgden aandachtig de bewegingen in het bezoekersvak, terwijl Frank Nicola druk in de weer was met het wedstrijdverloop en dat leverde volgende verslag op... (De ANTWERPSUPPORTER Online)

Hard labeur in ondertal levert punt op

Na zes gewonnen oefenmatchen tegen clubs uit de lagere divisies en drie verloren oefenpotjes tegen JPL-clubs, kon nu eindelijk het echte werk beginnen. Het nieuwe Royal Antwerp-tijdperk onder trainer Fred Vanderbiest heeft de taak het team een speels gezicht te geven. Technisch directeur Sven Jacques en CEO Patrick Decuyper denken met de van Cercle Brugge overgekomen coach de ideale figuur in huis te hebben voor de verwezenlijking van de geformuleerde plannen. De filosofie is geënt op aansprekend dominant voetbal en de vereniging zou de eerste toetssteen worden om de kern te taxeren. Nog even aanstippen dat er voor de wedstrijd door beide supporterskernen hulde werd gebracht aan Miguel Van Damme (bij wie leukemie werd vastgesteld) met een beklijvende You’ll Never Walk Alone.

Zijn voetbalvisie getrouw begon Fred Vanderbiest met de verdedigingsgordel, die ook vorig jaar het mooie weer maakte. Het verschil zit hem in het feit dat er maar één controlerende verdediger wordt opgesteld in de persoon van de Malinees Mamatou N’Diaye en dat het offensieve compartiment bestaat uit de nieuwelingen Stephen Buyl, Jordan Remacle en Michaël Lallemand. Trainers vinden vaak dat hun ploeg in staat moet zijn om meerdere systemen te spelen, maar de realiteit is dat een coach in het prille seizoensbegin al blij mag zijn als hij één speelwijze goed kan laten uitvoeren. Waarom die angst voor een extra defensieve middenvelder, in plaats van profiteren van de enorme ruimte aan de flanken? Juist daar kan de Great Old de vereniging heel veel pijn doen. Dat deden de poulains van Fred Vanderbiest met overgave vanaf de eerste minuut in een karig bezet Jan Breydelstadion.

Huurling Michael Lallemand opende de vijandelijkheden met een schot voorlangs. Een scrimmage voor doel op een hoekschop werd te eenvoudig afgefloten door de Waalse scheidsrechter Virant. Dat weerhield Stephen Buyl niet om door de thuisdefensie te slalommen en Joeri Dequevy met een wondermooie assist een doelpunt in geschenkverpakking aan te bieden. De Brusselaar had zelf de actie opgezet en was er als de kippen bij om de ruim 1500 meegereisde fans in extase te brengen met de openingstreffer. De thuisploeg bleef de wet van de sterkste ondergaan maar kreeg dan van de referee wat extra hulp bij enkele cruciale wedstrijdfases. De Virant-show begon met de uitsluiting van Mamatou N’Diaye na een stevige naar de bal gerichte tackle op Maertens. Enkele minuten later kon groen-zwart haar geluk helemaal niet meer op toen Joren Dom wat duw en trekwerk zou begaan hebben in de grote rechthoek. Strafschop voor Cercle, een koud kunstje voor Yagan om Nicaise Kudimbana op het verkeerde been te zetten en de gelijkmaker te netten.

Na de rust (met Johanna Omolo in plaats van Stephen Buyl) kon de vereniging nooit haar numerieke meerderheid benutten om de Great Old in verlegenheid te brengen. Na 55 minuten kon vedette Haroun toch eens aanleggen, zijn schot ging naast doel. Even later werd Nicaise Kudimbana toch eens op de proef gesteld met een plaatsbal van Yagan in de verste hoek. De Antwerpdoelman kon de inzet niet zonder enige moeite in corner verwerken. De Bosuiljongens vonden hun tweede adem via de ingevallen Stallone Limbombe. De vleugelflitser was zijn rechtstreekse bewakers steeds te snel af en de Popeye van de Bosuil kon enkel door verdediger Bourdin van een winnende treffer gehouden worden. Vijf minuten voor tijd kon de uiterst irritante Haroun na een zoveelste overtreding inrukken met een tweede gele prent. Dat was het sein voor de bezoekers om nog eens voluit de offensieve troefkaarten uit te spelen. Jammer genoeg kon Geoffry Hairemans in blessuretijd thuisdoelman Lentz niet verschalken met een listig genomen vrije trap.

Nadat ook de voorheen gespeelde wedstrijden in de Proximus League allen in een 2-2 score eindigden bleven ook in deze kraker de bordjes in evenwicht. Een collectief sterke prestatie evenwel om met vertrouwen het tweeluik tegen KSV Roeselare en Lommel United tegemoet te treden in een bomvolle Bosuil. Tot zaterdag (www.rafc.be)!
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online i.s.m. rafc.be - 07/08/2016)

21 Michael Lallemand

73' 3 Wesley Vanbelle (uit)/
5 Mehdi Khchab (in)

73' 11 Lopez Jessy Y Galvez (uit)/
21 Amadou Tidiane Diallo (in)

90' 77 Yvan Yagan (uit)/
98 Laurenz Simoens (in)

40 Stephen Buyl (uit)/
15 Johanna Omolo (in)
46'

21 Michael Lallemand (uit)/
9 Stallone Limbombe (in)
59'

11 Joeri Dequevy (uit)/
55 Tuur Dierckx (in)
70'

Joeri Dequevy 0-1 9'
      Mamoutou N'Diaye 34'
42' Yvan Yagan (penalty) 1-1
Ruststand 1-1
74' Faris Haroun
86' Faris Haroun
93' Eindstand 1-1 93'