Robert Surkijn - Erwin Sarlet
Toeschouwers: 8.500

Na R Antwerp FC - R Standard CL

Gemiste strafschop tekenend voor afwerking

Deurne — De slotfase van deze aantrekkelijke partij, was tekenend voor de afwerking die R Antwerp FC al weken manifesteert. De thuisploeg, die na het vroege Standard-doelpunt in de tweede helft alles op alles zette om de achterstand weg te werken, met man en macht ten aanval trok, kon in de slotminuut een strafschop versieren, maar verkwanselde die unieke kans. Niet zozeer omdat een super-Bodart in het doel van de tegenstrever stond, eerder omdat Ronny Van Geneugden de bal midden in doel plaatste. "Het is mijn eerste gemiste strafschop in competitie, sinds ik voetbal", jammerde de Limburger na afloop.

Het zijn voorvallen die elke voetballer wel eens meemaakt. Vraag is alleen of een speler in een mindere dag, met aangevreten vertrouwen, zich in zo'n cruciale fase achter de bal moet plaatsen. De met veel bravoure ingekomen Dragan Jakovljevic had misschien beter de zaak geklaard. Trainer Walter Meeuws toonde zich ontgoocheld. "We slepen die twijfel nu mee naar onze volgende opdracht, woensdag tegen Club Brugge KV." Dat zijn middenveld deels in gebreke was gebleven, hoorde de Antwerptrainer niet graag beweren. Op de bemerking dat het centrum nogal vaak open lag repliceerde hij. "Geen kritiek op individuele prestaties van mijn spelers. R Standard CL heeft een kapitaal op het veld staan. Het kan ons maar enkele keren op een seizoen lukken om tegen zo'n ploeg voetballend beter voor de dag te komen.
Dat hoeft ook niet als je zoals vanavond weer, een resem doelkansen creëert, maar we benutten ze niet. In dat opzicht heeft R Standard CL ons wel een lesje geleerd. Eerste helft, eerste schot tussen de palen: doelpunt. Tweede helft, eerste schot tussen de palen: doelpunt. Wij verspelen een verdiend punt."

De aanspraak op dat punt kan gezocht in het feit dat de bezoekers na hun tweede doelpunt de voorsprong verdedigden, zelfs een aanvaller voor een verdediger ruilden en R.A.F.C met de heel goed ingevallen Dragan Jakovljevic twee keer erg dicht bij een doelpunt kwam. Bodart speelde evenwel ook mee, terwijl zijn op de counter loerende ploegmaats aan de overzijde nog enkele keren Vos van een haar zagen missen. De thuisploeg had de wedstrijd de eerste tien minuten naar haar hand kunnen zetten. Zat de harde aanpak op Van Rooij van de in het middenveld uitgespeelde Nico Claesen er voor iets tussen? Feit is dat de ex-spits Bodart twee keer op de korrel kon nemen. De eerste verwittiging van R Standard CL kwam van Vos, wiens schuiver door Stewan Stojanovic weggeduwd werd. Tegen het volleyschot van de Nederlander, aangespeeld door Wilmots, had de Antwerpdoelman geen verweer. Hans-PeterLehnhoff had voordien nog wel eens iets proberente forceren, maar zonder veel overtuiging.

Met een kanjer op de paal van Ronny Van Geneugden mocht de thuisploeg wel een tegendoelpunt opeisen. Dat kwam er pas later toen een goed gevolgde Rudi Smidts een half toegespeelde bal van Nico Claesen hoog in de netten joeg. Ondertussen had Czernia Bodart voor problemen gesteld. Aan de overzijde moest Stewan Stojanovic drie keer redding brengen. R Standard CL, de hele eerste helft sneller op de bal, liet R.A.F.C. komen, eens Vos zich een tweede keer met een mooi doelpunt onderscheiden had. Gelukkig voor R.A.F.C. keek de thuisdoelman later goed uit de doppen. Hij moest enkele keren ver uit zijn doel om het Standard-gevaar te bezweren. Hij zag anderzijds zijn ploegmaat Dragan Jakovljevic twee keer de bezoekende verdediging oprollen en op doel vlammen en ook hoe diezelfde Jakovljevic in het strafschopgebied onderuit ging en de strafschop meekreeg. Die werd helaas gemist (Henk Verleyen - GvA - 12/11/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (13)

Met het new-look R Standard CL van Antwerpoudgedienden Arie Haan, Mohammed Lashaf (op het ogenblik weliswaar out na een beenbreuk), Thierry Pister en Frans Van Rooij, ontving de Great-Old de sterkste ploeg van het moment.

Tijdens de eerste 20 minuten van de wedstrijd bevestigden de Rouches hun recente prestaties. Nadat Claesen Bodart even met een listige kopbal bedreigd had en ook nog zwaar tackelde op Van Rooij uitpakte, met gele kaart ten gevolge, was het al R Standard CL wat de klok sloeg. Stewan Stojanovic diende attent een poging van Vos te
verijdelen, maar in de 15' was het raak! Pister bediende Wilmots op links en de inswinger van de ex-K.V.M.-er werd door Vos enig mooi in één tijd ingeschoten (0-1). Tussendoor probeerde R Antwerp FC er wat aan te doen. In de 24' trof Ronny Van Geneugden met een afstandsschot de onderkant van de staak. Tijdens het derde kwartier moest Antwerpdoelman Stewan Stojanovic pogingen van Pister en Vos afweren. Vlak voor de rust kwam R Antwerp FC bijzonder verrassend langszij. Eerst besloot de voor Bodart afgezonderde Alex Czerniatynski op de Standard-doelman, vervolgens kon de opgerukte Rudi Smidts tijdens een scrimmage voor de bezoekende muit in het dak van het doel besluiten (1-1).

De tweede helft dienden de Rouches gas terug te nemen, toch kwamen ze in de 55' terug op voorsprong toen Stewan Stojanovic bij een lateraal schot van Genaux de bal in de voeten van Vos punchte. De spits zette Wim Kiekens op het verkeerde been en schoot vanuit een scherpe hoek hard binnen (1-2). De doorgebroken H.-P. Lehnhoff werd afgestopt door Bodart (56') en ook de voor Nico Claesen ingekomen Dragan Jakovljevic kwam twee keer dicht bij de gelijkmaker maar telkens pareerde de Standard-doelman klasrijk de loeiers van de Joegoslaaf. In de allerlaatste minuut kreeg roodwit bijna loon naar werken, maar (nadat Kari Ukkonen over het been ging van Delangre) mikte Ronny Van Geneugden na heel wat bezoekend tumult zwak op Bodart! De wilde euforietaferelen van de Rouches staken schril af tegen de doffe ellende bij de roodwitten.

Na twee opeenvolgende nederlagen, is het aan de Antwerpspelers om de inhaalwedstrijd tegen het enigszins verzwakte Club Brugge KV woendag de volle buit te pakken (B.C. - Antwerp Clubblad-7 - 7/12/1991)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 12/11/1991)

11 Marc Wilmots

70' 6 Nico Claesen (uit)/
16 Dragan Jakovljevic (in)

8 Patrick Asselman (uit)/
15 Bernard Beuken (in)
57'

11 Marc Wilmots (uit)/
14 Alain Bettagno (in)
80'

1' Nico Claesen
      Regis Genaux 10'
      Henk Vos 0-1 14'
44' Rudi Smidts 1-1
Ruststand 1-1
      Stéphane Demol 59'
      Henk Vos 1-2 60'
      Guy Hellers 87'
90' Eindstand 1-2 90'