Christian Dombret - Roger Volckerijck
Toeschouwers: 2.500

Na R Antwerp FC - KSV Waregem

Rood-wit duwt Germinal en affaire Geens naar achtergrond

Deurne — "Laat ze maar zeggen, maar intussen noteren we sinds de nederlaag tegen Germinal een vijf op zes", glunderde Walter Meeuws met de traditionele fles spuitwater in de hand. Inderdaad, hoewel het gebeuren op de grasmat van rood-witte kant nog niet denderend was, houdt R Antwerp FC haar vijfde plaats stevig in handen en blikt daarmee vooruit in de richting van Europees voetbal. De 2-8 blamage en de affaire Geens schiepen de laatste weken een moeilijk werkklimaat, maar Walter Meeuws slaagt er blijkbaar in om op deze woelige zee zijn schip goed varende te houden.

R Antwerp FC heeft zaterdag alweer erg hard moeten werken om het beoogde doel te bereiken. Zoals Walter Meeuws het achteraf terecht onderstreepte, lijkt het wel of rood-wit geen enkele wedstrijd makkelijk kan opnemen. Na een nochtans veelbelovende start werden de Deurnenaars direct met de neus op de feiten gedrukt. De eerste de beste voorzet die in de richting van Ratko Svilar dwarrelde, werd door Blancke binnengeknikt. De match was nauwelijlcs zeven minuten ver. KSV Waregem nam in de eerste helft trouwens een afwachtende, maar biezonder efficiente houding aan. De bezoekers tikten de bal voorbeeldig rond en zorgden via de flanken regelmatig voor gevaarlijke tegenstoten. Abeels kon zich in de ruimte uitleven, terwijI Descamps en Blancke demonstreerden dat ze over meer dan gewone technische bagage beschikken.

R.A.F.C. vond in de eerste helft geen gepaste tegenzet op de West-Vlaamse tactiek, maar in de tweede helft veranderde de situatie toen scheidsrechter Vermeersch na enkele minuten een strafschop floot. Een ogenschijnlijk nogal lichte duwfout op Hans-Peter Lehnhoff leverde de zwaarste sanctie op. Nico Claesen liet er geen gras over groeien. De strafschop leek de bevrijding voor de rood-witten, die vanaf dat moment het middenveld in de greep kregen en driftig op zoek gingen naar de winnende treffer. Vooral Willy Vincent, ook in de eerste 45 minuten een van de betere Antwerpspelers, speelde zich meer en meer in kijker en zette samen met Nico Claesen en H.-P. Lehnhoff enkele goede acties, op. De jongeman uit Mauritius kreeg de bekroning van zijn goede prestatie in de vorm van een doelpunt.

Een merkwaardige treffer trouwens, waarbij het leer met een tikje geluk over de doellijn ging. H.-P. Lehnhoff zag zijn hoekschop tegen de dwarsligger vliegen, Willy Vincent tekende in een biezonder rommelige fase zijn tweede doelpunt tegen de touwen. Daaraan had hij heelwat meer vreugde dan bij zijn eerste enkele weken geleden, want toen scoorde hij een van de Antwerpdoelpunten in het debacle tegen KFC Germinal Ekeren. Er was trouwens bij KSV Waregem een erg goede Huysmans vandoen om de rood-witten in het laatste kwartier van zwaardere cijfers te houden. R.A.F.C., dat zaterdag een diepterecord aan toeschouwers zag passeren, heeft zich dus hersteld van de moeilijke weken.

De nederlaag tegen KFC Germinal Ekeren is zo goed als vergeten en de zaak Geens lijkt van de tafel geveegd. De aandacht kan nu naar de vijfde plaats gericht worden, een positie die volgens velen een haalbare kaart blijft (Ludwig De Smedt - GvA - 16/03/1992).

Retrospectieve Bob Crauwels (25)

Walter Meeuws trok tegen KSV Waregem, zonder de geschorsten Karagiannis en Balogh, een aanvallende kaart. Geert Emmerechts bleef op de bank, terwijl Willy Vincent mee aan de aftrap stond.

Ronny Van Rethy kreeg al dadelijk een kans, maar trapte rakelings naast. De eerste Waregem-counter was het evenwel aan de overzijde raak (7'). Rudi Smidts kon niet beletten dat Abeels vanop links de bal voor doel zwiepte waar Blancke hoger opveerde dan Patrick Van Veirdeghem. Ratko Svilar kon niet meer bij de geplaatste kopbal vlak naast de zijstaak (0-1). De Great old was hierdoor danig van slag. De verdere eerste helft speelden de rood-witten krampachtig en slaagden ze er maar niet in de wedstrijd naar hun hand te zetten.

Na de rust kantelde de partij. Bij een inzenden van Kari Ukkonen werd Hans-Peter Lehnhoff, die klaar stond om naar doel te koppen, door Mauroo foutief uit evenwicht gebracht (49'). Nico Claesen vlamde de terechte elfmeter hoog in de touwen (1-1). Het hek was meteen van de dam voor de Great Old. In 64e minuut werd Ludo Geens (die na een akkoord tussen R Antwerp FC en KSC Lokeren van bij de start mocht opdraven) vervangen door Wim Kiekens vervangen. Enkele minuten later klommen de rood-witten verdiend op voorsprong.

Gedragen door de wind raakte de corner van Hans-Peter Lehnhoff de zijstaak. Willy Vincent caramboleerde het leer over de doellijn (2-1). R Antwerp FC kwam nu pas goed onder stoom met kansen voor Alex Czerniatynski (na voorzet van Claesen, rakelings naast), Willy Vincent (kopbal nipt over), Nico Claesen (kopbal miraculeus geweerd door Huysmans) en H.-P. Lehnhoff (de Waregem-doelman devieerde in hoekschop).

Na de zesde 2-1 zege op de Bosuil loofde Walter Meeuws de karaktersterke prestatie van zijn spelers. Met een 5 op 6 na de 'Germinaldreun' leverden onze jongens alleszins het bewijs van mentale weerbaarheid. Ze zijn klaar voor de eindsprint met als doel die begeerde vijfde plaats (B.C. - Antwerp Clubblad 17 - 24.05.1992)!

Nick Descamps

63' Ludo Geens (uit)/
Wim Kiekens (in)

86' Patrick Van Veirdeghem (uit)/
Geert Emmerechts (in)

??? (uit)/
Kurt Van Hove (in)

Marino Blancke 0-1 7'
Ruststand 0-1
49' Nico Claesen (penalty) 1-1
70' Willy Vincent 2-1
90' Eindstand 2-1 90'