Leopold Driessen - Freddy Lambrecht
Toeschouwers: 7.500

Na R Antwerp FC - KAA Gent

Telegram

Deurne — Rudi Smidts zorgde met een ver schot voor het eerste gevaar in deze met spanning omweven wedstrijd. Op het kwartier weer Antwerps gevaar. KAA Gent bleef meedoen, maar echt dreigen deed het niet. Rood-wit wel. Een fraaie actie Patrick Van Veirdeghem en Hans-Peter Lehnhoff, de kopbal van Nico Claesen zeilde in corner. Uit die hoekschop, op de achttiende minuut, kwam het eerste Antwerpdoelpunt voort. H.-P. Lehnhoff kreeg de doorgekopte bal mooi onder controle en schroefde hem staalhard overlangs in de verste hoek.

De gelijkmaker kwam er kort voor het half uur. Verkuyl dropte een voorzet aan de eerste paal, Viscaal onder de bal door, maar niet Rudi Smidts die zijn kopbal tot grote verbijstering in eigen doel zag wegsterven. De Buffalo's schreven vier minuten voor de pauze de mooiste aanval in het wedstrijdboek in. Op aangeven van van Gronsveld duwde Dauwen even door. Zijn aanspeelpunt heette Vandenbergh die mooi op Schepens teruglegde. Zijn schot werd van dichtbij in extremis afgeblokt.

Na de pauze evenveel spektakel. Czernia pegelde een voorzet van Patrick Van Veirdeghem via een Gentse verdediger in het zijnet. Dan KAA Gent met Viscaal, ontsnapt op rechts en van gevaar afgehouden door een brede sliding van Nico Broeckaert. Op de zestigste minuut een gigantische kans voor Vandenbergh die op voorzet van Viscaal alleen voor Ratko Svilar verscheen. Alweer had de Antwerpdoelman een mirakelredding in huis. R.A.F.C. klom een kwartier voor affluiten op voorsprong. Nico Broeckaert bediende mooi uitblinker wim Kiekens, wiens schot doelman Lemmens niet onder controle kreeg. KAA Gent regageerde, maar het doelpunt viel aan de andere kant. Alex Czerniatynski onderschepte de bal, ging er in zijn eigen stijl mee aan de haal en zette hard voor. De goedgevolgde Dragan Jakovljevic rondde keurig af (GvA - 4/05/1992).

Sinjoren doen wat ze moeten doen en pakken opnieuw de vijfde plaats

Deurne — "Winnen" was de onvoorwaardelijke en dwingende opdracht die Walter Meeuws zijn jongens had meegegeven. Elke andere uitslag betekende immers dat R Antwerp FC de vijfde plaats zo goed als zeker kon vergeten. De Sinjoren wonnen ook, al was dat niet zonder moeite. KAA Gent manifesteerde zich in de tweede helft lange tijd als de betere ploeg, maar werd de das omgedaan door een eigenaardig doelpunt van Wim Kiekens, die een flaterende doelman Lemmens te grazen nam. Aangezien Vandereycken op dat moment zijn aanvallende oppertroef lees Viscaal, had uitgespeeld, was hij niet meer bij machte om te reageren. Erger zelfs, in de slotfase moesten de Buffalo's nog een overdreven score accepteren.

Als de sfeer rond deze wedstrijd een voorsmaakje is voor de dubbele bekerpartij tussen deze ploegen, dan kunneri we ons nog aan een en ander verwachten. Van de slogan 'Hou het tof' blijft in elk geval niet veel meer over als we de gebeurtenissen op en rond het veld beschouwen. Alex Czerniatynski en Vandereycken die mekaar uitschelden, daarna een heftige woordenwisseling tussen de twee trainers, tussendoor enkele forse overtredingen en Gentse supporters die een deel van de staantribune afbreken: zie daar enkele randverschijnselen van de topper voor de vijfde plaats.

Zijn dat de leuke dingen voor de mensen? Van de campagne ter bestrijding van geweld in de stadions blijft niet veel meer over, hoe spijtig dat ook klinkt. Gelukkig was het voetbalspel zelf, op uitzondering van die vermelde opstootjes, toch de moeite waard. Misschien niet direct hoogstaand op technisch vlak, maar wel spannend en met wisselende kansen. Tot ongeveer een kwartier voor tijd hebben de Buffalo's de indruk gegeven om minstens een punt uit het Bosuilstadion weg te slepen. Nadat KAA Gent in de beginfase een parel van Hans-Peter Lehnhoff moest incasseren, maar dat euvel snel herstelde, hielden de Stroppen hun verdediging goed gesloten.

De tegenstoten waren trouwens gevaarlijk. Ook Ratko Svilar moest op zijn hoede zijn voor een fataal tegendoelpunt. In het slotkwartier ging KAA Gent ten onder en dan nog wel op een erg lullige manier. Wim Kiekens, éen van de betere Antwerpenaren tussen de krijtlijnen, schoot te zwak op doel, maar een flaterende Lemmens die bij een fout op de koop toe een hechting nodig had, liet het leer voorbij zijn handen glippen. Vandereycken zat met de handen in het haar, want hij had net een fysisch vermoeide Viscaal naar de bank gehaald. Van der Linden, die tot ieders verbazing niet in de basis stond en wed gepasseerd door Schepens, kon evenmin de Gentse meubelen nog redden.

"Ik dacht dat het, wat deze match betreft, beter was om Schepens te laten starten", lichtte Vandereycken toe. "Ik wilde toch met een aanvaller minder spelen en bovendien kon Schepens hier zijn snelheid beter benutten. Dat wil echter niet zeggen dat Mark er volgende keer niet zal bij zijn." R.A.F.C. staat op de vijfde plaats dus en dat betekent dat de strijd opnieuw volledig open is. Gezien het programma van beide ploegen, kan het knokken worden tot de laatste speeldag. En dan blijven er nog twee onderlinge bekermatchen over (Ludwig De Smedt - GvA - 4/05/1992).

Retrospectieve Bob Crauwels (31)

R Antwerp FC was verplicht de wedstrijd te winnen en hield Ronny Van Rethy op de bank. Rood-wit trok onmiddellijk in de aanval. KAA Gent (met Lemmens in doel, ter vervanging van de tijdens de opwarming niet fit gebleken Petry) diende terug te plooien. In de 18e minuut kwam de Great Old op voorsprong. Een hoekschop van Kari Ukkonen werd door de Buffalo-verdediging afgeweerd. Hans-Peter Lehnhoff recupereerde en vlamde in één tijd door een bos van spelers in de achterste hoek (1-0). De Buffalo's counterden enkele keren. Ratko Svilar weerde in de 21e minuut met een uiterste reflex het schot van Van den Bergh af. Zes minuten later werd hij toch geklopt. Op inswinger van Verkuyl klom Rudi Smidts hoger dan iedereen, maar zijn kopbal belandde ongelukkig in het eigen doel (1-1). KAA Gent putte daaruit het nodige vertrouwen. Vijf minuten voor rust voorkwam Nico Claesen de achterstand toen Schepens een enige kans aan de voet had.

Na de rust nam een vlotdraaiend R.A.F.C. aanvallende risico's waardoor de Buffalo's gevaarlijk counterden. Telkens toonde Ratko Svilar zijn klasse, vooral bij de kopbalpoging van Van den Bergh. In de 72e minuut diende de in de onderbuik geblesseerde H.-P. Lehnhoff zijn plaats af te staan aan Ronny Van Rethy. Het eerste gelijkspel van het seizoen op de Bosuil leek in de maak. Toch zorgden de rood-witten in het slotkwartier uiteindelijk nog voor verschil. In de 77e minuut bediende de opgerukte Nico Broeckaert de in het middenveld sterkspelende Wim Kiekens. Lemmens verkeek zich totaal op de hobbelende bal, zodat het gekraakte schot succes opleverde. Zes minuten vóór tijd namen de Bosuiljongens de onzekerheid weg. Alex Czerniatynksi wroette zich voorbij drie Gentenaars en plaatste de bal lateraal tot bij de tweede paal waar Dragan Jakovljevic met zijn derde competitiedoelpunt de stand op 3-1 bracht.

Bij het eindsignaal bedankten de rood-witte fans hun spelers na hun twaalfde thuiszege van het seizoen die meteen ook de vijfde plaats in de tussenstand opleverde (B.C. - Antwerp Clubblad (17) - 24/05/1992).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 04/05/1992)

Erwin Vandenbergh

63' Nico Claesen (uit)/
Willy Vincent (in)

72' Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
Rony Van Rethy (in)

Dirk Herbots (uit)/
Bart De Roover (in)
66'

Eric Viscaal (uit)/
Mark Van Der Linden (in)
75'

18' Hans-Peter Lehnhoff 1-0
      Rudi Smidts (own-goal) 1-1 27'
Ruststand 1-1
77' Wim Kiekens 2-1
84' Dragan Jakovljevic 3-1
90' Eindstand 3-1 90'