Henri Kums - François Medeghini
Toeschouwers: 6.000

Na KAA Gent - R Antwerp FC

Ontgoochelend afscheid voor onkennelijke Buffalo's

Gent - Mohamed Lashaf pikte vijf minuten voor de rust een voorzet van Wim Kiekens mee en vloerde Lemmens kansloos. Die 0-1 stand aan de rust was beslist niet onverdiend voor de Sinjoren. KAA Gent had voor de wedstrijd zijn Europese ploeg gehuldigd, topschutter Erwin Vandenbergh kreeg vanwege de supporters zijn trofee als meest verdienstelijke Buffalo van het jaar. Nadien zouden de Gentenaars de klus wel klaren, maar dat was zonder de inzet van R Antwerp FC gerekend. KAA Gent startte met Porte, Balenga, Cooreman en Vandenbergh als aanvallers. Ook de Sinjoren bleken met de beste intenties bezield. Zij kwamen met Nico Claesen, Czernia en Hans-Peter Lehnhoff in de spits. Achteraf bleek de steun van Mohamed Lashaf en Frans van Rooij van doorslaggevende aard. R.A.F.C. kwam dus duidelijk niet als figurant. De Antwerpenaars zorgden aanvankelijk ook voor het meeste gevaar.

Vooral de raids en de voorzetten van Hans-Peter Lehnhoff zetten KAA Gent onder druk. Ondertussen wilde het bij de Buffalo's niet vlotten. Toch kwam het eerste gevaarlijke schot in de wedstrijd van KAA Gent. Na 14 minuten trapte Cooreman een vrijschop. De heroptredende Porte knalde in de vlucht op Karoly Gelei. Nadien werd het vinnig, zeg maar bitsig. Voor elke bal werd gestreden, vooral in het middenveld. KAA Gent geraakte na 24 minuten bijna op voorsprong toen Herbots van ver op doel schoot. Karoly Gelei redde in de voeten van Vandenbergh. Ook de rebound van de topschutter bokste de Antwerpkeeper terug. Onder impuls van Frans van Rooij en Mohamed Lashaf herstelde R.A.F.C. zich. Czernia miste een kans, Nico Claesen werd in de 38e minuut in extremis gestuit door een attente Lemmens. Even voor de rust was het raak via Mohamed Lashaf. Niet onverdiend zoals gezegd. R.A.F.C. verbruikte niet alleen veel energie. De Gentse aanvallers Balenga, Cooreman en Vandenbergh zaten stevig in de greep van respectievelijk Geert Emmerechts, Rudi Smidts en Wim Kiekens.

Ook na de rust bleef R.A.F.C. veel beter, de Buffalo's bleven krasselen. De Sinjoren verdedigden met veel inzet hun voorsprong. Zij loerden voornamelijk op de counter om de dodelijke 0-2 achter Lemmens te krijgen. Er moest iets gebeuren om KAA Gent op gang te krijgen. Vandereycken verving Porte door Veyt. De Buffalo's bleven ongeordend en onnauwkeurig stormlopen. De Antwerpdoelman kwam amper in gevaar. Aan de overzijde legde Herbots de doorgebroken Czernia neer en incasseerde daarvoor terecht een gele kaart. Een kwartier voor tijd scoorde Nico Claesen, maar had de bal met de hand gecontroleerd. Zo bleef het 0-1. KAA Gent kreeg vooraan amper ruimte en doelkansen kwamen er nooit. Zes minuten voor tijd geraakte Vandenbergh aan een kans en dacht men dat de topschutter de gelijkmaker aan de voet had. Het werd andermaal niets. Nico Claesen en Czernia werden bij de Great Old nog vervangen door Raph. Quaranta en Rony Van Rethy. Die versterkte verdediging kon niet beletten dat Vandenbergh opnieuw oog in oog kwam met Karoly Gelei.

Het bleef evenwel 0-1. Pogingen van Dauwen en Cooreman om de nederlaag af te wenden werden even grote floppers als de totaalprestatie van de Europese Buffalo's. De huldigingen en toejuichingen van voor de match maakten plaats voor een ontgoocheld awoertgeroep. Het was een afscheid in mineur (M.V.D.W. - bron: onbekend - 27/05/1991).

11 Alex Czerniatynski

61' Krist Porte (uit)/
Danny Veyt (in)

77' Dirk Herbots (uit)/
Marc Verbruggen (in)

10 Nico Claesen (uit)/
14 Rafaël Quaranta (in)
84'

11 Alex Czerniatynski (uit)/
15 Rony Van Rethy (in)
86'

Mohamed Lashaf 0-1 39'
      Mohamed Lashaf 40'
Ruststand 0-1
90' Eindstand 0-1 90'