Luc Huyghe - Ernest Nechelput
Toeschouwers: 8.000

Na R Antwerp FC - K Lierse SK

Toch verliet Arie Haan Deurne met de glimlach

DEURNE - De ploeg van Dimitri Davidovic heeft zondag geen wereldprestatie moeten leveren om K Lierse SK te overwinnen. Daarvoor sprongen de bezoekers veel te slordig om met de afgedwongen doelkansen. Arie Haan heeft de Bosuil dan ook monkelend verlaten. Hij gaat er immers vanuit dat zijn spitsen, Walter en de Joegoslaaf Hotic, wel raad weten met de zondag chaotisch spelende Antwerpdefensie. Toen hem gevraagd werd een oordeel over zijn ex-club uit te spreken, bleek dat Haan zijn bril in Stuttgart had achtergelaten. In ieder geval schetste hij een rooskleurig beeld van de Antwerpse Superclub en hield hij zijn ongetwijfeld kritische analyse voor zichzelf. Vermoedelijk stelde hij zich als een gentleman aan ten einde te vermijden dat zijn negatief oordeel door collega Dimitri Davidovic zou worden gebruikt in de voorbereiding op de Europese krachtmeting. Voorzitter Eddy Wauters kennende zal hij dan ook de eerste zijn om de momenteel heersende euforie in Deurne wat te temperen.

Tegen Stuttgart zal de Great Old in ieder geval betere papieren en zijn Germain Wallon Raph. Quaranta nodig hebben om met kans op succes deze Europese topclub te bestrijden. Zondagmiddag werd de op papier gemakkelijk ogende overwinning immers vooral in de hand gewerkt door het falen van Eric Viscaal die een serie zuivere doelkansen verkwanselde. Hij verwaarloosde via een voorzet op maat van Dauwen om K Lierse SK op voorsprong te brengen nog voor de thuisploeg de score opende. De Nederlander, die vorig seizoen onafgebroken in de spits van de schutterslijst werd gevonden, had zondag een goedkope strafschop nodig om in twee tijden dan nog, zijn derde treffer van het seizoen te lukken. De verantwoordelijken van K Lierse SK moeten dan ook niet vrezen dat zij, zoals hun collega's van KSK Beveren vorig jaar, gestoord zullen worden door telefoontjes van PSV-manager Ploegsma, die ditmaal al blij mag zijn dat Viscaal op Lisp een speelkans krijgt.

Puike Lehnhoff
Voor een goed begrip toch vermelden dat Arie Haan in zijn rapport niet zal vergeten met groot respect te praten over het duo van Rooij-Lehnhoff. Vooral de West-Duitser had er zondag zin in en tekende na een schitterende dieptevoorzet van zijn Nederlandse spelmaker voor de openingstreffer. De match leek vervolgens gespeeld toen Czernia nog voor de rust een misverstand tussen Bovri en Rondags benutte om de voorsprong te verdubbellen. Dat was echter buiten de waard van ref Blareau gerekend, die vlak na de rust voor hilariteit zorgde door de bal op de stip te leggen na een duel tussen Viscaal en Frans van Rooij.

Vóór en nadat R Antwerp FC via Nico Claesen en een door Frans van Rooij benutte strafschop na een mislukte tackle van Segers op het been van H.-P. Lehnhoff, de eindcijfers vastlegde, bleef Viscaal de simpelste kansen tegen het lichaam van Ratko Svilar en de publiciteitsborden schieten. Met zin voor Amsterdamse humor zal Barry Hulshoff zijn spits ongetwijfeld naar een opticien sturen. De aanvallers van de Bosuil daarentegen bewezen veel beter op dreef te zijn dan hun vaak chaotisch ogende confraters uit de verdediging (Walter Geboers - D.N.G. - 13/11/1989).

Retrospectieve door de ogen van Bob

De Great-Old heeft het tegen een verrassend aanvallend ingesteld K Lierse SK moeilijker gehad dan de 4-1 zou laten vermoeden. Indien Viscaal de kansen verzilverd had die hij voor de voeten kreeg, hadden we alleszins een andere wedstrijd kunnen krijgen.

Al vroeg in de match besloot de afgezonderde ex-PSV-er op de goed uitgekomen Ratko Svilar. In de 20e minuut verkeek hij zich op een ideale voorzet van Boonen. Even tevoren (17') was R.A.F.C. op voorsprong gekomen. De doorspurtende Hans-Peter Lehnhoff verwerkte immers een een 50 metervoorzet van Frans van Rooij voorbij de kansloze Rondags in doel (1-0). In de 21e minuut buitte Alex Czerniatynski een misverstand tussen Bovri en Rondags maximum uit. Met 2-0 leek de wedstrijd gespeeld.

Vlak na de rust bracht scheidsrechter Blareau de Pallieters echter terug ter in de match toen hij een al te belachelijke en strafschop toekende na een zachte botsing (?) tussen Frans van Rooij en Viscaal. De Nederlander mocht vanop de stip zijn doelpunt inschieten, al gebeurde dit in twee tijden. Nadat Ratko Svilar het eerste schot stopte, kon Viscaal hernemen (2-1). K Lierse SK geloofde er opnieuw in. Viscaal kopte ei zo na de 2-2 binnen. H.-P. Lehnhoff en Nico Claesen ontnamen de Pallieters weinig later hun laatste illusies.

Een kopbal van H.-P. op de zijstaak werd door Nico Claesen opportunistisch benut (3-1). Vijf minuten voor tijd kregen de rood-witten op hun beurt hun penalty nadat H.-P. Lehnhoff neerging bij een tackle van Segers. Frans van Rooij schoot zijn zevende competitiedoelpunt binnen. 4-1: een verdiende zege voor de Great-Old, al vielen de cijfers voor de Lierenaars wel een beetje te streng uit (Antwerp Clubblad-9 - 20/01/1990).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 13/11/1989)

Nico Van Kerckhoven

78' Alex Czerniatynski (uit)/
Rudi Taeymans (in)

87' Ralf Geilenkirchen (uit)/
Ronny Van Geneugden (in)

Nico Van Kerckhoven (uit)/
Jan Van Regenmortel (in)
34'

Pascal Bovri (uit)/
Raf Pauwels (in)
46'

Raf Pauwels
17' Hans-Peter Lehnhoff 1-0
20' Alex Czerniatynski 2-0
Ruststand 2-0
      Eric Viscaal (penalty) 2-1 52'
67' Nico Claesen 3-1
85' Frans van Rooij (penalty) 4-1
90' Eindstand 4-1 90'