Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Marcel Willems - Jef Timmers
Toeschouwers: 5.500

Tweemaal Leo Vander Elst - Doelpunten uit vrije trap en penalty
Tongeren - Zonder de gekwetste Laszlo Fazekas heeft R Antwerp FC in de Ambiorixstad met 0-2 afstand genomen van SK Tongeren en meteen een ernstige optie genomen op de halve finale. Beide doelpunten, een vrije trap en een penalty, uit stilstaande faze gescoord, kwamen van de voet van Leo Vander Elst. De Limburgers die een strafschop eisten voor een overtreding van Boeckstaens in de derde minuut, troffen één keer de doelpaal. Als ploeg stond het elftal ver beneden de 'Great Old' en de gevreesde Clijsters werd door een sober en knap spelende Ipermans volledig weggedrongen.
Na een drietal minuten trapte Cuyx een listige dieptevoorzet in het hart van de Antwerpverdediging. Mense werd op zeer verdachte wijze door Boeckstaens van de bal gehouden, maar referee Ponnet, in Tongeren blijkbaar geen graag geziene gast, was niet van oordeel dat het een overtreding gold. Geen penalty die hij, naar ons gevoel, voor hetzelfde geld wel had kunnen toekennen. In de roodwitte verdediging werden ettelijke blunders begaan, maar de Limburgers konden hiervan geen gebruik maken. De door Ipermans op de voet gevolgde Clijsters kon het spel niet maken. Hij was slechts één keer gevaarlijk en had daarbij pech. Na een van de weinig vlotte acties van de thuisploeg was Clijsters op de rechterflank weggespurt. Hij verlengde een voorzet van een in de eerste speelhelft uitstekende Vanhorenbeek, maar schoot kraakhard op de doelpaal. Daarvoor waren de Sinjoren, die de bal knap rond speelden maar doelman Ratko Svilar te veel betrokken, al op voorsprong gekomen. Een lange voorzet van Czerniatynski bereikte Roger Van Gool die door Vossen werd gestuit. Uit de door Tongeren fel aangevochten vrije trap kwam het eerste Antwerpdoelpunt. Het was een ingestudeerd nummer. Labarbe wipte over de bal, Van Gool gaf een korte tik en Vander Elst schoot laag over de grond voorbij Tervoort. De thuisploeg reageerde langs Mense die eerst over de deklat schoot en een tiental minuten vóór rust een krachtige kopbal plaatste die richting miste. Cnops werkte hard, stoorde flink en legde vlak vóór rust de basis van een vlotte actie met Czerniatynski en Van Gool. Laatstgenoemde trapte de bal op het lichaam van de uitgekomen Tervoort en hield er slechts een hoekschop aan over.
In de tweede speelhelft stuurde trainer Vliers Beyens in de wei die de tot dan toe nochtans goed spelende Kurbos verving. Een versterking bleek het niet. Een beheerst acterende Antwerpformatie kon, zonder ophefmakende wapenfeiten te stellen, de te hooi en te gras in elkaar getrapte aanvallen van SK Tongeren stoppen. Bij de thuisploeg moest men het te veel hebben van persoonlijke inzet, solonummers die niets opleverden, tenzij een schot van Cuyx dat door Svilar gestopt werd en een kei van Mense. Het verrassend afgevuurde schot werd door de Joegoslaaf echter op magistrale wijze over de deklat gestompt. Svilar verhinderde dat SK Tongeren opnieuw in de wedstrijd kwam. R Antwerp FC bracht op de linkerflank enkele flinke aanvallen op gang, maar die werden niet afgewerkt. De bezoekers kwamen uiteindelijk toch aan een verdubbeling van de score. Nadat Verheyden in de plaats van Scheen was gekomen, trok Cnops een diep spoor in de Tongerse verdediging. Na aangespeeld te zijn door Labarbe gaf Cnops een voorzet op maat af aan Czerniatynski die de wijde wereld en Tervoort voor zich kreeg. De doelman legde de 'Pool' en de penalty werd door Leo Vander Elst met een verschroeiend schot in een tweede doelpunt verlengd. Moest Svilar zich in de voeten van Beyens werpen, een nieuwe aanvalsactie van Cnops bracht een beheerste Mariman in gunstige schietpositie. De achterspeler schoot de bal enkele centimeters naast de doelpaal. R Antwerp FC hield de bal nu in eigen rijen en dan zag je duidelijk het grote verschil tussen de profmentaliteit, waarmee wij nochtans niet altijd akkoord gaan en het amateurisme van Tongeren.
(René Mariën - bron: onbekend - 01/03/1982)

Harry Cnops

46' Zvonko Kurbos (uit)/
Luc Beyens (in)

70' André Scheen (uit)/
Serge Verheyden (in)

Danny Koekelcoren 4'
      Leo Van der Elst 0-1 20'
37' Rudy Vossen
Ruststand 0-1
      Leo Van der Elst (penalty) 0-2 76'
90' Eindstand 0-2 90'