Toeschouwers: 8.000

Na FC Zürich - R Antwerp FC

VIJFENTWINTIGSTE EUROWEDSTRIJD VAN R.A.F.C.

Petur Petursson boort FC Zürich driemaal in de grond

ZÜRICH - De melding dat zowel Vladi Petrovic als Mark Van der Linden aan de wedstrijd zouden beginnen, werd door de talrijke Antwerpsupporters enthousiast begroet. De opstelling van de twee opgelapte spelers bleek een goede gok te zijn. Na een agressief kwartiertje van FC Zürich, hadden Vladi en Mark een voet in het doelpunt dat Petur Petursson maakte. De IJslander bracht twee minuten later een bisnummertje. Weer na voorbereidend werk van Vladi Petrovic. Het technisch sterkere R Antwerp FC incasseerde voor de rust een tegendoelpunt. Het kon de Antwerpse pret niet vergallen. De twee doelpunten van Petur Petursson hadden de Great Old immers dicht bij de kwalificatie voor de tweede ronde van de Uefa-beker gebracht.

De strategie van R.A.F.C. had voor niemand geheimen. Al voor de aftrap was geweten dat Mark Van der Linden eenzaam in de spits van de aanval zou staan, met achter de jonge puntspeler Laszlo Fazekas en Vladi Petrovic. Petur Petursson kreeg een meer verdedigende taak opgelegd. Hij moest de hele linkerflank van het ietwat gladde terrein voor zijn rekening nemen. De IJslander was tijdens het eerste kwartier meer in verdediging dan in de aanval te vinden. In de zestiende minuut stond hij plots dicht bij het doel van FC Zürich, met voor de thuisploeg fatale gevolgen. Vladi Petrovic nam op rechts een vrijschop. Mark Van der Linden kreeg de bal echter niet helemaal onder controle, maar de totaal ongedekte Petur Petursson schoot van dichtbij erg hard tussen twee Zwitserse verdedigers door. Buiten het bereik van Grob verdween het leer in het doel.

Het Antwerpfeest werd amper twee minuten later voortgezet. Laszlo Fazekas werd foutief gestopt door Luedi. Op twintig meter van het doel pleegden Leo Vander Elst, Vladi Petrovic en Petur Petursson overleg voor het nemen van de vrijschop. De Joegoslaaf tikte de bal tot bij Petur Petursson die met een grondscherend schot naast de muur uitpakte. Zonder dat Grob tussenbeide kon komen, verdween de bal in de rechterbenedenhoek: 0-2. De Zwitsers, tijdelijk aangeslagen, joegen de volgende minuten tevergeefs op de bal. R.A.F.C. nam het initiatief resoluut in handen, temporiseerde gepast en kon Laszlo Fazekas wegsturen. De spurt duurde iets te lang voor de Hongaar die door Luedi en Baur gestopt werd. Onverwacht viel net voor het halfuur een Zwitsers tegendoelpunt. Elsener nam op rechts een hoekschop. Ratko Svilar bokste de bal in het bereik van de ongedekte Baur.

De spartelende Antwerpkeeper stond machteloos tegen de kopbal van de Zwitser. R.A.F.C. maakte direct weer een vuist. Mark Van der Linden dwong twee hoekschoppen af, maar de thuisploeg liet zich niet opnieuw op stilliggende ballen verrassen. Nog vóór de rust werd Iselin, de bewaker van Laszlo Fazekas door Schneider vervangen. Die werd op de rechtsbuitenplaats uitgespeeld terwijl Kundert de taak kreeg de verdediging van FC Zürich bij te staan. Die verdediging had het lastig, zowel Laszlo Fazekas als Vladi Petrovic zorgden ervoor dat de bal geregeld in de nabijheid van het Zwitserse doel belandde. Echte scorekansen kwamen er niet. Evenmin voor de soms te overhaastige thuisspelers. Acht minuten na de rust werd Vladi Petrovic door trainer Jean Dockx van het terrein gehaald. Harry Cnops mocht achter de verre ballen hollen om ditmaal een "niet afgekeurd" doelpunt te maken.

Een vluchtschot van Gaston Boeckstaens had voordien de deklat bijna gescheerd. R.A.F.C. kreeg het even te verduren. Jerkovic dwong Ratko Svilar tot een fameuze tussenkomst. Op voorzet van de Joegoslaaf kopte Bold in de 61e minuut tegen de dwarsligger. Dezelfde Bold verscheen enkele minuten later alleen voor Ratko Svilar en werd in de grote rechthoek gestopt. "Penalty!" scandeerden de Zwitsers, maar de grensrechter stond al met zijn vlag in hoogte om een buitenspelpositie van de thuisploeg te melden. Het onvervalste offensief van de thuisploeg maakte de Antwerpspelers onrustig. Ook Svilar begon te twijfelen en het kwam enkele keren tot geharrewar in zijn nabijheid. Slecht uitverdedigen leidde tot hoekschoppen en fouten. Zelfs Fazekas trapte een tegenstander onderuit, maar zijn landgenoot en scheidsrechter maakte een sussend gebaar.

Jean-Michel Lecloux nam de plaats van Mark Van der Linden in en lag drie minuten voor het eindsignaal aan de basis van het derde doelpunt van Petur Petursson. Leo Vander Elst kreeg de bal van Jean-Michel Lecloux en stuurde die met een kruispas naar Petur Petursson. De IJslander stond ongedekt, kon zijn tijd nemen en liet van vrij ver een hard schot vertrekken. De bal vloog hoog in het dak van het doel. Het Antwerpfeest was compleet. Zeker toen net voor het eindsignaal ook Harry Cnops "zijn" doelpunt kon maken (HNB - Louis Ceulemans - 1983-09-15).

Petursson, het geheime wapen, velt Zwitsers met drie doelpunten

ZURICH — Hans Kudric, de trainer van FC Zürich, had dinsdag nog gezegd dat hij een attractieve wedstrijd verwachtte en liefst een 2-0 overwinning voor zijn elftal. Na welgeteld achttien minuten keken de Zwitsers tegen een 0-2 achterstand aan na twee treffers van Petur Petursson telkens na voorbereidend werk van Vladi Petrovic en Laszlo Fazekas. Bij de rust zat R.A.F.C. dus al op rozen tegen de driftige, maar weinig klasrijke thuisploeg. Nam de Bosuilploeg na de rust gas terug, veel gevaar was er niet voor Ratko Svilar. Integendeel, in de laatste vijf minuten kon R.A.F.C. haar behoorlijke uitgangspositie nog met twee verdere doelpunten onderstrepen.

Zacht en rustig voetbalweer op de Letzigrund, waar acht minuten op het eerste wapenfeit gewacht moest worden. Kunden kruiste naar rechts, waar Jerkovic een staalhard schot naar de hoek stuurde, probleemloos door Ratko Svilar uit het doelvlak gehouden. R.A.F.C. startte voorzichtig tegen de Zwitsers, die slechts zelden uit de verf zouden komen. Mark Van der Linden bleef in de spits, met afwisselend Vladi Petrovic en Laszlo Fazekas als steunspelers. FC Zürich hield het bij zonedekking, al kreeg het drietal toch een bewaker aan het been. Dat hield grote risico's in. Dat zou na het aanvangskwartier waarin de Zwitsers een steriel veldoverwicht konden opbouwen, afgestraft worden. In nauwelijks twee minuten kreeg de thuisploeg evenzoveel opdoffers, waarvan ze zich niet zou herstellen. Een overtreding van Iselin op Laszlo Fazekas resulteerde in een vrijschop, die door Vladi Petrovic laag getrapt werd.

Via Mark Van der Linden kreeg Petur Petursson een ideale gelegenheid, die hij overigens niet verzuimde. Keihard haalde hij uit zonder dat Grob ook maar enig verhaal had (0-1). De Zwitserse verdediging stond nog aangeslagen als Laszlo Fazekas een vrijschop meekreeg. Vladi Petrovic begon met een hakje, Leo Van der Elst liep van de bal met een schijnbeweging en Petur Petursson haalde met de linker vernietigend uit. De tweede treffer dus van de blonde IJslander, dit keer het geheime wapen (0-2). R.A.F.C. kon het rustiger bekijken. De bal circuleerde, de Zwitsers vonden moeilijk de nodige cohesie. Slechts met de ongevraagde medewerking van Ratko Svilar konden ze terug inde wedstrijd komen na 27' spel. De Antwerpdoelman duwde een hoekschop van Jerkovic niet ver genoeg buiten het doelgebied en rechtsachter Bauer kon met een krachtige kopstoot tot 1-2 herleiden.

Toch kon R.A.F.C. weer moeiteloos het ritme uit de Zwitserse ploeg halen en de voorsprong vrij gemakkelijk vasthouden. Zeven minuten na de rust werd Vladi Petrovic, zolang twijfelachtig gebleven, gewisseld voor Harry Cnops, die nu op zijn beurt alleen in de voorste linie werd gehouden. De Zwitsers bleven op de bal jagen. Ze hadden immers niets meer te verliezen, alles te winnen. R.A.F.C. plooide terug, mede omdat Laszlo Fazekas minder in het stuk voorkwam en het middenveld het gewicht moest dragen. Dat leidde naar een paar pikante situaties. Jerkovic dwong Ratko Svilar nog tot een save. Bold verlengde een vrijschop van Jerkovic met het hoofd tegen de deklat. Twintig minuten na de rust was Bold op een dieptepas van Kundert iedereen voorbij, Ratko Svilar haalde de bal zuiver uit zijn voeten en er was bovendien al voor buitenspel gevlagd.

R.A.F.C. probeerde het via de counter. Grob had alle moeite van de wereld met een poging van de hardwerkende Harry Cnops. Het voetbal van FC Zürich, op geestdrift en kracht gebaseerd, bracht geen zoden aan de dijk. Reële kansen waren er niet voor de Zwitsers, die tegen een gesloten verdediging bleven aanbeuken, weinig ideeën hadden en ten slotte over hun toeren geraakten. De uitbraken van Harry Cnops was des te gevaarlijker. De Zwitserse libero Luedi werd zo fel belaagd dat hij de bal met beide handen opving. In de plaats van een overduidelijke strafschop kreeg Harry Cnops een gele kaart, beslist geen compliment voor de Hongaarse scheidsrechter. In de laatste vijf minuten kon R.A.FC. de voorsprong nog verhogen via doelpunten van Petur Petursson en Harry Cnops (GvA - Frans Van Bergen - 1983-19-15).

"Nooit durven dromen" (Jean Dockx)

"Eerlijk gezegd, ik had hier vandaag een resultaat verwacht. We zijn in feite nooit in problemen gekomen, maar een 1-4 overwinning, dat had ik niet kunnen verhopen. Dat gaat alle dromen te boven. Het tegendoelpunt had ik ook min of meer verwacht, omdat de Zwitsers bij een hoekschop steeds een mannetje vóór de doelman plaatsen. Ik ben vooral tevreden voor Petur Petursson, niet alleen omdat hij drie doelpunten scoorde, ook omdat hij constant is blijven zorgen voor de aansluiting. Ik ben er van overtuigd dat Vladi Petrovic er zondag zal bijlopen, zeker omdat hij vandaag maar één helft heeft gespeeld. Ook een pluim voor Mark Van der Linden voor de rol van alleenstaande spits die hij keurig uitvoerde. Ik heb er uiteraard geen spijt van dat het 1-4 werd, al neemt dit wel de aantrekkelijkheid weg voor de terugmatch (GvA - F.V.B. - 1983-09-15)."

11 Mark Van der Linden

82' 10 Heinz Lüdi (uit)/
13 Urs Schönenberger (in)

8 Vladimir Petrovic (uit)/
12 Harry Cnops (in)
52'

11 Mark Van der Linden (uit)/
13 Jean-Michel Lecloux (in)
79'

Petur Petursson 0-1 16'
      Petur Petursson 0-2 18'
27' Fritz Baur 1-2
Ruststand 1-2
      Harry Cnops 77'
      Petur Petursson 1-3 83'
      Harry Cnops 1-4 89'
90' Eindstand 1-4 90'