Frans De Backer - Gustaaf Dries
Toeschouwers: 5.500

Na R Antwerp FC - K Berchem Sport
Doelman en strafschop werden Berchem Sport fataal

Deurne - De afgetekende score van deze levendige derby zou verkeerdelijk laten vermoeden dat Royal Antwerp FC op zijn slofjes de zege heeft verworven. In twee duidelijk verschillende periodes is Berchem Sport evenveel keren tegen het vilt gegaan in eerder pechvolle situaties. Aanvankelijk is dat geschied na zowat een half uur spel, waarin de gasten hun tegenstanders netjes hadden opgevangen en met gevaarlijke uitschieters gerepliceerd hadden. Toen ontglipte de bal aan doelman Goossens na een weliswaar hard, maar niettemin houdbaar schot van Herman Houben.

Het doelpunt had een dubbel effect: Royal Antwerp FC had een (verlossende) voorsprong bereikt en ging zwieriger acteren. Berchem Sport daarentegen was aangeslagen en zou zich pas na de pauze met een meer offensief ingestelde speelwijze hervatten, maar werd door een geweldig aangevochten beslissing van de wedstrijdleiding definitief uitgeschakeld. Karl Kodat had in een van zijn talrijke, humeurige buien een goede twintig minuten voor het einde in het midden kabaal uitgelokt. Hij zocht weerwraak toen hij ineens vooraan ging postvatten. Daar bemachtigde hij in de strafschopzone de bal waarmee hij schuinweg naar het doel wegrende.

Geschaduwd gaf Wilssens duidelijk de indruk dat hij het leder gewoon in hoekschop verlengde, terwijl de Antwerpspeler viel als had hij een mep van Mohammed Ali gekregen. De scheidsrechter wees strafschop. Daarbij kreeg Berchem Sport de fatale stoot: 3-1 achterstand. De moed was er niet helemaal uit. Het kleine hoofd van Verjans zou zo'n tien minuten later op de deklat koppen, maar geel-zwart acteerde niettemin naar het einde toe met het bewustzijn dat de bekercompetitie verleden tijd was. Royal Antwerp FC had tot de eerste flater van Goossens de aldoor terugplooiende en versterkte defensie van de bezoekers moeilijk kunnen ontwrichten.

De balcirculatie was doordoor niet snel genoeg, uitzondering gemaakt in de fases waarin Jos Heyligen zijn rijke ideeën ontwikkelde. Na de voorsprong kreeg de rood-witte spelmaker daarbij efficiënte steun van Jos Van Riel. De bezoekers tiktakten sneller en ontdeden zich opvallend vlug van de bal. In numerieke minderheid ten overstaan van het Antwerpverweer, kon het Jean Trappeniers niet noemenswaardig bedreigen en werd bovendien geconfronteerd met een zeer knappe Jos Velser. De op drift geslagen bezoekers, enorm aangetast door de flater van hun doelman, die bij de tweede goal van de Great Old evenmin vrijuit ging, hebben tot aan de rust in de suprematie van de thuisploeg berust.

Nadien gaf trainer Heylen zijn formatie een ander gezicht. Hij schakelde Van Staay in als ruggensteun voor de aanval en hij deed dat net als zijn jonge partners Koekelcoren, Van Mechelen en de ijverige Brokken in deze derby uitstekend. Berchem Sport boekte na de appelsientjes een bliksemsucces. Royal Antwerp FC reageerde eerder gedesorganiseerd tegen de combinaties van het Rooiteam, dat zich nog verzette na het tweede doelpunt via kopbal van Alfred Riedl, maar in een fel gegispte strafschopfase onderuit ging (HNB - René Morren - 1974-11-02)

Antwerp Clubblad zag het zo

Bezoekend doelman Tony Goossens bleek in geen al te beste dag en liet voor de rust een ver schot van Herman Houben in doel ontsnappen. Direct na de koffie maakte K Berchem Sport langs Verjans gelijk. Even later reageerde doelman Goossens te laat en Fredje Riedl knalde R Antwerp FC opnieuw op voorsprong. Vijf minuten later mocht de spits een licht toegekende strafschop omzetten. Vijf minuten voor tijd legde Louis Van Gaal de eindstand vast via het been van ter Horst (Antwerp Clubblad-20 - 04/05/1975).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 02/11/1974)

Gerrit ter Horst

75' Karl Kodat (uit)/
Louis van Gaal (in)

20' Herman Houben 1-0
      Ludo Verjans 1-1 29'
Ruststand 1-1
60' Alfred Riedl 2-1
70' Alfred Riedl (penalty) 3-1
80' Louis van Gaal 4-1
90' Eindstand 4-1 90'