Marc Hutsebaut - Freddy Lambrecht
Toeschouwers: 10.000

Na R Antwerp FC - K Beerschot VAV

Zelfs tegen tien bleef verkrampte thuisploeg in greep van faalangst

Deurne - R Antwerp FC mag de voetbalgoden op de blote knieën danken voor het gelijke spel dat Geert Deferm in de laatste minuten op het bord kopte, waarmee hij zijn strafschop-overtreding kon rechtzetten. Ondanks een vroege voorsprong, ondanks een numeriele meerderheid, ondanks het verstek van Goossens en Talbut verloor de thuisploeg al te vaak haar latijn in afwezigheid van Sergio Gonzales. De 155e editie was geen oubollige partij. Weinig sfeer, weinig kwaliteit en drie van de vier doelpunten kwamen uit stilstaande fases.

Bloemen voor Mark Vander Linden die aan zijn 100e wedstrijd in rood-wit shirt toe was. Hij bedankte met een doelpunt na drie minuten. Een doelpunt waarop het predikaat "onwaarschijnlijk" gekleefd mocht worden, al ging Tony Daenen beslist niet vrijuit. Mark Van der Linden kwam als winnaar uit een verward duel met Andries en zag tot zijn stomme verbazing zijn poging diep in de verste hoek vallen. De thuisploeg kon die gunstige uitgangspositie echter niet verder verzilveren. Albert Van den Bergh mocht dan de beste voetballer tussen de lijnen zijn, R.A.F.C. had te veel angst en respect voor de tegenstander, die hard van zich afbeet en liefst drie gele kaarten op rij incasseerde.

De catchgreep van Michielsen op Albert Van den Bergh had zelfs met rood bestraft moeten worden als schoolvoorbeeld van spelbederf. Die uitsluiting viel Eikelboom, die eerst een overtreding beging op Cnops en dan zijn (bedekt) achterwerk toonde, ten deel. Een werkelijk domme reactie. Uit de vrijschop die volgde, kopte Albert Van den Bergh tegen de staander. Met een 2-0 voorsprong had men de boeken allicht kunnen sluiten. Hoe paradoxaal het ook mocht zijn, de gasten trokken zich aan die numerieke minderheid op, speelden op balbezit en kwamen via Hofkens zelfs dicht bij de gelijkmaker.

Kort na de rust was het zover: een draaibal van Claudio uit hoekschop, Rudi Smidts gehinderd door de zon en Ratko Svilar te laat in zijn reactie. De wedstrijd, die voor de rust op een laag vuurtje stond, kwam door die lullige gelijkmaker helaas niet op niveau. R.A.F.C. vond geen zinnige tegenzet tegen een koelbloediger en collectievere tegenstander, die, in tegenstelling tot de te hooi en te gras spelende thuisploeg, aanvallend een vuist kon maken. Toen Geert Deferm dan een duwtje meegaf aan Claessens kon Swinnen uit strafschop zijn maats op voorsprong zetten.

De eerste uitzege sedert twintig maanden leek een realiteit voor de paars-witte. Uit vrijschop van Wildschut kon Deferm met een buffelstoot de Antwerpmeubeltjes nog redden tijdens een derby met al te veel tweedehandsvoetbal (Frans Van Bergen - GvA - 21/10/1985).

De competitie door het oog van Bob (12)

In aanwezigheid van meer dan 10.000 toeschouwers kende R Antwerp FC zonder Sergio Gonzalez, tegen een gehandicapt K Beerschot VAV bij wie de zieke Talbut en de geschorste Goossens belet dienden te geven) een blitz-start! Na twee minuten kende Mark Van der Linden immers al succes toen hij op links Andries te vlug af was en hij een verraderlijke center achter doelman Daenen in de kruishoek dreef(1-0).

De 'Mannekens' waren hierdoor aangeslagen en dienden de wedstrijd te ondergaan. Op het halfuur deed zich een psychologisch moment voor! Peter Eikelboom beging een fout op Harry Cnops, kreeg de gele kaart te zien van scheidsrechter Van den Wyngaert en stelde zich daarbij zodanig arrogant aan, dat hij terecht rood onder de neus kreeg! Bij de vrijschop die volgde, kopte Albert Van den Bergh naast een verslagen Daenen tegen de onderkant van de paal. Dit zou de Kielse redding betekenen. Bij een eventuele dubbele achterstand zouden de Kielenaars met z'n tienen nooit teruggekomen zijn. Nu bleven ze erin geloven. Het uitvallen van de gekwetste Harry Cnops even voor de rust betekende het echte keerpunt.

De tweede helft hield R.A.F.C. enkel nog Mark Van der Linden vooraan. K Beerschot VAV maakte hiervan dankbaar gebruik om de partij ondanks de numerieke minderheid in handen te nemen. Een rechtstreeks in doel wegdraaiende hoekschop van Claudio en een door Swinnen voor fout van Deferm op Claessens omgezette penalty, deed de balans in het voordeel van de bezoekers kantelen (1-2). Op dat ogenblik gaf men geen cent meer voor de totaal weggedeemsterde rood-witten. Tijdens een ultiem Antwerpoffensief kopte Geert Deferm vier minuten voor tijd een center van Piet Wildschut in (2-2), waardoor de Great Old op de valreep nog goed wegkwam (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-8 - 24/11/1985)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 21/10/1985)

10 Guido Swinnen

40' 11 Harry Cnops (uit)/
14 Geert Deferm (in)

11 Frank Peeraer (uit)/
14 Alex Camerman (in)
88'

Danny Koekelcoren
      Wim Hofkens
      Henny Michielsen
      Peter Eikelboom
3' Mark Van der Linden 1-0
      Peter Eikelboom 30'
Ruststand 1-0
      Claudio de Oliveira 1-1 50'
      Guido Swinnen (penalty) 1-2 72'
85' Geert Deferm 2-2
90' Eindstand 2-2 90'