Scheidsrechter: Peeters
Toeschouwers: 20.000

De pers na de finale Wisselbeker André Deckers

Homogener R Antwerp FC liet niet-complete paarswitten geen kans

DEURNE, Bosuilstadion - Een hernieuwde Antwerpelftal heeft revanche genomen voor de 1-0 nederlaag van vorig seizoen. De overwinning van Beerschot was toen in alle opzichten en in ruime mate verdiend. De zege van het rood-witte elftal, dat geen enkele zwakke plek vertoonde, was volkomen gewettigd. Stanislav Karasi, die herhaaldelijk toejuichingen kreeg van de toeschouwers, was in de eerste speelhelft mee de bezieler van de rood-witte ploeg. Uli Thychosen speelde eveneens op een hoog peil. De grote figuur uit een zeer homogene en snellere ploeg met veel ideeën, was vooral René Desaeyere. De vroegere paars-witte speler overtrof zichzelf en speelde dit keer niet gedurende een bepaalde tijd, maar de hele wedstrijd als grote figuur bij de thuisploeg. Het rood-witte overwicht werd in de eerste helft met één goal uitgedrukt, na de rust met nog twee doelpunten bevestigd. Onderstrepen we dat de partij in een goede sfeer werd gespeeld. Jammer toch dat de nochtans goed leidende Peeters, Lozano met een gele kaart bedacht die hij voor de overtreding op frank Mariman geenszins had verdiend.

De twee elftallen begonnen onmiddellijk tegen een hoog tempo. Een ren in de tweede minuut van René Desaeyere werd beantwoord door een tegenactie Lozano-Sanon-Mallants-Sanon. Marc Steyaert ondervond moeilijkheden om de Haïtiaan af te stoppen. In de negende minuut deed Uli Thychosen zijn talent gelden met een lange ren. Laureyssen ranselde het zware schot met de vuisten uit zijn doelvlak. De rood-witten hadden meer ideeën dan Beerschot en vooral Stanislav Karasi werd herhaaldelijk toegejuicht. De Joegoslaaf die al in eerste minuut de scheidsrechter naast zich kreeg omdat hij niet akkoord was met een beslissing, zorgde voor een schitterend doelpunt. Een Antwerpaanval werd door Hansen met het hoofd in de voeten van Stanislav Karasi ontzet. De Antwerpspits dribbelde twee Beerschotspelers en besloot in de hoek. De paars-witten waren geenszins aangeslagen en repliceerden via spitsen Sanon en Cabral. Eerst waren er de vuisten nodig van Theo Custers, nadien werd de Antwerpdoelman tot een duik verplicht

Ideeën
R Antwerp FC speelde sneller, was beweeglijker en had meer ideeën dan de opponent die vooral in rechtsachter Hansen een erg zwak element had. Via een knap spelende Eddy Snelders en de overal mee opdagende René Desaeyere zette de thuisploeg de Beerschotverdediging onder druk. Uli Thychosen trok de bal naast het doel. Na een knappe actie Uli Thychosen-Stanislav Karasi knalde René Desaeyere over de deklat. In het middenveld kreeg een nochtans hard werkende Schrauwen, moeilijk vat op de Antwerpmiddellijn. De verdediging van de thuisploeg was beter georganiseerd zodat Cabral en Sanon zich moeilijk konden doorzetten. Rond het half uur kwam Eddy Snelders net te laat om een vlotte actie waarin veel Antwerpspelers betrokken waren, af te ronden. Zes minuten later werd een kei van Stanislav Karasi door Van Gucht in hoekschop afgeweerd. Toch kwamen de paars-witten opnieuw aandringen. Na een fraai gegeven vrijschop van Mallants, was er in de 44' een werkelijk fantastische save van Theo Custers nodig, die het harde schot van de opgerukte Hansen uit de hoek ranselde.

René Desaeyere
In de aanvangsfaze van de tweede speelhelft gaf Beerschot onder impuls van Lozano de indruk terug te zullen slaan. Doelman Theo Custers moest weer een fantastische duiksprong uithalen om de gelijkmaker uit een vrije schop van Mallants uit de hoek te boksen. Net in die periode zette R Antwerp zich opnieuw dankzij René Desaeyere, de beste speler tussen de lijnen, door. De ex-Beerschotter lag aan de basis van een schitterend tweede doelpunt. Uit voorzet van Stanislav Karasi trapte hij een splijtende voorzet naar de afgezonderde Uli Thychosen. De Deen maakte onder protest van de Beerschotverdedigers een tweede doelpunt. Beerschot probeerde vervolgens terug in de wedstrijd te komen.

Het was opnieuw René Desaeyere die de knap spelende Stanislav Karasi en Uli Thychosen in de diepte stuurde. De paars-witte verdediging had veel moeilijkheden met de Deen. Op de 74' rende hij op links Van Opdorp voorbij, tikte door naar Stanislav Karasi, die de bal aan de beter geplaatste Aage Hansen gaf die voor het derde doelpunt zorgde. De wijzigingen die Beerschof doorvoerde met Van Pelt in de plaats van een onkennelijke Lambert en Rijlant in de plaats van Van Gucht brachten geen zoden aan de dijk. Drie minuten voor tijd moest Theo Custers, die een onberispelijke wedstrijd speelde, nogmaals naar de hoek duiken om een zware kogel van Mallants onschadelijk te maken en te voorkomen dat Beerschot het nochtans ruim verdiende eerreddende doelpunt zou maken (René Mariën - bron: GvA - 4/08/1977).

R Antwerp FC: tweede maal winnaar van wisselbeker André Deckers

Dank zij een 2-1 overwinning tegen K Lierse SK in finale heeft R Antwerp FC voor de tweede maal het voelbaltornooi Gazet van Antwerpen en de wisselbeker André Deckers gewonnen. Voor 20.000 toeschouwers trokken de rood-witten aan het langste eind na een eerste helft waarin zij volledig domineerden en de Lierenaars nergens waren. R Antwerp FC leidde toen ruim verdiend met 1-0 dankzij een doelpunt van Aage Hansen.

In de tweede helft kwam K Lierse SK geleidelijk aan meer in de wedstrijd en dank zij acties van Janssens en Ceulemans geraakte R Antwerp FC onder een bestendige druk. Verwachtte iedereen een Liers doelpunt, dan was het daarentegen R Antwerp FC dat tegen de gang van het spel in, aan een tweede doelpunt kwam langs Stanislav Karasi. Wanneer een kwartier voor tijd Aguas tegenscoorde moest R Antwerp FC zich geweldig teweerstellen om de Lierse aanvallen af te weren. Theo Custers toonde zich beter op de hoogte van zijn taak en zo won R Antwerp FC verdiend, de gelijke stand en de strafschoppenreeks bleven tot de laatste seconde in de Bosuillucht hangen (bron: onbekend - 4/08/1977).

Trofee André Deckers ging naar R Antwerp FC na 2-1 zege tegen K Lierse SK

R Antwerp FC heeft de Trofee. André Deckers gewonnen. Het versloeg donderdagavond in de finale, die een heel wat boeiencler verloop kende dan de troosting, K Lierse SK met 2-1. De Bosuilen kwamen omstreeks het kwartier op voorsprong. Aan de basis lag een overtreding van Janssens op Stanislav Karasi net voor de grote rechthoek. Aage Hansen belastte zicn met de vrijschop en kanjerde het leder via het been van een Lierseverdediger binnen: 1-0.
R Antwerp FC, bij wie vooral Frank Mariman en Uli Thychosen een uitstekende verrichting weggaven, had zich tot dan toe licntjes de meerdere getoond zonder er evenwel in te slagen veel doelgevaar to creëren. Butten een zwak schot van Aage Hansen had Engelen niet te veel te werken gekregen. Amper een minuut na de openingstreffer geraakte K Lierse SK erg dicht bij de gelijkmaker toen Aguas oog in oog kwam met Theo Custers en de Portugees door de Antwerp-doeIman onderuit werd gehaald.

In de plaats van de Pallieters een strafschop te geven, werden zij wegens protesteren met een onrechtstreekse vrije schop bestraft. Scheidsrechter Van Langenhove leek wel in een erg zrwakke dag te vertoeven, want even later kende hij aan de overzijde R Antwerp FC al evennun een penalty toe toen Uli Thychosen door Vanderborght van de bal werd weggesieurd. R Antwerp FC bleef nog enige tijd de betere ploeg en de Bosuilen kwamen rond het halfuur ei zo na op 2-0. René Desaeyere kanjerde de open doelkans onbeheerst over. Naargelang de wedstrijd vorderde wist K Lierse Sk, bij wie intussen de nog niet volledig herstelde Bosch door Van Uytsel was vervangen, het verloop in evenwicht te brengen en in de laatste minuten van de eerste speetheift waren er zelfs twee puike reddingen van Theo Custers nodig om Vanderborght en Ceulemans van de gelijkrnaker te houden.

Na de hervatting nem Lierse zelfs lichtjes het initiatief in handen. Jan Ceulemans liet een enig mooie kans liggen. In de 60' werd Aguas andermaal in het strafschopgebied onorthodox gestuit. Gaven de Pallteters de indruk de gelijkmaker te zullen scoren dan viel er in de 63' een tweede doelpunt aan de overzijde. Frank Mariman, die zoals we zegden zijn uitstekende verrichting van in de halve finale bevestigde, stootte door, wist wellswaar de uitgelopen Engelen niet te omzeilen, maar plaatste mooi opzij tot bij de vrijstaande Stanislav Karasi die beheerst binnenplaatste. K Lierse SK liet de armen niet zakken en kampte moedig verder. Het werd in de 76' op verdiende wijze beloond met een doelpunt van Aguas op voorzet van Janssens. Meteen was er opnieuw volop spanning in de finale waarin K Lierse SK nu de betere indruk gaf. Zo diende Theo Custers in de laatste minuten nog een prachtsave uit te halen om een poging van Aguas onschadelijk to maker en bleef het bij 2-1 in het voordeel van de Bosuilen (bron: onbekend - 4/08/1977).

Overzicht oefencampagne (8)

In de halve finale van de beker van Antwerpen speelde het rood-witte elftal gewoonweg schitterend. Er was geen enkele hiaat te bespeuren in de hele ploeg. De oscar van de wedstrijd moet toch toegekend worden aan René Desaeyere. Nooit eerder gedurende de vijf seizoenen op de Bosuil, speelde hij beter. Iedereen hoopt dat hij de grote spelmaker bij de 'Great Old' zal zijn (bron: Antwerp Clubblad - 17/08/1977).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 04/08/1977)

Jos Van Pelt (in)
74'

Louis Van Gucht (uit)/
Jean Rylant (in)
76'

Juan Lozano
11' Stanislav Karasi 1-0
Ruststand 1-0
65' Ulrich Thychosen 2-0
74' Aage Hansen 3-0
90' Eindstand 3-0 90'