15.02.1997 Plaats: Constant Vandenstockstadion

Paul Wuyts - Carl Signet
Toeschouwers: 22.000

Na RSC Anderlecht - R Antwerp FC

Ganiyu Owolabi duwt R Antwerp FC op Europese rails

ANDERLECHT - Twee strafschoppen mocht Pär Zetterberg namens RSC Anderlecht zaterdagavond in het duel met R Antwerp FC omzetten. De treffers volstonden niet om een nederlaag te ontlopen. Een agressief voetballend R.A.F.C. legde de zwakte van de Brusselaars pijnlijk bloot. Elke club die de Anderlecht-klus georganiseerd en gedisciplineerd aanpakt, maakt kans op succes. Paars-wit geraakte ook tegen R.A.F.C. amper aan een kans. Achteraan werd er geflaterd, zodat Ganiyu Owolabi de Great Old weer op Europese rails kon duwen. Door de overwinning nadert het Deurnese rood-wit tot op een punt van het voorlopig nog altijd op een vierde stek geparkeerde RSC Anderlecht.

"De combinatie van goed voetbal, een knappe organisatie en een schitterende mentaliteit zorgden voor een dik verdiende zege," zei George Kessler, de Antwerpbaas glunderde na afloop. "We moesten binnen de negentig minuten twee stevige mentale opdoffers verwerken. Ik verwijs naar de strafschoppen. Telkens toonden we over een brok karakter te beschikken. Mijn ene oog lacht, terwijl het andere huilt." Nog altijd George Kessler. "Dat lachende oog is dat van de overwinning tegen RSC Anderlecht. Het huilen heeft verband met de twee vorige wedstrijden. Nul op zes tegen K Lommelse SK en R Exc. Moeskroen. Daar haalden we de punten niet die we verdienden."

Manu Karagiannis, nog altijd eigendom van RSC Anderlecht en geen beste maatjes met bijvoorbeeld Johan Walem, porde zijn ploegmaats van bij de aftrap aan tot werkvoetbal. Geen Bosuil die zijn overall in Deurne had laten liggen. Vroeg stoorwerk werd gekoppeld aan stevige duels. Het betere voetbal werd niet vergeten. Daarvoor speelde Sandro Da Silva mee. Geen `reus' van RSC Anderlecht die op voetbaltechnisch vlak de veters van het 'Klein duimpje' van R.A.F.C. mocht knopen. Twee keer klommen de bezoekers op voorsprong, twee keer kon RSC Anderlecht vanop de stip gelijkmaken. Eerst kopte Dragan Glogovac een van de lat terugkaatsende bal binnen. Nadien moest Ganiyu Owolabi enkel in de weg van De Vlieger lopen om de tweede Antwerpse goal te kunnen scoren.

De strafschoppen kwamen er telkens na fout op Versavel. Licht duwen van Wim Kiekens, even aantikken van Rudi Smidts: telkens vond Van den Wyngaert dat de verdedigende actie foutief genoeg was om de bal op de stip te leggen. De scheidsrechter, gecontesteerd in zowel thuis- als bezoekend kamp, vergat later wel een penalty aan R.A.F.C. toe te kennen. Doll speelde de bal met de hand. Franske had het niet gezien. Toen Ganiyu Owolabi R.A.F.C. na een onwaarschijnlijke friemelgoal voor de derde keer aan de leiding bracht, kwam RSC Anderlecht niet meer terug. Preko, Boffin, Versavel en later Obiorah, ze moesten hun meerdere erkennen in jongens als Geert Emmerechts, Wim Kiekens, Rudi Smidts en Igor Nikolovski.

"Beide ploegen gingen voluit voor de drie punten", zei George Kessler. "Ik ben geen man van een gelijkspel, ik wil altijd winnen. De grootste winnaar was Jan Publiek. RSC Anderlecht-R Antwerp FC was een topmatch, een wedstrijd die België gerust aan het buitenland mag laten zien." Laat u niet verrassen. De match was boeiend, spannend, leuk om volgen, maar niet hoogstaand. We zagen te weining kansen, te veel balverlies en te veel fouten. Ondertussen was Cisse Severeyns, geblesseerd en dus toeschouwer in het Constant Vanden Stockstadion, tijdens het weekeinde aan zijn honderdachtentwintigste gesprek met het Antwerpbestuur toe. "Het schiet niet op", zei Cisse Severeyns.

"De standpunten blijven ver uit elkaar liggen. Daarom wordt de kans dat ik R Antwerp FC straks verlaat, met de dag groter." Ook einde contract: Rudi Smidts, de aanvoerder, en Geert Emmerechts, heel het seizoen uitstekend als voorstopper. "Met ons werd er nog niet gepraat", aldus Rudi Smidts. "Misschien wachten ze op Cisse. Als er straks een leuke aanbieding komt en ik teken bij een andere club, heeft R.A.F.C. de kans laten liggen (Luk De Ranter - GvA - 17/02/1997)."

Retrospectieve door Walter

R Antwerp FC speelde in het Astridpark wellicht haar beste wedstrijd van het seizoen. De rood-witten toonden izet, karakter, vaardigheid, lef, mentale weerbaarheid ook.

Een sterk R.A.F.C. kwam na een kwartier op voorsprong. Ivan Ilic kopte op de lat kopte en de wakkere Dragan Glogovac was als eerste bij de bal. Op het half uur was alles te herbeginnen. Wim Kiekens ging buiten het strafschopgebied even aan de trui van Versavel hangen en die dook in zuivere kamikazestijl de rechthoek binnen. Hij kreeg de beoogde penalty. Vijf minuten later zette een opportunistische Ganiyu Owolabi R.A.F.C. opnieuw op voorsprong. Nog voor de rust mocht RSC Anderlecht zich gelukkig prijzen dat het geen strafschop tegenkreeg na duidelijk handspel van Doll.

De tweede helft was pas acht minuten ver als RSC Anderlecht na een fout van Rudi Smidts, een tweede maal op penalty langszij kwam. Het stond in de sterren geschreven dat niets R.A.F.C. van de zege zou houden. Precies een minuut stond Manu Godfroid, na wekenlange afwezigheid terug op het veld of hij kende bij zijn eerste actie al succes. Zijn voorzet werd door Ganiyu Owolabi over de lijn gewerkt. Door de overwinning zit R.A.F.C. weer helemaal op schema voor een Europese plaats (Walter Voet - Antwerp Clubblad-14 - 15/03/1997).

(bron: de pers & Walter Voet - 17/02/1997)

11 William Verbeeck

46' 5 Johan Walem (uit)/
28 Walter Baseggio (in)

46' 2 Tibor Selymes (uit)/
24 Marc Emmers (in)

74' 13 Bruno Versavel (uit)/
20 James Obiorah (in)

11 William Verbeeck (uit)/
15 Manu Godfroid (in)
54'

8 Dragan Glogovac (uit)/
12 George Kulcsar (in)
85'

9 Ganiyu Owolabi (uit)/
14 Bimbo Fatokun (in)
89'

Dragan Glogovac 0-1 13'
      Sandro da Silva 29'
30' Pär Zetterberg (penalty) 1-1
      Manu Karagiannis 33'
      Ganiyu Owolabi 1-2 35'
Ruststand 1-2
52' Pär Zetterberg (penalty) 2-2
      Ganiyu Owolabi 2-3 60'
75' Samuel Johnson
      Manu Godfroid 89'
      Rudi Smidts 90'
92' Eindstand 2-3 92'