Fernand Meese - Guy Marchand
Toeschouwers: 9.000

Na R Antwerp FC - RFC Luik

Thuisploeg knokt terug

DEURNE - In een topwedstrijd die voor de rust maar niet losgeraakte, heeft R Antwerp FC laten zien dat het kan terugvechten. Veyt die weer in zijn beste vorm steekt, bracht RFC Luik in zijn eentje aan een schijnbaar beslissende 0-2 voorsprong. Met een indrukwekkend slotoffensief sleepten de Sinjoren nog een verdiend gelijkspel uit de brand dank zij treffers van Frans van Rooij en Hans-Peter Lehnhoff. Toch heeft de partij slechts in de tweede helft kunnen bekoren. De doelpunten vielen trouwens allemaal in de tweede 45 minuten. R.A.F.C. slaagde er in om een onwaarschijnlijk geachte terugkeer te bewerkstelligen.

Erg spectaculair konden we het begin van de topwedstrijd die zeker niet de grote massa naar het Bosuilstadion had gelokt, niet noemen. Beide ploegen hielden het bij een voorzichtige aanpak en dachten in eerste instantie aan controlevoetbal. Gevolg: rustig rondschuiven, een laag tempo en zoeken naar openingen. Die waren in die eerste helft erg zeldzaam. Na zwakke schoten van Hans-Peter Lehnhoff en Malbasa begon R.A.F.C. rond het kwartier toch op het gaspedaal te duwen. De Sinjoren ondervonden al vlug dat RFC Luik niet voor niets zo hoog in de rangschikking genoteerd staat. Een homogeen blok dat weinig barsten vertoonde en waarin men vooral op de counter loerde.

Toch had de thuisploeg de beste kansen in de eerste helft, niettegenstaande de Antwerpse aanvallers stevig in de tang zaten van hun respectieve bewakers. Zo worstelde Dirk Goossens zich één keertje vrij van zijn waakhond Habrant. Hij zette voor op Thierry Pister. De blonde middenvelder kreeg een por mee van Houben zodat hij net niet bij de bal geraakte. Even later vond een losgebroken H.-P. Lehnhoff doelman Stojic op zijn weg. Tegen het halfuur kwam er meer vaart in de wedstrijd. RFC Luik ging zich ook in aanvallend opzicht moeien. Behoudens een schot van Veyt dienden er zich voor de bezoekers geen mogelijkheden aan.

R.A.F.C.daarentegen stond nog tweemaal aan het kanon in het laatste kwartier. Een loeier van Rudi Smidts zoefde slechts nipt naast de winkelhaak. Een afgeweken bal vond ei zo na Stojic in gebreke, maar gelukkig voor RFC Luik rolde het leder net naast de paal.

Na de rust dreigde het treffen in eenzelfde gegroepeerd voetbal te verzinken, maar een treffer van RFC Luik brak de ban. Een knap doelpunt trouwens van Veyt. Varga ontdeed zich van twee tegenstrever, zette via tussenstation Malbasa voor tot bij Veyt en die knalde met een schitterende omhaal recht in de verste hoek. Wim De Coninck had geen enkele kans. Op het uur werd R.A.F.C. k.o. gezet door diezelfde opportunistische Veyt. Ernes mocht onwaarschijnlijk ver doordringen in de Antwerpse defensie, legde netjes tot bij Veyt en de Luikse nummer tien liet er opnieuw geen gras over groeien. George Kessler speelde dan zijn laatste troeven uit en gooide Nico Claesen en Ralf Geilenkirchen in de strijd.

Met succes trouwens. Tien minuten later werd Frans van Rooij afgezonderd. De Nederlander knalde de thuisploeg terug in de wedstrijd. Nauwelijks acht minuten later profiteerde H.-P. Lehnhoff van een ontrafelde defensie om de bordjes in evenwicht te brengen. Het indrukwekkende slotoffensief bracht geen zege meer voor de Sinjoren (Ludwig De Smedt - bron: GvA - 22/09/1988).

Retrospectieve Bob Crauwels (9)

Met RFC Luik kreeg de Great-Old één van de meest homogene en moeilijkst te manoeuvreren eerste klasse-clubs te bekampen! Veel Antwerp-insiders wilden al voor de aanvang van de partij tekenen voor een gelijkspel. De eerste helft waren de Luikenaars van de onvolprezen Waseige onder impuls van een grootse Danny Veyt aartsgevaarlijk. Bij de snelle counters langs Varga, Malbasa en Ernes, toonde de verdediging zich met de secure libero Eddy Jaspers en een als steeds sterke Rudi Smidts op de hoogte van haar taak.

In aanvallend opzicht creëerden de rood-witten tegen de stug verdedigende Luikenaars weinig doelgevaar (een kans van Pister op voorzet van Goossens uitgezonderd). Meteen prijkten er na 45 minuten 0-0-cijfers op het bord.

Na de rust ontplofte de wedstrijd! In de 53e minuut diende Wim De Coninck zich voor de eerste maal gewonnen te geven bij een magistrale retro van Veyt (0-1). Vlak nadat Dirk Goossens vervangen werd door Nico Claesen, werkte Veyt met een geplaatste bal een nieuwe Luikse aanval succesrijk af (0-2). Dit betekende schijnbaar het einde voor R.A.F.C., althans dat dacht elkeen van de 8500 toeschouwers in het Bosuilstadion.

De inbreng van Ralf Geilenkirchen voor Thierry Pister, waarna Frans van Rooij naar de linkerflank verzeilde, bracht de kentering. Stojic weerde mirakuleus een poging van Hans-Peter Lehnhoff. Frans van Rooij kogelde in de 69e minuut de aansluitingstreffer binnen (1-2). R.A.F.C. ging door. RFC Luik werd onder de voet gelopen. Dertien minuten voor tijd gaf H.-P. Lehnhoff vanuit een scherpe hoekop rechts Stojic voor de tweede maal het nakijken (2-2). De de Bosuil daverde op zijn oude grondvesten. Tevergeefs probeerde de thuisploeg ook nog de 3-2 winstcijfers op het bord te krijgen, de tijd was daarvoor immers te kort!

Iedereen tevreden na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Blareau! RFC Luik met het punt, R.A.F.C. haalde een schijnbaar beslissende 0-2 nog op, de neutrale toeschouwer had een spannende wedstrijd bijgewoond (B.C. - Antwerp Clubblad-6 - 1/10/1988).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 22/09/1988)

Nebosja Malbasa

57' Dirk Goossens (uit)/
Nico Claesen (in)

65' Thierry Pister (uit)/
Ralf Geilenkirchen (in)

Danny Boffin (uit)/
Raph. Quaranta (in)
80'

Zvonko Varga (uit)/
Moreno Giusto (in)
89'

Danny Veyt 0-1 54'
      Danny Veyt 0-2 60'
70' Frans van Rooij 1-2
78' Hans-Peter Lehnhoff 2-2
90' Eindstand 2-2 90'