Luc Matthys - Daniël De Craemer
Toeschouwers: 7.000

Na R Antwerp FC - K Sint-Truidense VV

Cnops scoort en Jehaes pakt alles

Deurne - K Sint-Truidense VV blijft de stuntploeg van de terugronde. Na de overwinning op de Bosuil kan de ploeg van Mangelschots nu een schitterend palmares voorleggen: 6 op 8 tegen de grote vier uit het klassement. Bovendien werd de helft van die punten behaald op verplaatsing. Als prestatie kan dat tellen.

S.T.V.V. had zaterdagavond vooral zijn doelman Jehaes te danken, die met enkele bliksemreflexen zijn elftal overeind hield, terwijl Cnops weerwraak nam op zijn gewezen ploegmaats door de enige treffer voor zijn rekening te nemen. R Antwerp FC moet flink op zijn tellen passen als het in koers wil blijven voor een Europees ticket. Dit was de tweede opeenvolgende nederlaag van de Sinjoren en bovendien is het komende programma niet van de poes. Aan de mooie reeks werd bijgevolg een abrupt einde gesteld. Eén troost alleszins: Club Brugge KV liet het afweten in Waregem, waardoor rood-wit twee punten bonus behoudt in het klassement. Toch kunnen we niet zeggen dat R.A.F.C. zaterdagavond geen aanspraak mocht maken op de punten.

De Great Old was over de negentig minuten veruit de betere ploeg en dwong een constant veldoverwicht af, maar het werd opgevangen door een voortreffelijk georganiseerde verdediging. Daar had Mangelschots de nadruk op gelegd. "Ik heb bewust voor een verdedigend concept gekozen," aldus de Truiense trainer na afloop. "Het zou waanzin zijn om hier het spel te komen maken, dat moet R.A.F.C. zelf maar doen. Er zijn inderdaad geen kansen geweest voor S.T.V.V. In zo'n situatie moet je het geluk hebben dat er één goed valt." Dat laatste gebeurde ook en dan nog wel uitgerekend door Cnops, de man die in het begin van dit lopende seizoen nog een maand bij R.A.F.C. actief was. Harry was erop gebrand om iets speciaal te forceren, maar was nauwelijks in het stuk voorgekomen.

Op het moment dat hij scoorde, werd hij voor de eerste maal betrokken in een aanvallende actie. Zeven minuten na rust, nota bene. De voorbereiding en afwerking van die goal getuigden trouwens van klasse. Kingambo speelde Hoebrechts vrij. De jonge universitair was niet egoïstisch en legde opzij naar Cnops die onverbiddelijk binnenknalde. Afwerking aan honderd procent, zoals later bleek. Het bleef de enige reële kans van S.T.V.V. Verder moesten de Kanaries zich vooral beroepen op de kunde van Jehaes. De 30-jarige doelman speelde de wedstrijd van zijn leven en hield enkele gemaakte goals uit zijn kooi, terwijl hij verder gepast intervenieerde.

Zoals bijvoorbeeld in de eerste helft toen Mark Van der Linden doortikte en Patrick Schrooten in extremis de handpalm van Jehaes trof. De rood-witte aanvoerder was, samen met Frans van Rooij de bedrijvigste bij de thuisploeg in die eerste periode. Het was vechten tegen een muur. Door de massaal teruggetrokken Limburgse defensie kwam het zelden tot uitgespeelde combinaties, zodat Frans van Rooij het uiteindelijk enkele keren vanop grote afstand probeerde. Zonder resultaat evenwel.

De tweede helft was van betere kwaliteit. S.T.V.V. kroop op bepaalde momenten door het oog van de naald. Driemaal kon Thierry Pister vrij aanleggen of koppen, evenveel keer zorgde Jehaes voor een bliksemreflex. Net voor het Truiense doelpunt werd Mark Van der Linden in verdachte omstandigheden onderuit gehaald door Sleurs. De jonge Blareau zag er echter geen graten in. Rond het uur zette George Kessler zijn joker in en gooide Nico Claesen in de arena. De ommekeer bleef uit. R Antwerp FC ging gewoon te krampachtig op zoek naar een doelpunt en miste bovendien agressiviteit.

Thierry Pister en Mark Van der Linden kregen nog halve kansen, maar het slotoffensief leverde niets tastbaars meer op. Een kwartier voor tijd diende Cnops wegens een verrekking het veld te verlaten, onder applaus van de Truiense aanhang. S.T.V.V. behoudt dus zijn status van 'killer'. Het heeft nu al twee punten meer dan vorig seizoen en toen sprak men al van een geslaagd seizoen (Ludwig De Smedt - bron: onbekend - 03/04/1989).

Retrospectieve Bob Crauwels (29)

Was de nederlaag op Olympia alleszins ingecalculeerd, een thuiszege nadat de laatste zeven duels tegen de Trudo-ploeg een maximum van 14 punten opleverde, was dat evenzeer. Een sublieme Limburgse doelman Jehaes die zijn levensmatch speelde en... Cnops, auteur van het enige doelpunt, beslisten er anders over.

Tijdens de eerste helft kregen de rood-witten, die zich bestendig als de gevaarlijkste ploeg aanstelden, in feite de mooiste twee kansen. Hans-Peter Lehnhoff besloot oog in oog met Jehaes, roekeloos over. Mark Van der Linden, volledig vrij aan de tweede paal, kreeg alle tijd om af te werken, maar besloot pal op de goed uitkomende ex-Beringenaar. Bij de rust was de Antwerp-aanhang niet gerust in en wat men vreesde, geschiedde vroeg in de tweede helft! Voor de eerste maal dat de verdediging door een Limburgse counter uit verband werd gespeeld, was het raak! Hoebrechts bediende met een laterale voorzet de op links totaal vrijstaande Cnops en hij fusilleerde Wim De Coninck met een schot in het dak van het doel (0-1)!

Even daarvoor had Jehaes bij een dichte kopbal van Thierry Pister al zijn tweede miraculeuze redding verricht. Halfweg de tweede helft plukte hij opnieuw een schot van de linkspoot uit de winkelhaak. Een derde redding bij weer een poging van Thierry Pister, bracht de Antwerpaanvalers de wanhoop nabij. Kort voor affluiten was Patrick Schrooten nog dicht bij de gelijkmaker, maar hij miste zijn kopbal. Na de wedstrijd liet een ontgoochelde George Kessler blijken dat hij de nederlaag onverantwoord vond en ondanks de prestatie van de Trudo-doelman, zijn spelers gewoonweg enkele van de geboden kansen hadden dienen te verzilveren.

De enige kans op een nieuwe vier punten-kloof met Club Brugge KV (na 4-2-verlies tegen KSV Waregem) werd hierdoor gemist. De strijd voor een Euro-ticket zal nog zwaar zijn. Nu naar RSC Anderlecht? Weinig hoopgevend (B.C. - Antwerp Clubblad-17- 13/05/1989)!

George Kessler in zak en as

ANTWERPEN — R Antwerp FC leed een tweede nederlaag op rij. Na het puntenverlies tegen Club Brugge KV kon ook in eigen huis geen afstand worden genomen van S.T.V.V. De Kanaries wonnen met het kleinste verschil dank zij een doelpunt van de opportunistische Harry Cnops, die de negentig minuten welgeteld éénmaat het leer beroerde.

Niettegenstaande de weinig vleiende kritiek van trainer George Kessler voor zijn eigen spelers kan niet worden gezegd dat de thuisploeg ondermaats voor de dag kwam. Enkel de 30-jarige Jean Jehaes, die werkelijk een partij van wereldklasse speelde, hield zijn team overeind. Bij R.A.F.C. speelde Mark Van der Linden voor de rust een prima partij en draaide ook Frans Van Rooij weer gretig mee. De Nederlander vond echter zelden afspeelmogelijkheden en probeerde het dan maar met een drietal 'hara kiri-afstandsschoten' die hoog over het doel waaiden. Thierry Pister was biezonder bedrijvig, kreeg de meest doelrijpe kansen, maar miste jammerlijk.

Over de verdediging kan weinig worden verteld. Alleen viel de gretigheid op waarmee Rudi Smidts tegen beter weten in het tij probeerde te keren. Geen tevreden George Kessler dus na afloop. Dat viel aan de lengte van zijn gelaat (lang) en van zijn persconferentie (kort) op te maken.

"We hadden vandaag natuurlijk moeten winnen", stelde hij. "Er was echter een duidelijk gebrek aan agressiviteit en snelheid. Ik ben diep teleurgesteld. Ook het verlies tegen Club Brugge KV hoefde er niet te komen. Er bestaat evenwel nog een verschil tussen daar de boot ingaan en thuis tegen S.T.V.V. niks halen. Wat vandaag is gebeurd, vind ik biezonder absurd. Voor de rust misten we vijf opgelegde kansen. Het gebrek aan concentratie was overduidelijk. Neen, zondag is er geen sprake van het inlassen van een straftraining", sprak George Kessler kordaat tegen. "Na een Engelse week heeft een speler in de eerste plaats rust nodig. Een bijkomende oefenstond is dan totaal overbodig."

"Heel erg jammer is dat we vandaag mits winst haast zeker zouden zijn geweest van een Europees ticket. Dat is af te wachten. Desondanks blijf ik erbij dat S.T.V.V. zich een erg gelukkig winnaar mag noemen, er wel degelijk rekening mee houdend dat hun doelman een grandiose wedstrijd speelde. De Limburgers speelden weliswaar veel beter mee dan KV Kortrijk voor enkele weken, maar konden me toch niet imponeren. S.T.V.V. haalt tegen de vier topploegen zes op acht, zonder één enkele nederlaag. Indien ze echter één keer hadden moeten verliezen was het toch vandaag geweest."

De reden waarom Ralf Geilenkirchen werd vervangen door Nico Claesen was duidelijk. "Bij onze West-Duitser mislukte nogal veel. Bovendien wenste ik meer aanvalskracht in de ploeg te brengen", aldus George Kessler, die met zijn team volgende week naar het Astridpark trekt. Hoeft het gezegd dat de traditioneel moeilijkste wedstrijd van R.A.F.C. op geen slechter moment kon komen (E.M. - bron: onbekend - 3/04/1989)?

De wonderbaarlijke avond van Jean Jehaes

ANTWERPEN — Jean Jehaes heeft zaterdag de wedstrijd van zijn leven gespeeld. De 30-jarige doelman van K Sint-Truidense VV, die enige jarige geleden verloren leek voor het voetbal na een inactiviteit van drie seizoenen vanwege gescheurde kruisbanden, hield helemaal alleen zijn ploeg overeind. De Truienaars doken slechts een enkele keer voor het doel van Wim De Coninck op en de Gentenaar mocht zich meteen omdraaien.

De wedstrijd kwam traag op gang. Mark Van der Linden, de enige Antwerpenaar die op niveau speelde en vooral voor de rust schitterend voor de dag kwam, bood H.-P. Lehnhoff een eerste kans aan na tien minuten spel. De West-Duitser bewees dat afwerken niet zijn sterkste punt is. Hij trapte naast. Even later begon Jehaes aan zijn show. Hij ving een afstandsschot van Frans van Rooij op, zorgde voor een memorabele save na een prachtig vluchtschot van Mark Van der Linden en zag tussendoor H.-P. Lehnhoff naast besluiten om vervolgens weer gepast in de voeten van Patrick Schrooten te duiken nadat hij was vrijgespeeld met een mooie actie Geilenkirchen-Van der Linden.

Pas twee minuten voor het rustsignaal geraakte S.T.V.V. een eerste maal op de helft van R.A.F.C. Jacob trok voor vanop links. Wim De Coninck bokste de bal weg voor een Kanarie voor gevaar kon zorgen. Ondertussen had Frans van Rooij het driemaal vanop afstand geprobeerd. Zijn schoten gingen telkens over.

De tweede helft kon niet beter beginnen voor R.A.F.C. Frans van Rooij schilderde de bal op het hoofd van Thierry Pister, die met een krachtige kopslag gescoord zou hebben, als er zich een man met 'normale menselijke' capaciteiten tussen de palen had bevonden. Drie minuten later schreeuwde het stadion om een strafschop nadat Mark Van der Linden tegen het gras werd gewerkt door Sleurs. In de 52e minuut tikte Kingambo de bal door tot bij Hoebrechts, voor de rust nergens maar erna des te actiever en die schoof het leder voor de voeten van Cnops. De spits, die voordien nog geen bal had geraakt, schoot in het dak van het doel. Het werd nu helemaal een eenrichtingswedstrijd.

De Truiense verdediging had de handen meer dan vol, maar kon immer rekenen op haar doelman. Jehaes hield de door Mark Van der Linden vrijgespeelde Thierry Pister van de gelijkmaker en pakte uit met dé save van de wedstrijd op een nieuwe kopstoot van dezelfde Thierry Pister en gooide zich tien minuten voor tijd als een bezetene op de bal toen die zich tussen een kluwen van spelers bevond. De laatste gevaarlijke actie werd door de Antwerpspelers zelf verkwanseld. Mark Van der Linden trok met een acrobatische omhaal voor doel waar de ingekomen Nico Claesen en Patrick Schrooten elkaar hinderden. Meteen lukte het S.T.V.V. een zes op acht tegen de top vier uit het klassement (Edwin Mariën - GvA - 03/04/1989).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 03/04/1989)

Geert Hoebrechts

57' Ralf Geilenkirchen (uit)/
Nico Claesen (in)

Armand Cleuren (uit)/
Renaat Koopmans (in)
46'

Harry Cnops (uit)/
Erwin Coenen (in)
75'

Harry Cnops 0-1 52'
90' Eindstand 0-1 90'