Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert

Luc Lippens - Herman Varendonck
Toeschouwers: 22.000

Na Club Brugge KV - R Antwerp FC

R Antwerp FC haalt 2-0 achterstand op in spectaculaire topper: Ronny, Wim, Henk, de lat en sinterklaas

BRUGGE - Hoe is het mogelijk dat een zeer sterk presterend Club Brugge KV na een uitermate spectaculaire topper uiteindelijk een puntje heeft verloren aan de leiders van R Antwerp FC. Die vraag werd zaterdagavond op wel tien verschillende manieren beantwoord, naargelang het kamp van waaruit de uitleg kwam. Club BruggeKV-R Antwerp FC werd immers een wedstrijd zoals je er elke week te zien zou willen krijgen, maar zijn blijkbaar niet meer van deze tijd. Tenware in Olympia dan, want de Brugse derby ligt nog fris in het geheugen.

Hoe dan ook, deze als absolute topper aangekondigde partij werd er een van meer dan uitstekende kwaliteit. Ruim een uur lang fris en flitsend voetballend Club en R Antwerp FC dat in die periode nauwelijks anders kon dan proberen onder al dat geweld overeind te blijven. Op het moment dat het lot van de Antwerpse leiders definitief bezegeld leek met de tweede Brugse treffer van Degryse, hadden de bezoekers toch nog de kracht en de wilskracht over om met de hulp van de tegenstander, die gul voor sinterklaas speelde, nog terug te komen tot een gelijkspel. Die plotse ommekeer alleen al kon op verschillende manieren worden uitgelegd.

Geen Antwerpenaar die kon ontkennen dat de onbegrijpelijke vervanging van Beyens en enkele monumentale flaters in de Brugse afweer een en ander fel in de hand hebben gewerkt. Het was na de zogezegd geruststellende goal van Degryse, dat Henk Houwaart blijkbaar oordeelde dat hij Querter (niet aan de aftrap ten voordele van Ceulemans) wel een pleziertje kon gunnen. Alleen was het op z'n zachtst gezegd eigenaardig dat uitgerekend Beyens, tot dan een van de betere Bruggelingen, de plaats moest ruimen. Het bekwam Club trouwens al onmiddellijk heel slecht. Bij een corner van Frans van Rooij stond geen levende Brugse ziel aan de verste paal. Jan Poortvliet kon ongehinderd de aansluitingstreffer inkoppen.

Club leek daardoor niet aangeslagen. Integendeel. Aan de overzijde kon Wim De Coninck met twee reddingen op pogingen van Rosenthal en Ceulemans zijn team in koers houden. Dat was maar goed ook voor de leiders. In een sensationeel slot speelde doelman Van de Walle uiteindelijk nog eens voor sinterklaas en schonk na een potsierlijke botsing met zijn eigen maats Broos en van Wijk de uit de hemel gevallen gelijkmaker aan Frans van Rooij op een presenteerblad. Tien minuten voor het einde had het voor Club overigens zowaar nog op een totale catastrofe kunnen uitdraaien, maar in één en dezelfde seconde knalden Francis Severeyns en Frans van Rooij op lat en binnenkant paal.

Een nederlaag zou echter voor de Bruggelingen een al te zware straf zijn geweest. Eerlijk gezegd had de thuisploeg een uur lang de topper gemaakt. Franky Van der Elst liep andermaal sterk te spelen, Beyens was een bestendig gevaar op rechts, Degryse stond geen seconde stil en Ceulemans speelde zijn beste partij van het seizoen. Alleen liet Rosenthal (een nachtmerrie voor zijn bewaker Yves Vanderveeren) de kansen onbenut. Hij had er immers vier nodig vooraleer hij rond het halfuur Club eindelijk op voorsprong kon brengen. In het Club-offensief was Beyens bij een paar gelegenheden iets te zelfzuchtig. Wim De Coninck kon een kans uit de voeten van Degryse halen, zodat R Antwerp FC bij de rust nog mocht hopen.

De donderpreek van Kessler tijdens de rust had meteen effect, want Club perste er zowaar nog een twintigtal minuten durende stormloop uit. In die periode maakte Degryse z'n doelpunt. Rosenthal miste de kansen. Scheidsrechter Van den Wyngaert liet een duidelijke duwfout op Beyens onbestraft. Degryse plaatste de bal ook nog een keertje op de deklat. Zo bleef het bij een (zo zou achteraf blijken) onvoldoende grote voorsprong voor Club (Roland Lebuf - bron: onbekend - 14/09/1987).

Cisse Severeyns en Frans van Rooij op één centimeter van de winning-goal

BRUGGE — De topper tussen Club Brugge KV en onverwachte lijstaanvoerder R Antwerp FC is uitgegroeid tot een spektakel van formaat. Club Brugge KV liet gedurende een uur een geweldige indruk onder impuls van een uitmuntende Franky Van der Elst. De ongelukkige vervanging van kilometervreter Beyens en enkele dubieuze tussenkomsten van doelman Vande Walle, gaven R.A.F.C. de gelegenheid tegen de stroom op te roeien. "R.A.F.C. was 60 minuten niet in de wedstrijd en daar ben ik bijzonder ontstemd over. Tijdens de rust heb ik de spelers behoorlijk de les gelezen en ermee gedreigd op zondag twee keer te trainen", zo begon directeur Kessler zijn perspraatje. Het komt ons voor dat de R.A.F.C.-boss wat al te streng was in zijn analyse van die eerste helft.

R.A.F.C. moest weliswaar het spel ondergaan en zijn meerdere erkennen in een bijzonder solied Brugs team dat sterk in de diepte speelde. Dat is geen schande, want dit Club is momenteel de sterkste ploeg van het land. Frans van Rooij, Mark Van der Linden en Cisse Severeyns tekenden echter ook mooie driehoekjes op de groene mat, daarmee aantonend dat er mogelijkheden waren. Club nam voorsprong in de eerste helft en dat was verdiend. Het was met toevallig Rosenthal die scoorde. De snelle en hardwerkende Israëli had al twee kansen gemist, alvorens halverwege de eerste periode de 1-0 aan te tekenen. De voorzet kwam van Ceulemans, Rosenthal schudde zijn bewaker Yves Vanderveeren met een scherpe demarrage van zich af, Wim De Coninck was een verslagen doelman.

Voor het eerst dit seizoen stond R.A.F.C. op achterstand. De donderspeech die Kessler had gegeven tijdens de rust, leek aanvankelijk niet veel te helpen, want Club ontbond opnieuw zijn duivels. Franky Van der Elst en Degryse speelden op hoog niveau en Rosenthal bleef zwoegen. De raids van de onvermoeibare Beyens deden pijn. In die fase had Club de tegenstrever K.O. moeten zetten, maar enkel Degryse scoorde. Club Brugge KV maakte de fout overmoedig te worden. Een shownummertje van Mamadou liep bijna faliekant af, toen Mark Van der Linden alleen op doelman Vande Walle mocht afstormen, maar naast besloot.

Houwaart negeerde de verwittiging, waande de winst binnen en verving Beyens om hem te laten rusten met het oog op de wedstrijd in Leningrad. De Limburger reageerde boos (riskeert daardoor zelfs een schorsing van de clubleiding), de verwarring rond de wissel leidde tot concentratieverlies en binnen de minuut scoorde R Antwerp FC de aansluitingstreffer. Een hoekschop van Frans van Rooij, doelman Vande Walle bleef op zijn lijn, Jan Poortvliet kon ongehinderd binnenkoppen. Weer drukte Club Brugge KV het pedaal in en het mag een wonder heten dat er geen doelpunten bij kwamen. Dan kwam de anti-climax voor de thuisploeg. Op een ongevaarlijke pass van Mark Van der Linden voerde doelman Vande Walle een slapstick-nummertje op met van Wijk en Broos in de bijrollen .De attente Frans van Rooij kreeg de gelijkmaker cadeau.

Het laatste kwartier ging R.A.F.C. zowaar voor de overwinning spelen. Het scheelde trouwens maar een haar of de 2-3 was ook op het bond gekomen. Negen minuten voor tijd: een voorzet van Frans van Rooij, een spetter van Cisse Severeyns op de dwarslat, doelman Vande Walle was weer helemaal de kluts kwijt. Hij zag niet eens dat Frans van Rooij een tweede keer aanlegde. Via de binnenkant van de paal botste de bal weer in het veld. Dit was het 'moment suprême' van een denderende wedstrijd in een zinderend Olympiastadion (Henk Van Nieuwenhove - GvA - 14/09/1987).

Frans van Rooij dacht wel na

"Het feit dat we uit een geslagen positie terugkwamen, wijst op een schitterende conditie en onderstreept nogmaals de mentale sterkte van onze ploeg", aldus George Kessler. Over de vroege vervangingen was de man aan het roer erg duidelijk. "Heren, u weet dat ik nooit lang wacht om in te grijpen. Thierry Pister speelde ondermaats en ik stuurde dus Harry Cnops het veld op met de opdracht links op het middenveid een verdedigende taak op te nemen. Kort na de rust bracht ik Rudi Taeymans in voor Rudi Smidts. Het resultaat is u bekend. Rudi Taymans mist zijn boventanden. Met vleesbijten heeft hij last, maar op het terrein beet hij desondanks flink van zich af."

George Kessler was net aan een verhaal begonnen waarin een broodnodige versterking centraal stond, toen voorzitter Eddy Wauters aan zijn zijde verscheen. De president bevestigde: "Mijnheer Kessler wil er nog een speler bij. Hij zal die krijgen. Wij zijn ver gevorderd met de onderhandelingen."

Een lachende Frans van Rooij in de kleedkamer. Hij was op een gelukkige manier aan de gelijkmaker gekomen. "Vande Walle mag die goal rustig op zijn pet schrijven. Ik hoorde hem naar zijn verdedigers roepen hem de bal te laten. Ik zat er echter met mijn voetje tussen. Dat heb je met die Belgen. Zij botsten met z'n drieën op mekaar en ik was kennelijk de enige die nadacht." Goeie grap van Fransje. maar hij misrekende zich. Bij de bewuste fase was naast Vande Walle en Broos ook van Wijk betrokken en dat is ook een Nederlander (R.V. - GvA - 14/09/1987).

10 Mark Van der Linden

65' Luc Beyens (uit)/
Alex Querter (in)

82' Leo Vander Elst (uit)/
Jan Goyvaerts (in)

9 Thierry Pister (uit)/
12 Harry Cnops (in)
34'

3 Rudi Smidts (uit)/
13 Rudi Taeymans (in)
60'

Pascal Plovie
      Jan Poortvliet
      Wim De Coninck
25' Ronny Rosenthal 1-0
Ruststand 1-0
52' Marc Degryse 2-0
      Jan Poortvliet 2-1 67'
      Frans van Rooij 2-2 76'
90' Eindstand 2-2 90'