Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Real Madrid
1 2
31.10.1957 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: ... Hartzig
Toeschouwers: 55.000

Wedstrijdverslag

Euforie niet te meten

Op 31 oktober 1957 liep de Bosuil bijna vol voor de eerste Europese confrontatie met de Koninklijke Madrilenen, de winnaars van de eerste twee edities van de beker met de "grote oren". Sommige Antwerpse firma's gaven hun personeel een halve dag vrij om deze match van het jaar niet te missen. Royal Antwerp FC speelde een schitterende wedstrijd.

Na een daverende start met twee schoten op het doelhout van Vic Mees en Jef Van Gool, kwamen de Madrilenen via Di Stefano op voorsprong. Op het moment dat Stan De Backer met een machtig schot vanop 25m gelijkstelde, was de euforie niet te meten. Vic Mees knalde een onhoudbare bal tegen de deklat.

Niet veel later kopte Di Stefano de bezoekers opnieuw op voorsprong. Bij die 1-2 stand moest de Madrileense stopper Santamaria Eddy Bertels, op weg naar de gelijkmaker, neermaaien met de grove middelen. Eervolle nederlaag, de 55.000 aanwezigen waren vol bewondering voor de prachtige wedstrijd (Antwerp Clubblad - Arthur Breughelmans - Walter Voet - 1995-08-01).

Gazet van Antwerpen zag het zo

Royal Antwerp FC was kampioen van BelgiŽ geworden na het seizoen 1956-1657 en werd door het lot tegen Real Madrid uitgeloot voor de Europese Beker der Landskampioenen, de Europese topclub van die tijd.

Vijfenvijftigduizend toeschouwers drumden zich op die weekdag van oktober een weg naar het Bosuilstadion dat een uniek schouwspel ten beste gaf.

Het werd een begeesterende wedstrijd waarin Royal Antwerp FC overmoedig de repliek gaf aan de Europese Kampioenen, die nochtans tot 0-1 uitgelopen waren. Een legendarisch tegendoelpunt van Stan De Backer die de Real-doelverdediger met een ver schot in de kruishoek versloeg, bracht dadelijk een reactie van Real tot stand. Het was Di Stefano die er enkele minuten nadien1-2 van maakte.

Dat bleef de uitslag, maar Royal Antwerp FC had zich tijdens dat onvergetelijke anderhalf uur haast de gelijke van de Madrilenen getoond (GvA - 1957-11-02)

(bron: Antwerp Clubblad & de pers - 02/11/1957)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Real Madrid

Elftallen

Wim Coremans
Louis Lambert
Jos Van Ginderen
Leon Wouters
4 Vic Mees (K)
Bob Maertens
Ward Beyers
Stan De Backker
Jef Van Gool
Eddy Bertels
Louis Verbruggen
Rogelio Antonio DOMINGUEZ
Angel ATIENZA Landeta
Rafael LESMES Bobed
Juan SANTIESTEBAN Troyano
Josť Emilio SANTAMARIA Iglesias
Josť Maria ZARRAGA Martin (K)
Raymond KOPA Josť
Ramon MARSAL Ribo
Alfred DI STEFANO Laulhe
Josť Hector RIAL Laguia
Francisco GENTO Lopez

Wissels


Begin Match
      Alfred DI STEFANO Laulhe 0-1 14'
Ruststand 0-1
58' Stan De Backker 1-1      
      Alfred DI STEFANO Laulhe 1-2 62'
90' Eindstand 1-2 90'
TERUG