Pieter Vandevenne - Alex Debruyne
Toeschouwers: 5.000

Na KSK Beveren - R Antwerp FC

Het bekende scenario: Peeraer valt in en scoort

BEVEREN. — "Wat baat het om felicitaties in ontvangst te nemen, als we toch geen punten pakken", stelde een ontgoochelde Leon Nollet na afloop. Inderdaad, de verrichting die de rood-witten zaterdagavond op het Freethiel weggaven, was zeker een van de beste van dit seizoen. R Antwerp FC speelde 80 minuten goed mee, maakte zelfs gelijk, maar werd in de slotfase onverwacht nog de das omgedaan door supersub Peeraer. Een ploeg die in moeilijkheden verkeert, heeft gewoonlijk het geluk tegen zich en dat was met R Antwerp FC zeker het geval. Als de kopstoot van Harry Cnops in de 17e minuut niet toevallig door Gorez van de lijn werd geveegd, zou het allicht op een heel andere wedstrijd uitgedraaid zijn. Niettemin was R.A.F.C. in die eerste helft toch op achtervolgen aangewezen toen Stalmans, net voor het halfuur, de bal doortikte naar Kusto, die prachtig voorgaf tot bij een goed gevolgde Ekeke.

Wie dacht dat R Antwerp FC vervolgens in de verdrukking gespeeld zou worden, kwam bedrogen uit. Onder impuls van een kilometervretende Frans Van Rooij, die zaterdagavond bewees een valabele aanwinst te zijn, gingen de bezoekers resoluut op zoek naar de gelijkmaker. Harry Cnops kwam daar kort voor de koffie erg dicht bij. Cisse Severeyns claimde in de 52e minuut een strafschop nadat hij in de fatale zone was neergelegd. Magerat zag er geen graten in. In de 62e minuut kreeg rood-wit toch loon naar werken. Harry Cnops verlengde een actie van Frans Van Rooij naar Cisse Severeyns, de Waaslandse verdediging aarzelde, de Antwerpse spits duwde binnen. Het agressievere voetbal van R.A.F.C. had toch resultaat opgeleverd.

Intussen was Peeraer echter in het veld gekomen en iedereen weet nu onderhand wel wat dat betekent. De joker van KSK Beveren moest opnieuw de beslissing forceren. Daarvoor wachtte de supersub tot negen minuten voor tijd, toen hij de bal vrij kon binnenwerken. Het bekende scenario van de laatste weken... Voor KSK Beveren een morele opkikker voor de wedstrijd in Torino. R.A.F.C. komt in steeds slechtere papieren, ondanks de inbreng van Berry Van Aerle en Frans Van Rooij (Ludwig De Smedt - GvA - 24/11/1986).

Invaller Peeraer forceert de beslissing

Beveren - De op papier voor KSK Beveren gemakkelijke opdrachtwerd uiteindelijk met erg veel moeite tot een goed einde gebracht. Sommig Wase spelers acteerden duidelijk onder hun niveau. Zij liepen wellicht al met de komende Europese trip naar Torino in het hoofd of namen de tegenstander te licht op.

R Antwerp FC, ongetwijfeld versterkt door de twee Nederlanders, speelde een moedige partij maar werd de das omgedaan door de supersub van KSK Beveren, Frank Peeraer. Voor R.A.F.C. betekent dit verlies op de Freethiel de negende opeenvolgende nederlaag. KSK Beveren daarentegen blijft na het falen van Club Brugge KV nog de enige ongeslagen ploeg in de hoogste afdeling.

Geen grote opkomst voor de Scheldederby die onder slechte weersomstandigheden werd gespeeld. Regen, wind en bovendien een zompige grasmat. R.A.F.C. trad voor het eerst aan met zijn Nederlandse aanwinsten Berry Van Aerle en Frans van Rooij. Trainer Nollet had zijn pionnen bovendien goed geplaatst. Rudi Smidts bij Fairclough en Rony Van Rethy bij Ekeke. De thuisploeg nam echter ook geen enkel risico en bewaakte prima de drie spitsen van de Great Old.

Aanvankelijk was het aftasten met een paar afstandsschoten waarbij vooral doelman De Wilde zich nogal onzeker toonde. Na 17 minuten luidde de noodklok voor KSK Beveren. Cisse Severeyns mikte een hoekschop naar het hoofd van Harry Cnops. De spits knikte raak, Gorez redde op de lijn. Vlak daarna opnieuw een fraaie aanval van de Sinjoren. Nu kon Danny Pfaff in extremis het afdrukken van Harry Cnops beletten. Flankverdediger Lodders had het overigens lastig met de uitermate bedrijvige Harry Cnops. Wellicht heeft de spits van R.A.F.C. de mislukte transfer naar de Freethiel nog niet helemaal verteerd.

Uit de eerste collectieve Beverense aanval scoorde Ekeke. Via Theunis en Stalmans belandde de bal bij Kusto. De Pool flitste langs de flank, weg van Pister en trapte een fijne voorzet naar Ekeke. De man uit Kameroen wipte iets hoger dan zijn belager Rony Van Rethy en kopte binnen. De bezoekers kregen na de pauze meer greep op de wedstrijd. De gegriepeerde aanvoerder Theunis had het bijzonder moeilijk met de gewezen PSV-er Frans van Rooij. Bovendien lag de vaardige Cisse Severeyns voortdurend op de loer om de kleinste fout af te straffen. Na een goed uur was het zover.

Frans van Rooij zwiepte een keurige voorzet tot bij Cisse Severeyns. Die benutte een nieuwe aarzeling in de plaatselijke defensie om de verdiende gelijkmaker binnen te tikken. De thuisploeg kwam nu duidelijk in problemen. De vleugels werden volkomen verwaarloosd en op het middenveld draaide het vierkant. Trainer Novak haalde zijn joker Peeraer in en wisselde nadien ook de vermoeide Theunis. R.A.F.C. controleerde de wedstrijd, maar nam blijkbaar genoegen met de puntendeling. Leon Nollet trok alles in verdediging en dat werd hem uiteindelijk fataal.

Zeven minuten voor tijd lanceerde Kusto de stevige Peeraer. Hij worstelde zich voorbij enkele aanklampende Sinjoren en vlamde raak. Een hard vonnis voor R.A.F.C. (Robert Vercauteren - bron: onbekend - 14/11/1986)

Nederlanders zijn versterkingen" (Leon Nollet)

BEVEREN — "R Antwerp FC heeft een goede wedstrijd gespeeld en toch weer maar eens verloren", aldus een rustige oefenmeester Leon Nollet na de wedstrijd in Beveren. De halve inzet zat erin, maar het heeft niet mogen zijn. Het wordt tijd dat de bal eens gaat rollen voor R Antwerp FC. De Nederlanders, Berry Van Aerle en Frans Van Rooij zijn versterkingen, ook de Bulgaar Plamen Nikolov zal een versterking zijn. Hij is niet voor niets 40 keer internationaal", aldus Leon Nollet die ervan overtuigd is dat R Antwerp FC de volgende weken de degradatiezone zal verlaten (L.D.S. - GvA - 24/11/1986).

Bulgaarse versterking

Bosuil — De Antwerpse bedrijvigheid houdt met de aanwerving van de Nederlanders Frans Van Rooij en Berry Van Aerle niet op. Alles wijst er op dat het bestuur van de Bosuil nog deze week met een nieuwe stunt zal uitpakken. De naam van de aanwinst werd niet vrijgegeven. Laten we het houden bij een getekend voorakkoord met een Bulgaars internationaal. De man in kwestie werd al meer dan 40 keer voor zijn land geselecteerd. Hij was erbij tijdens de Mundial en dat zal ook zo zijn in de woensdagmatch tegen België. Dus allemaal goed opletten wie er op woensdag op de rechterstrook van het middenveld van de Bulgaren opvallende dingen staat te doen (GvA - 24/11/1986).

Door het oog van Bob (12)

De twee PSV-Nederlanders Frans Van Rooy en Berry Van Aerle presteerden sterk op de Freethiel, toch diende hun club in een negende opeenvolgende nederlaag te berusten. Halfweg de eerste helft kwam roodwit ei zo na op voorsprong, maar de kopbal van Harry Cnops werd door Patrick Gorez op de doellijn weggewerkt. Even later was het aan de overzijde wel raak toen Ekeke een gemeten voorzet van Kusto inkopte (1-0). KSK Beveren kende zijn beste periode. Zonder Frans Van Rooy die op de lijn een bal diende te ontzetten om alzo de 2-0 te beletten, zou de wedstrijd gespeeld geweest zijn.

De tweede helft ging R Antwerp FC op zoek naar de gelijkmaker. Scheidsrechter Magerat slot bij een penaltyfout op Francis Severeyns evenwel de ogen. Toch kon de spits in de 63' na een voorbereidende actie Frans Van Rooy-Harry Cnops gelijkstellen (1-1). Onder impuls van een technisch sterke Frans Van Rooy toonde R Antwerp FC zich van dan af de betere ploeg. Met de inbreng van Peeraer bij de thuisclub kwam echter het keerpunt! De rood-witte verdediging kreeg tijdens het slotkwartier geen vat op de Beverense joker. Negen minuten voor tijd liet Peeraer met een geplaatste bal Nicky Schippers kansloos (2-1). Tergend onrechtvaardig!

Het newlook R Antwerp FC, bij de volgende wedstrijd versterkt met de Bulgaarse internationaal Nikolov, mag gewoonweg niet degraderen al is de kloof inmiddels wel al vier punten (Antwerp Clubblad 9 - 25/01/1987).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 24/11/1986)

11 Harry Cnops

66' Patrick Stalmans (uit)/
Frank Peeraer (in)

75' Paul Theunis (uit)/
Dominique Lemoine (in)

Marek Kusto
      Rony Van Rethy
      Frans van Rooij
27' Eugène Ekeke 1-0
Ruststand 1-0
      Cisse Severeyns 1-1 65'
81' Frank Peeraer 2-1
90' Eindstand 2-1 90'