Toeschouwers: 5.000

Na R Antwerp FC - KSV Waregem

Frans van Rooij valt stil en de kanonnen zwijgen

Deurne — "Ik heb de ploeg in mijn hoofd, maar ik ga ze niet vrijgeven zei George Kessler vrijdagavond. Een en ander werd duidelijk toen Frank Mariman als libero en Danny Koeckelcoren als bankzitter aan de zonnige middag begonnen.

De plannen van het thuisfront werden al vlug in de war gebracht toen Ronny Prins rond de tiende minuet in botsing kwam met Karagiannis. Verzorging en een vroege vervanging voor de Antwerpspeler. Voor de bezoekers maakte het allemaal niet veel uit. Zij overklasten een erg onzorgvuldig opbouwend R Antwerp FC. Christiaens, voortdurend op de rand van buitenspel, werd op links niet door de vlaggeman gestuit en zijn inzenden verraste iedereen, behalve Niederbacher. Kop tegen de bal en nul-een. Het eerste kwartier was net vol. Het inkomen van Cisse Severeyns zette Harry Cnops een plaats achteruit. Hij moest er voor zorgen dat Decraeye achter hem moest lopen en niet omgekeerd. Ondanks het vaak stuntelig aangeven van de 'blauw-witte' gastheren was de wedstrijd toch aangenaam om volgen. Een paar rushes van Berry van Aerle, een schitterend schot richting winkelhaak van Frank Mariman en pogingen van Veyt en Karagiannis (paal!) hielden de spanning erin.

Na de pauze was het de beurt aan R.A.F.C. Cisse Severeyns kopte op hoekschop van Frans van Rooij krachtig in de armen van De Coninck. Harry Cnops schoot na een solo van veertig meter in het zijnet. Hij deed dat nog eens over. Deze keer vertrok hij op eigen helft, nam met twee tempoversnellingen zowat half KSV Waregem te grazen en liet de netten opnieuw, zij het langs de buitenzijde, trillen. Naar het einde toe rolde de bal haast ononderbroken in de buurt van De Coninck. Veel geharrewar, maar weinig gevaar tussen de palen. R.A.F.C. scoorde een keer in vijf wedstrijden en het was er aan te zien. Dat er uiteindelijk te weinig doelgevaar ontstond, mag ook worden toegeschreven aan het sterke verdedigen van de gasten. Desloover kleefde op Mark Van der Linden, kapitein Millecamps toonde zich op alle stroken van het veld. Danny Koekelcoren werd tien minuten voor affluiten rechtsachter zodat Berry van Aerle mee ten aanval kon. Het mocht niet baten.

Het lijdt geen twijfel dat de mindere periode van R Antwerp FC gelijk loopt met de terugval van spelmaker Frans van Rooij. Veelbezongen Frans slaagt er de laatste weken niet meer in zijn stempel te drukken op het gebeuren (R.V. - GvA - 23/03/1987).

Millecamps spot met zoveel steriliteit

DEURNE — Van de Antwerpsupporters wordt veel geduld gevraagd. Sinds de zeventiende minuut van de op 15 februari op de Bosuil gespeelde derby, moeten de aanhangers van de 'Great Old' wachten op een doelpunt. Scoren was niet mogelijk tijdens de drie volgende wedstrijden. Evenmin tijdens de wedstrijd van de vierentwintigste speeldag. Al 433 minuten jagen de volgelingen van George Kessler dus achter een doelpunt dat hen uit de nieuwe miserie moet helpen. "Geen paniek", zei de Antwerptrainer na de 0-1 nederlaag tegen KSV Waregem. "De sponsor leeft met jullie mee", kregen de teleurgestelde supporters te lezen en te horen.

Voortgaande op hetgeen de Antwerpspelers tegen KSV Waregem brachten, zal het wachten nog lang duren. Spelers die er zelden of nooit in slagen een rechtstreekse tegenstander uit te schakelen en alle reflexen, instincten en inspiratie missen om in het gebied van de waarheid toe te slaan, kunnen nu eenmaal niet scoren. Tot vervelens toe werd dat alweer vastgesteld.
Tijdens het vierde kwartier en zesde kwartier was de druk van de thuisspelers groot. Zelden of nooit kwam de al tijdens de zeventiende minuut door de gasten verworven voorsprong in gevaar. Dat had niet alleen veel te maken met de steriliteit van de spelers, maar ook met de kordaatheid, het doorzicht en de traptechniek van Marc Millecamps en zijn gezellen.

Die weerden veel Antwerpaanvallen met de glimlach. De aanvoerder van KSV Waregem had bovendien tijd genoeg om de bal telkens in de goede voeten te sturen. Met Danny Koekelcoren (volgende week geschorst en de jongste weken niet op dreef) op de bank en Frank Mariman als libero die meer aanviel dan verdedigde, bouwde de thuisploeg de eerste aanvallen op maar Harry Cnops trapte de bal op de voorzet van Mark Van der Linden naast de verste paal. Onmiddellijk na het eerste kwartier hadden de gasten het niet moeilijk om op hun beurt aan te vallen. Sneltrein Decraeye liet Ronny Prins letterlijk ter plaatse, maar op diens voorzet plaatste Veyt de bal met het hoofd over het doel.

Het voor R.A.F.C. fatale doelpunt was slechts uitgesteld. Geen minuut later ontweek Christiaens de buitenspelval en vond opportunist Niederbacher met zijn voorzet vanop links alleen voor de Antwerpkooi. Een spartelende Ratko Svilar kon het onheil niet voorkomen. De gasten misten dekans om hun voorsprong te verdubbelen, zagen de vaak oprukkende Frank Mariman een harde bal nipt over het doelhout trappen. Veyt trapte evenwel tegen Ratko Svilar, Karagiannis besloot tegen het doelhout. Met Severeyns op het terrein en Harry Cnops in een meer teruggetrokken positie, dwongen de thuisspelers na de rust wel veel hoekschoppen af.

Het waren de lange en bewonderendswaardige inspanningen van Harry Cnops en Berry van Aerle die R.A.F.C. het dichtst bij de verdiende gelijkmaker brachten. Vooral in de slotminuten drong de thuisploeg met uitblinker Berry van Aerle mee in de voorste linies nog fel aan. Scoren was voorde elkaar verdringende Antwerpspelers een onmogelijke opgave, al 433 minuten lang (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 23/03/1987).

Lof voor Berry van Aerie en Frank Mariman

Deurne - In het kamp van de thuisploeg leek George Kessler helemaal niet aangeslagen. Ook hij had lovende woorden voor Berry van Aerle. "Gisteren lag Berry van Aerle nog in bed met hoge koorts. Ik ben blij dat hij er toch bij was. Het is een knul met een heerlijke mentaliteit. George Kessler vond libero Frank Mariman de beste man op het veld. "Hij was de grote rustbrenger en stimuleerde de bele ploeg." (R.V. - GvA - 23/03/1987).

Door het oog van Bob (24)

Tegen boeman KSV Waregem is gebleken dat het Kesslereffect uitgewerkt is! De Great-Old voetbalde immers, vooral dan tijdens de eerste helft, zonder vertrouwen en het doelpunt van Niederbacher (17') deed de onzekerheid in de Antwerprangen zeker niet afnemen.

Dank zij een attente Svilar liep KSV Waregem voor de rust niet verder uit. Tijdens de tweede 45 minuten konden de Bosuilen het evenwicht enigszins herstellen. De enkele doelkansen werden echter overhaast verkwanseld. Uiteindelijk dienden de in het blauw acterende Antwerpspelers te berusten in een al bij al verdiende Waregemse zege (Antwerp Clubblad 17 - 23/05/1987).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 23/03/1987)

7 Richard Niederbacher

23' 9 Ronny Prins (uit)/
13 Cisse Severeyns (in)

78' 6 Arek Klimas (uit)/
12 Danny Koekelcoren (in)

9 Alain Van Baekel (uit)/
12 Nick Descamps (in)
61'

11 Hans Christiaens (uit)/
5 Marc Mertens (in)
81'

Harry Cnops
      Hans Christiaens
      Richard Niederbacher 0-1 17'
Ruststand 0-1
90' Eindstand 0-1 90'