Koen De Lange - Charles Colet
Toeschouwers: 5.000

Na R Antwerp FC - KSK Beveren

Harry Cnops en Pascal Plovie engelbewaarders

DEURNE - "De strijd gaat verder. De sterken blijven over", zo sprak de grijze profeet Kessler na een pittige en sportieve streekderby, die pas na de rust sfeer bracht in het Bosuilstadion. Alles bijeen haalden de rood-witten een verdienstelijk en verdiend resultaat weg tegen een Europees kandidaat, die duidelijk te stroef was in de afwerking. Gezien de uitslagen van de concurrentie bleef het voor R Antwerp FC echter een patstelling op de degradatieschaakbord.

Harry Cnops en Pascal Plovie zijn dit keer de engelbewaarders geweest van de Kessler-formatie, die al vroeg aangeslagen was door een dom doelpunt, maar de nodige teamgeest kon opbrengen om die achterstand weg te werken. Als men de som maakt van de beide duels tussen R Antwerp FC en de Waaslanders is het nauwelijks te geloven dat KSK Beveren dubbel zoveel punten veroverde als de 'liefdevolle kleuren'. Vijf minuten voor de pauze maakte Harry Cnops zijn vierde cornpetitiegoal, goed voor de gelijkmaker. De aanvoer was van Nederlands fabrikaat. Frans van Rooij trapte een cross over de hele breedte van het veld, Berry van Aerie jumpte voorbij Maes om de bal naar de tweede paal te tillen. Een erg toegewijde Harry Cnops, in de spits vaak aan zijn lot overgelaten, kopte feilloos binnen.

De tweede engelbewaarder was wittekop Pascal Plovie, die een beresterke wedstrijd weggaf als voorstopper en Fairclough praktisch neutraliseerde. Twee minuten voor het eindsignaal maakte Danny Koekelcoren een slippertje, dat de thuisploeg zuur had kunnen opbreken. Pascal Plovie kwam als de bliksem terug om de Engelse spits de pas af te snijden. Heeft Danny Koekelcoren de boter gegeten met het oog op de pikante derby te Berchem? Het is zeker dat de Antwerpaanvoerder te weinig autoriteit uitstraalde als libero en samen met Frank Mariman aan de basis lag van de Beverense treffer. De kortsluiting werd door de gladde Kusto afgestraft. Oog in oog met Ratko Svilar faalde hij inderdaad niet in het precisiewerk.

Een slag onder de gordel voor de rood-witten, die er met veel enthousiasme tegenaan waren gegaan, maar geen openingen vonden in de geel-blauwe afweer. Lambrichts en Lodders wisten met alles raad. De jonge Van Britsom bevestigde in alle opzichten zijn knappe maiden-match. Hij hield ook Frans van Rooij aan de klap, doelmatiger dan Rudi Smidts die Ekeke moest schaduwen. De kleurling kon wel fouten uitlokken maar miste, vier minuten na de openingstreffer, het tweede doelpunt toen hij de ruimte kreeg maar niet de nodige beheersing had. De gasten bleven meer bedreven in het maneuver, maar naar de rust toe geraakten ze toch in nesters toen R Antwerp FC de aanvallen breder uitsmeerde en de beloning mocht opstrijken.

De wedstrijd brak na de rust voorgoed open met een jagende en offensieve thuisploeg, maar ook een gretig counterende tegenstander. In het vierde kwartier waren er meer opwindende taferelen dan in de rest van de wedstrijd. Een solo van Harry Cnops en knappe staaltjes van Mark Van der Linden, Frans van Rooij en Frank Mariman. Een tweede doelpunt zat er echter niet in. Idem overigens voor de Waaslanders. Twee glasheldere kansen, geserveerd door Kusto en Ekeke, werden door een te drieste Fairclough naar de haaien geschoten. Frank Mariman was de rustbrenger op het middenveld, maar R Antwerp FC moest geleidelijk gas terugnemen.

Kusto werd gewisseld, omdat hij de opdrachten van de trainer aan zijn laars lapte. De Pool was ook de enige die een zware overtreding maakte op Frans van Rooij. Beide ploegen uiteindelijk tevreden met een punt, ook George Kessler. "Mijn zestiende wedstrijd bij R Antwerp FC en zestien punten!", besloot hij (Frans Van Bergen - GvA - 27/04/1987).

Van Britsom legt Antwerpmotor stil

DEURNE — Het degradatiespook is nog lang niet weggevlogen uit het Bosuilstadion. Na het gelijkspel tegen KSK Beveren blijft R.A.F.C. immers op de op twee na laatste plaats. De thuisploeg had zaterdagavond echter meer verdiend, op grond van een betere tweede helft. Het bange KSK Beveren hield zijn rangen gesloten. Vooral Van Britsom speelde een erg verdienstelijke wedstrijd. De 21-jarige, die vorige week tegen KSV Waregem debuteerde met een fraai doelpunt, hield Frans van Rooij helemaal uit de match en legde daardoor meteen de Antwerp-motor stil. Rood-wit moest het noodgedwongen langs de flanken proberen waar Berry van Aerle een paar geslaagde acties liet optekenen. De Beverense spitsen kwamen niet in het stuk voor. Dat was vooral te danken aan Pascal Plovie, die Fairclough negentig minuten lang stil en vijf minuten voor tijd van de winnende treffer hield.

Het begon allemaal niet zo goed voor R.A.F.C. Na zeven minuten stond al een 0-1 stand op het bord. Het was één van de domste doelpunten van dit seizoen. Stalmans trapte een voorzet richting Kusto, maar de bal zou makkelijk opgevangen worden door de plaatselijke verdediging. Dat dacht men toch. Frank Mariman en Danny Koekelcoren liepen elkaar knullig in de weg zodat de Pool Marek Kusto geen moeite had om de wederoptredende Ratko Svilar te vloeren. Meteen konden de mannen van trainer Novak aan hun geliefkoosd countervoetbal beginnen. Aanvankelijk zag het er naar uit dat die speelwijze succes zou opleveren. Veel gevaar ging er van R.A.F.C. niet uit. Een verraderlijke voorzet van Frank Mariman werd door Maes weggetrapt, een hoge bal van Thierry Pister moest in hoekschop worden verwerkt. Vijf minuten voor de pauze viel de gelijkmaker toch. Berry van Aerle schoot een eerste keer uit zijn voethaken, zette Maes in de wind en zag zijn hoge voorzet door Harry Cnops aan de tweede paal binnengekopt.

Het vierde kwartier was het mooiste uit de wedstrijd. Eerst bedreigde Rony Van Rethy doelman De Wilde met een afstandsschot na een puike combinatie Berry van Aerle-Frans van Rooij. Daarna kon Fairclough een misser van Rudi Smidts niet uitbuiten. Met een gevaarlijk schot van Mark Van der Linden en een hoge knal van Fairclough werden de eerste tien minuten na de pauze volgemaakt. Daarmee hadden we het beste gehad. KSK Beveren leek tevreden met het gelijkspel. R.A.F.C. leek niet bij machte om door te gaan. Naar het einde van de al bij al best genietbare partij leek de thuisploeg onverdiend de boot in te gaan. Fairclough, die het achteraf samen met Kusto hard te verduren kreeg van zijn trainer, leek vrije baan te krijgen, maar zag zich in allerlaatste instantie afgeremd door Pascal Plovie, die met een brede sliding de bal kon terugleggen op Ratko Svilar.

Opmerkelijk was wel dat gedurende de laatste twintig minuten KSK Beveren de beste indruk naliet. Niet toevallig wellicht dat Theunis, aanvankelijk op de bank gehouden vermits het vast staat dat hij aan het einde van het seizoen de Freethiel verlaat, toen net was ingevallen. Met Van Britsom heeft KSK Beveren een meer dan waardige vervanger. R.A.F.C. heeft haar lot in eigen handen, vermits het de komende weken de staartploegen te bekampen krijgt. Of dit een voordeel is, dient te worden afgewacht (Edwin Mariën - bron: onbekend - 27/04/1987).

Door het oog van Bob (29)

Al vroeg in de wedstrijd werd de Great-Old door een snelle actie van Kusto op achterstand geplaatst (0-1). KSK Beveren, dat op onverbeterlijke wijze de voorsprong kan verdedigen, stelde R Antwerp FC voor een aartsmoeilijke opgave!

De rood-witten bleven in hun kansen geloven en in de 40e minuut wezen de bordjes 1-1. Berry van Aerle ging aan de loop op rechts en stuurde haarfijn van aan de hoekvlag de bal buiten het bereik van doelman De Wilde. Harry Cnops had aan de tweede paal maar in te knikken (1-1).

Tijdens de tweede helft bleven de rood-witten tegen een voorzichtig KSK Beveren de betere ploeg. Tot scoren kwamen ze niet meer. Het was bovendien oppassen geblazen voor het gevaarlijk counterend KSK Beveren. Ratko Svilar, Berry van Aerle. Pascal Plovie en Frank Mariman voorkwamen een tweede Wase treffer (Antwerp Clubblad 17 - 23/05/1987).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 27/04/1987)

9 Paul Theunis (in)
68'

10 Marek Kusto (uit)/
12 Salvino Marinelli (in)
79'

Marek Kusto 0-1 7'
40' Harry Cnops 1-1
Ruststand 1-1
90' Eindstand 1-1 90'