Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Flamengo Rio de Janeiro FC
2 2
20.08.1980 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven
Toeschouwers: 20.000

Wedstrijdverslag

Liefdekleuren vieren eeuwfeest

20.000 fans vieren 'liefdevolle kleuren'


ANTWERPEN - R Antwerp FC heeft gisteravond voor een groot publiek op een geslaagde wijze zijn honderdjarig bestaan gevierd. Nadat de ploeg 's middag reeds door het gemeentebestuur van Deurne werd gehuldigd, startte op de Bosuil om 18u. het feestprogramma.

In een voorwedstrijd speelden de Antwerp UEFA-juniores tegen hun collega's van het nationale elftal. De elf van Julien Labeau vond pas na de rust het goede ritme dankzij een vroege treffer van Sanders. De nationale ploeg domineerde van dan af R Antwerp FC, zodat het in de 56e min. terecht 0-2 werd door een sterke kopbal van de hoogopverende Wégria. Twee minuten later kwam R Antwerp FC toch aan de verdiende tegentreffer toen Cobbe en Vanderlinden de verdediging van de nationale ploeg uiteenspeelden.

Na deze voorwedstrijd ging het programma verder met een extra-trekking van de nationale loterij en een optreden van de Belgische kampioenen-majorettengroep Flemish Girls uit Lokeren. Door de sterke wind liep het programma echter even uit toen de luchtballon van de nationale loterij en het optreden van de Vlaamse valschermklub aan de orde waren. Dat kon de feeststemming echter niet bederven. Na de huldiging van de Oude Gloriën, die mee de hoogtepunten van het honderdjarige R Antwerp FC hebben gemaakt, groeide de stemming tot een apotheose toen gastspeler Karl Kodat met R Antwerp FC op het veld verscheen (bron: onbekend - 21 augustus 1980)

Weinig hoogtepunten


BOSUIL - Een denderende vertoning is het treffen tussen de nationale Uefa's en de jongeren van R Antwerp FC niet geworden. De eerste helft brachten de internationalen van Julien Labeau er weinig van terecht, ook al omdat een paar pionnen te zwak uitvielen en na de rust vervangen werden. Antwerp toonde zich beter en was enkele keren gevaarlijk langs Mermans. De beste kans voor de leerlingen van Vic Mees situeerde zich na 20', toen een voorzet van Ruts puik werd overgenomen door Cobben en er een beste Verlinden nodig was onder de deklat om te beletten dat de internationalen op achterstand werden gespeeld. Ook zij kregen een kans, die echter jammerlijk de nek werd ongewrongen door Lierenaar Van Noten.

De inbreng van Crockaerts voor Van Noten en Lemmens voor Van Looy bracht meer leven in de Labeau-brouwerij. De internationalen gingen vlotter combineren en al na twee minuten schoot Sanders een doelpunt binnen. Antwerp deemsterde weg en bleef nog alleen gevaarlijk op vrije trappen. In de 27' werd het via een puike kopstoot van Wegria verdiend 0-2. Zij het dat amper een minuut later Cobben aan Van der Linden de kans bood om de achterstand van de gastheren te milderen. Al bij al een wedstrijd die aan een traag tempo werd gespeeld en weinig echte hoogtepunten bood.
R.A.F.C.-Uefa's: De Peuter - Van Paemel - Van Hoof - Kemland - Sels - Mermans - Van Asch - Van Tilburg - Ruts -Cobben - Van der Linden.
Nationale Uefa's: Verlinden (30' Bodart) - Brusselmans - Verhulst - Van Dikkelen - Daemers - Kerkhove (40' Lorre) - De Wachter - Van Looy (30' Lemmens) - Sanders - Wégria - Van Noten (30' Crockaerts)(René Matiën - bron: onbekend - 21 augustus 1980).

Staande ovatie voor oude gloriën


BOSUIL - Een van de echte grote hoogtepunten in de Bosuilkuip was ontegenzeggelijk de parade van de Oude Gloriën. Een brok legende en onuitwisbare herinneringen, toen onder een haag van vlaggen de steunpilaren van de Great Old uit vroegere tijden naar het centrum van het speelveld marcheerden, figuren uit de periode 28 - 30 met Mortelmans en Van Dijck, uit de jaren 44 met Bob Paverick en last but not least uit 1956 met Vic Mees als blikvanger. Al die gewezen voetballers - toch nog eens voorgesteld aan het publiek dat spontaan aplaudisseerde - kregen een erkentelijkheidsmedaille overhandigd door de heren Julien Boydens en Eddy Wauters van wie de laatste trouwens zelf nog een medaille in ontvangst mocht nemen als oud-speler.

Een staande ovatie van een publiek, dat grote momenten zag herleven uit een rijke voetbalgeschiedenis, kwam er voor Bob Paverick, Vic Mees, Eddy Wauters en Karl Kodat die voor de gelegenheid nog eens voor R Antwerp FC aantrad tegen het Braziliaanse Flamengo Rio de Janeiro. (R.M. - bron: onbekend - 21 augustus 1980).

De Braziliaanse landskampioen zeven minuten voor tijd naast Belgische eeuweling - Schitterende doelpunten van Fazekas en Van der Elst


Bosuilstadion, woensdagavond - Twee schitterende doelpunten van Fazekas en Van der Elst volstonden niet voor de Belgische voetbaleeuweling om afstand te nemen van Flamengo. De Braziliaanse kampioen, die wervelend voetbal op de grasmat legde, kwam iedere keer terug. Het was de ingekomen Adilho die voor de beide doelpunten zorgde, waardoor de Braziliaanse landskampioen met een gelijkspel van het terrein kon stappen. Al bij al een schitterende avond voor de circa 20.000 toeschouwers. Deze kregen niet alleen briljant voetbal van de Brazilianen voorgeschoteld, maar waren ook erg opgetogen over de erg goede prestatie van R Antwerp FC.

Robert Geens, voor de wedstrijd gevierd, leek nog altijd onder de indruk van de huldiging die hem werd bedacht want in de eerste minuten speelde hij de bal slecht terug op doelman Dieltiens. Nunez, de gevaarlijkste Braziliaanse schutter, besloot echter in het zijnet. De Braziliaan Rondineli wilde niet achterblijven t.o.v. de gewezen aanvoerder van de eeuweling. Raoul was verplicht in de voeten van Moeller te duiken.
De Hongaar lag in het middenveld met Bonne aan de basis van knappe Antwerpaanvallen. In de 12' was er een schitterende actie via Möller, Fazekas, Kodat en opnieuw Fazekas die met een geweldig applaus werd beloond. Waren de technisch vaardige Brazilianen briljant bij het opbouwen van de acties, bij de afwerking schoten ze tekort.

Dreef de wedstrijd op een hoog peil, het ontbrak toch aan opwinding. Daar zorgde dan Laszlo Fazekas voor als hij na 24' uit voorzet van Sandor Möller, Raoul tot een fantastische duiksprong dwong. Dienden André Heerwegh en soms ook Danny Koekelcoren een overtreding te begaan om de snelle Tita en Cesar doorgang te beletten, dan was het uiteindelijk het flink meespelende R Antwerp FC dat het eerste doelpunt maakte. Het was van Hongaarse makelij. Nadat Danny Dieltiens een kopbal van Tita onder de deklat had geplukt, startte in de 33' Sandor Möller in het middenveld. Hij trapte een splijtende dieptepas naar Laszlo Fazekas die langs Rondineli draaide en met een geplaatst schot Raoel geen schijn van kans gaf.

Voor dit schitterend doelpunt was er daverend applaus van een opgetogen publiek, dat al voor de aanvang van de wedstrijd een staande ovatie had gebracht aan Karl Kodat.

De voetbaleeuweling vergastte de toeschouwers in de eerste minuten van de tweede speelhelft niet alleen op goed spel maar eveneens op een knappe afwerking van de goed opgezette acties. In de 46' knalde Ruud Kaiser naast. Drie minuten later lobde Leo Van der Eist de bal over de deklat uit een spetterende voorzet van Laszlo Fazekas. Nauwelijks één minuut later werd een hard schot van diezelfde Laszlo Fazekas voortreffelijk gestopt door de Braziliaanse doelman. Adilho, ingekomen in de 53', bleek een uiterst gevaarlijk heerschap te zijn. Hij was het die Flamengo in de 57' langzij bracht, na mistasten van Danny Koekelcoren.

Toch zou R Antwerp FC opnieuw op voorsprong geraken. Uit een briljante actie, opgezet door Vermeir, kwam R Antwerp FC voor. Laszlo Fazekas schoot eerst zelf, via de rebound trof Leo Van der Elst raak. Danny Koekelcoren, niet op zijn best, lag in de 72' aan de basis van een strafschop toen hij Adilho foutief stuitte. De Braziliaan faalde echter bij het trappen van die penalty. In de 83' ten slotte was het weer Adilho die met een schitterende kopbal uit een voorzet van Alberto de Brazilianen op verdiende wijze naast R Antwerp FC bracht (bron: onbekend - 21 augustus 1980).

(bron: de pers - 21/08/1980)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Flamengo Rio de Janeiro FC

Elftallen

Danny Dieltiens
Gaston Boeckstaens
Bob Geens
André Heerwegh
Frank Mariman
Danny Bonne
Laszlo Fazekas
Sándor Müller
Leo Van der Elst
Karl Kodat
Ruud Kaiser
Raoul
Gilson
Rondineli
Mozer
Junidir
Carpegiani
Nunez
Andrade
Alberto
Tita
Cesar

Wissels

10' Bob Geens (uit)/
Danny Koekelcoren (in)
 

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 492
46' Danny Dieltiens (uit)/
Theo Custers (in)
 
53'
Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 522

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 522

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 523

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 523
(uit)/
Theo Vermeir (in)
 
Rondineli (uit)/
Marinho (in)
37'
 
Gilson (uit)/
Adilho (in)
53'
 

Begin Match
33' Laszlo Fazekas 1-0      
Ruststand 1-0
      Adilho 1-1 57'
67' Leo Van der Elst 2-1      
      Adilho 2-2 83'
90' Eindstand 2-2 90'
TERUG