Prachtsave van Danny Koekelcoren
KSV Cercle Brugge heeft vandaag tegen het ergste gekampt wat je als voetbalclub overkomen kan, aldus Cercle-trainer Leo Canjels na afloop van Cercle-R.A.F.C. Dat is het uitblijven van een doelpunt. Toen Querter even na rusten niet de strafschop kreeg die hij verdiende, kreeg ons vertrouwen een serieuze deuk. Groen-zwart ging er nog krampachtiger tegen aan, opteerde eerder voor niet-verliezen dan wel winnen en speelde op voorzichtigheid.
Leo Canjels had het in die zin bij het rechte eind dat de strafschop, die Cercle had moeten krijgen voor een overtreding van Koekelcoren, de partij had kunnen openbreken. Wat gebeurde er in de tiende minuut na rusten? Een aanval langs links. De onvermoeibare Querter toonde opponent Gaston Boeckstaens de schoenzolen. De voorzet zou de strafschopstip echter niet bereiken, Danny Koekelcoren dook er in een soort paniekreflex, naar en stopte de bal met de hand. Een penalty zo groot als een huis! Dat dachten ook de meeste Antwerpspelers, zij sloegen de handen prompt voor het aangezicht. Ref Delacour noch zijn grensrechter hadden niets onregelmatigs bemerkt. Danny Koekelcoren? Hij krabbelde overeind, schudde zijn krollen in de juiste plooi en stapte 'tea-for-two' fluitend naar het centrum van zijn verdediging.
Het spreekt vanzelf dat ref Delacour met een fluitjesconcert naar de kleedkamers werd begeleid toen hij om kwart voor vijf de zaken afsloot. Hij dook in tegenstelling tot de voorschiften van de reglementen als een der eersten de catacomben binnen. De schuld voor het uitblijven van doelpunten en meteen van de zege, dient Cercle toch niet in de schoenen van de ref te schuiven. Van in de beginfase was immers duidelijk dat R.A.F.C. niet naar Olympia gekomen was om naar Simoens mooie ogen te kijken. Patrick Ipermans werd immers op de spits geplakt. Het koppeltje zou de hele wedstrijd elkaars gezelschap opzoeken. Bovendien krasselde Cercle in de aanvangsfase en forceerde het (zogezegd) verzwakte R.A.F.C. de beste kansen, een kopslag van Simoen na zo'n vijf minuten niet te na gesproken.
Laszlo Fazekas had er net als de toch fit geraakte Sandor Müller duidelijk zin in. Aan hen lag het dus niet dat Gaston Van Camp, noch Harry Cnops de wenkende kansen lieten liggen... Tegenover de duidelijke overmacht in de middenstrook, waar Cercle met Dewaele en Broeckaert klaarkijkende, maar weinig constructieve pionnen had gezet, plaatste R.A.F.C. duidelijke macht in verdedigend opzicht. Delesie leed met een lob in de schoot van Ratko Svilar aan doelpunten-itis.
Na de koffie zou het beteren voor Cercle. Querter zag in dat er bij voetbal ook over de vleugels gespeeld kan worden. Haast in zijn eentje zorgde hij ervoor dat groen-zwart de teugels in handen nam. Toen Delacour het handspel van Koekelcoren niet floot, Ratko Svilar even later een schot van Schepens over de lat tipte, Simoen er niet in slaagde een schot van Querter in de verste hoek te duwen en ook Filip Dewaele niet wist wat afwerken precies betekende, werd dit alvast duidelijk: scoren zat er voor Cercle niet in. We betwijfelen zelfs of de strafschop voorbij Ratko Svilar zou zijn geraakt (Rudy Bauwens - 6/04/1981)...
Jubileumjaar in 34 afleveringen (28)
Onder impuls van Sandor Muller speelde R Antwerp FC een voortreffelijke eerste helft waarin onze jongens op technisch niveau zich beter toonden dan de thuisspelers. Een drietal wenkende kansen werden evenwel door Gunther Van Eyck, Harry Cnops en Laszlo Fazekas niet benut.
Daaruit puurden de lokalen de moed om na de rust met heel veel inzet in de aanval te gaan. Gelukkig kon R Antwerp FC net toen op een uitstekende Ratko Svilar rekenen, o.m. bij het fantastische redden van een kanonbal van Schepens. Scheidsrecher Delacour liep nog het meest in de kijker.
Hij durfde het blijkbaar niet aan om een strafschop te fluiten. Gelukkig werd daar niemand door benadeeld. Zowel de thuisploeg als de bezoeker hadden recht op een penalty. Danny Koekelcoren dook een strakke voorzet met de arm weg. Krijgh haalde de doorgebroken Harry Cnops foutief onderuit. Telkens keek de scheidsrechter net de andere kant uit (Antwerp Clubblad-17 - 17/05/1981).
|