Henri Stassart - François Meeus
Toeschouwers: 7500

Na KSV Waterschei Thor Genk - R Antwerp FC

Zulke Sandor Müller mag men neit zomaar laten vertrekken

"Schitterend, briljant, fascinerend. wereldklasse. tovenaars", is een greep uit de lofwoorden die we na de wedstrijd door Waterscheisupporters over de hoofden van Fazekas en Muller hoorden strooien. De twee Hongaren speelden inderdaad een geweldige wedstrijd, maar het zou onrechtvaardig zijn de verdiensten van de dikverdiende overwinning alleen op hun rekening te schrijven. R Antwerp FC speelde een collectief sterke wedstrijd, met een homogeen geheel waarin geen zwakke plekken gevonden konden worden.

De rood-witten moesten het gedurende veertig minuten met tien man rooien. Patrick Ipermans, die even na de rust voor een overtreding op Heyligen de gele kaart zag, kreeg ook nog rood toen hij even later diezelfde Heyligen uit evenwicht bracht. Op dat moment leidde R.A.F.C. met 1-2. Voor de tien overblijvers was de gedwongen aftocht van hun ploegmaat een reden te meer om de mouwen nog wat hoger op te stropen. Leo Van der Elst, die vorige week de indruk gaf dat hij het seizoen leeggespeeld zou uitsloffen, was weer de 'beer' van weken geleden. Johny Velkeneers was de grote organisator van het verweer, efficient tackelend, goed uitverdedigend en had naast zich de weer secure André Heerwegh, betrouwbaar zoals men dat van hem de laatste weken gewend was.

Het was nodig, KSV Waterschei Thor Genk voerde na de rust een helse forcing, ongeordend weliswaar en weinig ideeënrijk, maar geholpen door een flaterende scheidsrechter Costantin, die nogmaals duidelijk maakte hoe weinig hij voetbal aanvoelt. Tijdens die Limburgse druk ging R.A.F.C. herhaaldelijk op de counter door de hulp van Gaston Van Camp en Gunter Van Eyck, die van week tot week verbeteren. De grote figuren waren ongetwijfeld Laszlo Fazekas en Sandor Müller, erg moeilijk te stuiten. Onder hun beidjes bouwden ze een paar keer een voetbalfeestje zoals men dat op het THOR-terrein nog niet vaak te zien kreeg. Sandor Müller miste halfweg de eerste helft een reuzenkans nadat Laszlo Fazekas drie man in een knoop had gespeeld.

Hij herpakte zich weinige minuten later schitterend. Hij kreeg in de middencirkel een gave voorzet van Gaston Van Camp, rukte op terwijl Gunter Van Eyck en Laszlo Fazekas naar buiten spurtten. Sandor Müller wandelde voorbij David en schoot vanop 25 meter met atoomkracht de bal in de winkelhaak. Lang genoten de rood-witten niet van die 1-3, want Janssen mocht vier minuten na de Müller-bom met een geschenkvrijschop weer voor aansluiting zorgen. R.A.F.C. bleef ook in het woelig slotkwartiertje overeind, ook al liet Costantin nog toe dat Gunter Van Eyck letterlijk van het veld werd getrapt. De basis van die knappe zege werd al na een kwartier gelegd toen Laszlo Fazekas een vrijschop naast de muur in doel schilderde.

Sandor Müller dreef die voorsprong op met een geweldig schot na een schitterende actie langs Gunter Van Eyck en Laszlo Fazekas. In dat eerste halfuur van de match was Sandor Müller trouwens de ster op het veld. Hij gaf zijn grote klasse ook de nodige werkkracht mee en hij onderstreepte daarbij dat R.A.F.C. er best aan doet deze speler ook voor volgend seizoen op de loonlijst te houden. In het derde kwartier bracht Heyligen de spanning terug op aangeven van Houben. De beste kansen vielen aan Antwerpzijde. Steevast lagen of Laszlo Fazekas of Sandor Müller aan de basis. Gaston Van Camp bleek daarbij echer al even weinig meeval te kennen als Harry Cnops in de voorbije weken (Georges Weymiens - D.N.G. - 4/05/1981).

Jubileumjaar in 34 afleveringen (32)

Na een zestal minder goede wedstrijden pakten de rood-witten in Limburg plots weer met een goede verrichting uit. Vooral de Hongaren Laszlo Fazekas en Sandor Muller speelden schitterend en maakten onder hun beidjes ook de drie doelpunten.

In de 15e minuut knalde Laszlo Fazekas een vrijschop in de kruishoek. Tien minuten later verdubbelde Sandor Müller de stand met een knap afstandsschot. Hoewel Heyligen nog vóór de rust de aansluitingstreffer lukte en Patrick Ipermans door scheidsrechter Constantin naar de kleedkamer verwezen werd wegens twee overtredingen, beheerste R.A.F.C. met tien man het verdere verloop van de wedstrijd.

In de 71e minuut had Sandor Muller opnieuw succes met een ver schot dat drie minuten later betaald antwoord kreeg met een tweede doelpunt van de thuisploeg langs Pierre Janssens. Het met degradatie bedreigde Thor kon het evenwel niet verder brengen zodat R.A.F.C. ruim verdiend de zege op zak stak (Antwerp Clubblad-17 - 17/05/1981).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 04/05/1981)

Laszlo Fazekas

46' Tony Bialousz (uit)/
Danny Buts (in)

0 Gunter Van Eyck (uit)/
Theo Vermeir (in)
89'

Laszlo Fazekas 0-1 15'
      Sándor Müller 0-2 24'
32' Jos Heyligen 1-2
Ruststand 1-2
      Sándor Müller 1-3 71'
75' Pierre Janssens 2-3
90' Eindstand 2-3 90'