Gaston Bots - Michel Cornette
Toeschouwers: 9.000

Na R Antwerp FC - R Standard CL

Theo Custers begeeft pas in slot

DEURNE (van onze verslaggever) — Beide keepers hadden gisteren pech op de Bosuil. Theo Custers, omdat hij zich na een sublieme partij in de allerlaatste minuten toch nog tweemaal gewonnen moest geven. Michel Preud'homme omdat hij, onder het kritisch oog van de waarnemers van de Belgische Voetbalbond, zijn talent weinig heeft kunnen etaleren. R.A.F.C. was inderdaad stuntelig in de opbouw en de afwerking. R.A.F.C. kreeg in feite nauwelijks de tijd om naar de goede opstelling te zoeken. De pletwals van de Rouches had Theo Custers in een kwartier alle kleuren van de regenboog laten zien. Het was pas op het kwartier dat hij voor de eerste maal moest tussenkomen op een krachtig schot van Sigurvinsson. Voordien zagen beurtelings Gerets (tweemaal), Wellens, Vandersmissen, Onal en Garot hun verre schoten naast het doel zoeven.

Theo Custers zou zijn handen vol krijgen, met als hoogtepunt een schitterende reflex op een schot van Edström in de 18e minuut, na een prachtcombinatie Sigurvinsson-Wellens. De Zweedse spits kwam overigens als kopbalspecialist minder aan zijn trekken. Hij speelde de hele wedstrijd met z'n hoofd verpakt in een enorm verband, ter bescherming van een gebroken neus, vorige week opgelopen in de Luikse derby. Wellens en Vandersmissen vingen deze handicap op. Even na het halfuur moest Theo Custers met een katachtige zweefsprong een ver en keihard schot van Wellens in hoekschop laten afwijken. In 26e minuut verscheen R.A.F.C. voor het eerst voor Preud'homme, maar de kans op een doelpunt werd verkwanseld. Lallo was behendig voorbij Renquin geslalomd en bracht de bal voor de voeten van Geurts, die echter miste. Ruud Kaiser wachtte te lang om af te drukken. Frank Mariman schoot uiteindelijk over.

Na de rust zag de Luikse sneltrein zich telkens opnieuw gebareerd door Theo Custers. In de 52e minuut hield hij Labarbe van een doelpunt. In de 70e minuut had hij een schitterende reactie op een dicht schot van Wellens. In de 86e minuut redde hij een kanjer van Riedl met de voet. R Standard CL, dat met een 0-0 erg karig beloond zou zijn, nam risico's nemen. Bracht Riedl voor Vandersmissen en Graf voor Labarbe. De plaatselijke aanhang had Theo Custers drie minuten voor tijd uitgeroepen tot de held van de partij, toen Sigurvinsson, gelanceerd door Wellens, plots alleen doorging, en ondanks een foutief ingrijpen van André Heerwegh voor de Antwerpdoelman opdook. Hij kwam uit, maar de IJslander schoof de bal beheerst door diens benen. Helmut Graf maakte er in de slotminuut nog 0-2 van op een laatste hoekschop en vergrootte daarmee de pret voor de Rouches. R.A.F.C. was in het duel der rood-witten de sparring partner van dienst geweest. Theo Custers verhinderde dat het een knock-out nederlaag werd (Liesbeth Cooymans - bron: onbekend - 11/02/1980).

Antwerp Clubblad noteerde (22)

We zagen een uitstekend R Standard CL aan het werk zagen. Vooral voor de rust lieten Sigurvinsson, Edström, door zijn masker om de gebroken neus te beschermen bijna onherkenbaar, en hun ploegmaats knap voetbal zien. R Antwerp FC kon daar bijzonder weinig tegen inbrengen. Gelukkig was Theo Custers in een enorme dag, zodat de Great Old tot vlak voor het einde kon standhouden. Drie minuten voor het slot ontsnapte Sigurvinsson Aan André Heerwegh en de IJslander opende verdiend de stand. Een minuut later werd het nog 0-2, toen de ingekomen Graf met een schitterend schot een voorzet van Onal voorbij de machteloze Theo Custers kogelde (Antwerp Clubblad-13 - 17/02/1980).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 11/02/1980)

Ralf Edström

55' Paolo Lallo (uit)/
Ib Jacquet (in)

73' Eddy Snelders (uit)/
Francis Goris (in)

Christian Labarbe (uit)/
Alfred Riedl (in)
63'

Guy Vandersmissen (uit)/
Helmut Graf (in)
71'

Michel Renquin 74'
      Asgeir Sigurvinsson 0-1 88'
      Helmut Graf 0-2 89'
90' Eindstand 0-2 90'